Skip to main content
search

Коркът е естествен материал, известен на хората от хилядолетия. Макар и да го асоциираме основно с винопроизводството, материалът е изключително универсален и може да се  използва за много цели. Изключителните му качества като непромокаемост, еластичност и огнеупорност го правят отличен избор и за строителния сектор.

Коркови плоскости | Снимка: www.insulation-info.co.uk

Как се произвежда коркът?

Материалът се произвежда от кората на растението корков дъб (Quercus suber), разпространено предимно в Португалия, Алжир, Испания. Именно от тези 3 страни се добива над 85% от корка в световен мащаб.

Корковата промишленост  се счита за екологична и устойчива.

Това се дължи на факта, че   дървото не се изсича, а от него се отстранява само малка част от кората.Това е възможно едва след  като дърветата са на възраст около 25 години. След това коркът регулярно се отстранява от стволовете на всеки девет години. Възрастта на дърветата може да достигне до около 250-300 години, което на свой ред означава, че от едно дърво биха могли да се добият около 25-30 реколти.

Производство на корковия материал се случва чрез отстраняване на кората на корковия дъб | Снимка: www.ucanr.org

Основни свойства и области на приложение

Поради разнообразните си свойства коркът намира много области на приложение. Той е добър изолатор, притежава хидрофобност, абсорбира звука. В същото време има ниска плътност и маса, което позволява от него да се изработват лодки и други малки плавателни съдове. Еластичността му пък го прави отличен материал за изработка на тапи за винени бутилки. Друго интересно приложение на материала е в изработката на дъски и табла за училища, офиси и други институции. Сравнително мек, материалът подлежи на лесна обработка и богато естетическо оформление. Това му намира място и в естетическо-визуални сектори като приложните изкуства.

Коркови тапи, които се използват предимно във винопроизводството

Кое го прави подходящ за строителството?

Гореизброените качества на коркът го класират сред материалите, които могат да имат различни приложения в строителството на сгради и съоръжения. Коркът се среща в две основни изходни разновидности – плоскости и гранули. Съществуват различни дебелини и големини на корковите изделия, което дава предимство при намирането на подходящ материал за различни строителни цели. Смесен с цимент например, корковият гранулат понижава топлопроводимостта и общата плътност на бетона, като в същото време осигурява добро абсорбиране на звуковите вълни. Благодарение на високите му изолационни качества и добрата еластичност често срещано приложение на материала е като уплътнител на различни луфтове, дупки и фуги (най-често деформационни).

Коркови гранули | Снимка: www.unicor.pt

Видове изолации от корк и къде можем да ги използваме

Листовите изолации имат широко приложение при вътрешното и външно изолиране на сгради. Те са изключително подходящи при топло- и хидроизолиране на стени, подови и покривни конструкции. Благодарение на влагоустойчивостта си коркът намира приложение и в агресивна среда с голяма опасност от проникване на влага и поява на плесен. За да се избегнат топлинни мостове и рискови участъци при водонаситени среди, е препоръчително поставянето на плоскостите да се случва перпендикулярно една на друга в няколко реда, както и застъпване от няколко сантиметра при наличие на фуги. Под формата на гранули, от друга страна, той се смята за подходящ изолационен материал за подове или замазка (като съставна част на различни строителни смеси или самостоятелно, само в комбинация с лепила). Гранулите от корк са лесен за работа материал. Те са с малка големина в диапазона от 1 до 10 mm и са податливи на различна обработка.

Процес по поставяне на коркови плоскости като подова настилка | Снимка: www.insulation-info.co.uk

Основни предимства и недостатъци

Предимства:

  • Водоотблъскване и устойчивост на гниене и плесени;
  • Резистентност на нападения от гризачи и насекоми (термити, дървеници и други);
  • Висока огнеустойчивост;
  • Ниска топлопроводимост;
  • Високо звукопоглъщане;
  • Голяма устойчивост във времето и ниски разходи за поддръжка.

Недостатъци:

  • Сравнително висока стойност;
  • Светлочувствителност (промяна на визуалните характеристики на материала при периодично излагане на пряка слънчева светлина);
  • Лесно нараняване на повърхността (при видими вътрешни изолации това би могло да има лоши визуални последствия; износване при подови коркови настилки).

Кори на корков дъб непосредствено след отстраняване.| Снимка: www.sneakerfreaker.com/

Въпреки някои недостатъци, многобройните високи качества на корка го определят като добър материал за различни области на приложение в строителния сектор и извън него. Способността на корковия дъб да регенерира кората си на няколко години прави материала устойчив и екологичен. Той е и изключително податлив на преработка и рециклиране, което подпомага интегрирането на продукта на пазара. Въпреки всичко е от изключителна важност да подберем правилния продукт за индивидуалните нужди на обекта, като вземем под внимание всички ползи и недостатъци на дадения материал.

Източници: 
www.buildinggreen.com
www.insulation-info.co.u
www.kipro.bg
www.bgcork.com

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu