Skip to main content
search

На 12 ноември се състоя Модул 11 от Сезон 4 на Академия Лидерите. ХМЦ АД представиха темата „Пътят на една конструкция“, който включва проект, производство, контрол на качеството, изпълнение и експлоатация. Лекцията откри Иво Василев, изпълнителен директор на компанията. Той представи пред участниците дейността на компанията.

Създадена през 1990г., първоначално като дружество за търговия с черни метали, днес ХМЦ има водеща позиция в производството и монтажа на метални конструкции и съоръжения, преработката на арматурна заготовка, както и търговията с арматурна стомана. Главният девиз на компанията е:

„Градим качествено бъдеще.“

Това те постигат с инвестиции в нови технологии, производствени машини, професионални квалификации и защитавайки високите изисквания на световни сертификати за качество.

След това, заедно с инж. Ивайло Йоцов – управител на проектантска фирма, партньор на ХМЦ АД,  разговорът продължи към предимствата на металните конструкции, най-вече пред стоманобетонните. Спомена се и главният противник на метала – огъня. Лекторите увериха, че с добре изпълнена пожарозащита, както при всеки друг материал, се покриват изискванията за пожароустойчивост. След това заедно с участниците дискутираха начините за защита на металните конструкции от пожар.

Иво Василев и Ивайло Йоцов споделиха с участниците своите главни мисии.

Като мисия 1, те изтъкнаха това да се задължи категоризацията за стоманени конструкции в ЗУТ, за да има установени норми за качество и сигурност на изпълнение на металните конструкции. Втората им пък е налагане на практиката за строителство на метални мостове в България, тъй като е изключително ефективен и използван метод в чужбина.

Темата премина към преглед на всички етапи от идеята до изпълнението на една сграда от метал. Ивайло Йоцов акцентира върху това, че  „Проектирането е създадено, за да обслужва строителството“. В този смисъл, правилното проектиране се оказва най-важния етап в строителния процес. Ако има грешка в началото, тя се пренася в по-нататъшните процеси и пропорционално става все по-скъпо струваща. Иво Василев добави, че

„Във всеки инвестиционен процес най-скъпо е времето“.

Поставеният казус пред участниците беше предизвикателен.

В ролята си на предприемачи с екип от консултанти, имащи инвестиционно намерение за складова база, те трябваше да направят оценка на концептуалната разработка, избор на конструктивно решение, събиране на оферти от потенциални изпълнители и икономическа обосновка на възвръщаемостта на инвестицията.

Представянето на решенията беше на 19 ноември. И трите отбора – син, жълт и червен, бяха стигнали до ценови предложения, много близки до реалността. Синият отбор беше избрал изпълнение с малка фирма, което удължаваше срока на изпълнение на проекта. Жълтите пък, бяха изпратили запитвания до 17 компании и избраха да вземат средната цена на получените оферти, а червените представиха по-радикално решение за промяна на архитектурата.

За лекторите не беше лесно да изберат най-добре справил се екип, защото всички имаха добри попадения и комбинирайки ги, биха получили идеалното решение. Лекторите решиха да отличат Сините като най добре справили се.

Вечерта завърши с интересна дискусия между лектори и участници.

„Вие бихте ли поверили проект за 2,5 млн. лева на малка фирма, работеща в гараж?“, попита Иво Василев.
„А Вие бихте ли изпълнили проект за 2,5 млн. лева, подаден от студенти?“ , попитаха от своя страна участниците.
„След тази вечер, вече да.“ , отговори Ивайло Йоцов.

Оттук стана ясно, че Иво Василев и инж. Йоцов са останали доволни и приятно изненадани от представените решения. За финал те поканиха всички отбори на посещение в своя завод в гр. Пловдив, за да видят как реално се произвеждат елементите на една метална конструкция.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu