Skip to main content
search

Поредицата късометражни филми ​„Срещи с архитектурния модернизъм” представя сгради образци на ранния модернизъм в България. Чрез нея научаваме повече за създателите им, тяхната история и за архитектурните им особености. Първите два филма от поредицата запознаха зрителите с Националния студентски дом и къщата на Ангел Кантарджиев.

Повече за реставрацията на къщата на Ангел Кантарджиев четете тук

 

​На 14 ноември 2022 от 18:30 в пространство Swimming Pool на покрива на емблематична за българския модернизъм апартаментна сграда на Теодора и Стефан Пейкови, проектирана от арх. Васил Василев, ще се състои прожекцията на новите епизоди. Филмовата вечер е съпътствана от дискусия с режисьорите Андрей Гетов и Яна Алексиева и водещи експерти в областта на архитектурния модернизъм.

фотограф: Михаил Новаков

Кой е архитект Васил Василев?

​В третия филм от поредицата се отварят вратите на няколко забележителни сгради, проектирани от арх. Васил Василев. Роден в зората на миналия век, той получава архитектурното си образование в град Линц, Австрия. Започва частната си софийска практика още през 30-те години, като бързо се утвърждава в професионалния елит. Съчетавайки традиционни архитектурни елементи с характерни за времето си модернистични изразни средства, арх. Василев извайва дързък и неподражаем авторски стил.

Малко повече за сградата на Биологическия факултет

​Четвъртият филм от поредицата ще потопи зрителите в дебрите на Биологическия факултет на Софийския университет. Забележителната сграда с характерна тухлена фасада е построена през 1928 г. по проект на архитектите Георги Овчаров и Генко Попов. Неповторимата аула с овална форма и красиво орнаментиран таван, обширните светли пространства, широките стълбища и високият заострен прозорец превръщат сградата в безценен пример на ранния български модернизъм, и истинско произведение на изкуството.

източник: Mono Collective

Дискусия с режисьорите и експерти в областта на архитектурния модернизъм

Прожекциите ще бъдат придружени от дискусия в която ще вземат участие Андрей Гетов – режисьор на епизод „Архитект Васил Василев”, Яна Алексиева – ко-режисьор на първите два епизода от поредицата и главен режисьор на епизод „Биологическият факултет”, Симеон Цончев – създател и продуцент на поредицата „Срещи с архитектурния модернизъм”, д-р арх. Любинка Стоилова – специалист по теория и история на архитектурата на XIX-XX век и Васил Макаринов – един от основателите на фондация Български архитектурен модернизъм, която се занимава системно с проучвания на архитектурата на ранното модерното движение у нас в периода на 20-те и 30-те години на миналия век.

източник: Luis Quintero

 ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО
18:30 Премиера на „Архитект Васил Василев”  
18:45 Премиера на „Биологическият факултет” 
19:00 Дискусия 

Премиерата на филмите и дискусията ще бъдат достъпни онлайн 
Събитието във Facebook 

​​Епизоди 1 и 2 от „Срещи с архитектурния модернизъм” са достъпни онлайн:
„Национален студентски дом” 
„Къщата на Ангел Кантарджиев”

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu