Skip to main content
search

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Вчера сутринта България отново се събуди с новината за поредната опожарена недвижима културна ценност. Бившият театър „Ренесанс“ на площад „Възраждане“, по-известен в съвременната българска поп-култура с името на нощното заведение, което се помещаваше в сградата дълги години – „Син Сити“.

Точно преди година писахме по тази тема за сграда със същата съдба на „Петте Кьошета“ и тогава също разсъждавахме за нежеланото българско архитектурно наследство, и причините зад разрушителната тенденция. Днес, година по-късно, промяна няма, а към жертвите е добавена още една значима сграда от българската история.

Прочетете още: Поредният паметник на културата бе опожарен

Богатата и сложна история на сградата

Първоначалният вид на сградата, изградена по проекта на Никола Лазаров. Снимка: Стара София

Сградата на площад „Възраждане“ в дългия си над стогодишен живот преминава през редица премеждия, състояния и функции.

Проектирана е в първите години на миналия век от един от най-именитите Български архитекти – Никола Лазаров. Той стои зад много емблематични архитектурни творения на следосвобожденска България и негови сгради красят центровете на редица градове у нас.

Самата сграда е построена между 1906 и 1910 г. Тогава тя започва да функционира като театър „Нова Америка“. Там започва кинематофрафският живот на София като киното започва да предлага редовни филмови прожекции. През 1918 г. сградата сменя името си на театър „Ренесанс“, както остава запомнена до днес от много хора.

Прочетете още: Най-видният български архитект

През 1940 г. сградата претърпява първия си пожар, а през 1944 г. е възстановена и в нея се провежда Вторият конгрес на тогавашния казионен синдикат. Именно тук Георги Димитров произнася последната си реч през 1948 г. След смъртта му, сградата започва да носи името „Профсъюзен дом на културата “Георги Димитров”.

Новината за първия пожар.

Такава функция изпълнява и до падането на режима. През 1992 г. е преименувана на театър „Възраждане“ и е удостоена с най-висока категория на недвижимо културно наследство – от национално значение. През 2003 г. обаче този статут е свален и е заместен с най-ниската категория – за сведение“, която разрешава по сградата да се правят промени, но без да засягат фасадното й оформление.

Относно причината за смяната на статута й няма ясна информация, някои източници спекулират, че това има връзка с историята й по време на социализма, а други твърдят, че се дължи изцяло на инвестиционните намерения на собственика й. След това, през 2005 г., сградата се преустройва на нощен клуб „Син Сити“ и става емблематичен за поп-фолк течението в нощния живот на столицата.

Сградата през 70-те години.

Клубът затваря врати през 2017 г. и сградата е опожарена. Тогава тя претърпява своя втори пожар и се спекулира за умишлен палеж. Щетите не са възстановени, сградата е оградена с временна ограда, а фасадата е оставена в ръцете на атмосферните условия.

Намеренията и последствията

В редица източници, можем да намерим информация за инвестиционните намерения на собственика на сградата. Твърди се, че той има визия на апетитната локация в центъра на столицата да бъде построена многофункционална сграда, която да помещава хотелска, офисна и търговска част. Предполага се, че точно тези намерения се крият зад нещастните инциденти, които се случват на сградата през последните години.

Актуална снимка от пожара вчера.

Съгласно Закона за културното наследство обаче собствениците на недвижими културни ценности са задължени да полагат необходимите грижи за тяхното опазване и поддържане. При пренебрегване на тези задължения, собствениците подлежат на парични глоби.

В тази връзка, в началото на годината от страна на Столична община на собственика на сградата е връчен протокол за обезопасяване на фасадите й, авариен ремонт на покрива, както и покриването на отворите й за ограничаване на достъпа. За обвинение по неглижиране на сградата Столична община обяви, че ще наложи на собственика глоба от 200 000 лева.

Снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Коментарът по темата на служебния министър на културата – Владислав Минеков бе, че е необходима генерална промяна в ЗКН. Той смята, че при такива  инциденти парична глоба не е достатъчна, а сградата трябва да се отнема от собствениците й, защото те не полагат нужните грижи за предотвратяването на подобни инциденти.

 Из столицата и понякога отвъд нея има голям брой сгради, които споделят същата съдба и за съжаление е възможно да споделят и в бъдеще. През последните няколко години често покриваме тези теми и активно разсъждаваме за проблемите на културното наследство, и начините, по които можем да променим цялата обществена настройка към тях. Питаме се и какви са начините да подобрим отношението на закона и институциите към историческите ценности на България. Варианти за промяна има, ще се прилагат ли активно такива политики обаче предстои да разберем. 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu