Skip to main content
search

Сагата със строителството на новата сграда „Златен век” срещу хотел „Маринела“ в ж.к. „Лозенец” продължава. Новият районен кмет – Константин Павлов, днес публикува във фейсбук страницата си снимка на писмо към ДНСК с искане за събаряне на сградата, която в момента е в строеж и голяма част от етажите ѝ са вече изградени. Павлов твърди, че сградата е незаконна и че постройка с такава височина не бива да бъде построена на това място както сега, така и в бъдеще. “Артекс” обаче отговори, че строежът е напълно законен, ДНСК също се произнесе по темата. В тази връзка ние решихме да проследим как точно се разви сагата около “Златен век”.

Сградата „Златен век” на фирмата „Артекс” е неделима част от обществения дебат за високоетажни сгради в градския център и периферията му от дълги години. Разположена e точно срещу хотел „Маринела” (бившият Японски хотел) като единствената високоетажна сграда в сърцето на „Лозенец“, пряко влияеща на пейзажа към Витоша от почти всяка точка на центъра.

“Златен век”, хотел “Маринела” и пейзажът към планината. Снимка: Skyscraper City Bulgaria

След изграждането си „Златен век” ще бъде втората такава сграда в района, като ще надхвърля етажността и обема на хотела от отсрещната страна на улицата. Точно с това си качество бива и описвана от създателите ѝ – „Новият връх на София”. С височината, която достига, тя ще бъде възприемана от целия град и неизменно ще се превърне в неделима част от столичния пейзаж.

Първоначално позиция във връзка с изграждането на столичния небостъргач взеха жителите на „Лозенец”.

Организираха се няколко протеста против високите сгради в квартала. Освен височината и според тях неправилното вписване на „Златен век” в тъканта на квартала, жителите твърдяха, че тя ще създаде и множество проблеми, свързани с трафика в района.

Пътната мрежа не може да поеме натоварването от хора и автомобили, които биха населявали сграда с толкова голяма жилищна и административна площ. Въпреки опитите на жителите обаче, проектът бе приет и строителството на сградата започна.

Протестите срещу “Златен век”. Снимка: www.izbori.bg

В публичното пространство „Златен век“ стана известна със скандала около разкритията за апартаментите на властта. Появиха се подозрения, че сграда с такава височина на тази локация може да се построи само чрез намиране на вратички в закона и подкрепа от властта. Никоя институция обаче не излезе със становище по въпроса.

Строежът обаче бе спрян за определен период от време, тази мярка обаче нямаше нищо общо с това, че е възможно да бъде незаконна. Бяха намерени нарушения, свързани с обезопасеността на работниците в имота. Проблемите бяха бързо разрешени и Софийският административен съд определи, че сградата има валидно разрешително за строителство и тя продължи дейността си.

Във връзка с тези събития Дирекцията за държавен строителен контрол поиска от главния архитект на столицата – арх. Здравко Здравков, да даде становище по въпроса за законността на „Златен век”, но официално изказване на архитекта по темата няма и до днес.

Поради тази причина отношение по въпроса взе новоизбраният кмет на район „Лозенец” – Константин Павлов, който отново задейства сагата по строителството на най-големия столичен небостъргач. Той е изготвил две официални искания, които днес публикува в официалния си профил в социалните мрежи.

Първото от тях е отправено към арх. Иван Несторов – началник на ДНСК. В него Павлов желае да бъде издадена заповед за премахването на сградата. В писмото е подробно представен казусът в хронологичен ред, както и са описани всички правни основания за искането за предприемане на подобна крайна мярка.

Второто писмо е отправено към кмета на София – Йорданка Фандъкова, и главния архитект – Здравко Здравков, в което кметът настоява за изменение в Подробния устройствен план на мястото, където се изгражда сградата, така че да бъдат спазени изискванията на Общия устройствен план на столицата и да няма възможност сгради с подобна височина да бъдат изграждани в района.

Сградата в строеж. Снимка: www.izbori.bg

Константин Павлов твърди, че разрешението за строеж на сградата вече е загубило правно действие.  Той иска официално становище по въпроса от отговорните органи, затова отправя директно искане към ДНСК за законността на сградата.

След като през лятото отговорността бе прехвърляна между институциите, Павлов твърди, че е решен да търси отговори по темата, която е една от най-чувствителните за жителите на квартала. Точно поради тази причина, тя стана и една от първите, с която се заема новият управник.

Тази сутрин “Артекс” даде отговор на искането на кмета на Лозенец.

Фирмата твърди, че “няма някакво меродавно становище за незаконност на сградата”. С други думи, строежът е напълно законен и исканията на кмета не могат да променят този законов факт. От фирмата също така напомнят за решението на съда от 30 юли тази година, в което е потвърдено валидността на разрешението за строеж.

Визуализация на горните етажи на сградата. Снимка: Артекс

В тази връзка призовават законът да се спазва, както от всички субекти в държавата, включително и от институциите. Становището на ДНСК по темата е идентично. Според тях строежът не е незаконен, но съществуват нарушения. След жалба на ДНСК във връзка с тях, се очаква отговор от Върховния административен съд, но заседанието е насрочено за края на март 2020 г. Поради тази причина целият казус със “Златен век” няма да бъде разрешен преди пролетта на идната година.

Темата за високите сгради в София е една от най-често обсъжданите в публичното пространство.

Много хора твърдят, че подобни инвестиции не се случват след обширен анализ на локацията, транспортното движение, погледите към Витоша, която е една от най-големите природни ценности на нашата столица. Междувременно „Златен век” застана в центъра на дебатите през тази година заради големите си мащаби, специфична локация и замесване в конфликти, свързани с властта. Каква ще бъде развръзката на сагата с този случай и какъв ще бъде бъдещият подход към високоетажните сгради в София, предстои да разберем.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu