Skip to main content
search

В непосредствена близост до пазар „Ситняково“ в столицата се планира изграждането на многоетажен надземен паркинг с допълващи функции. Това стана ясно от страницата на кмета на район „Слатина“ във Фейсбук. Цел на проекта е облекчаване на проблема с острия недостиг на паркоместа, олекотяване на движението, повишаване на посещаемостта на пазара и подобряването на градската среда. Какво обаче прави този многоетажен паркинг различен от останалите?

На покрива на сградата се предвижда спортно игрище

На последното ниво ще бъде разположен спортен център, включващ покрито с мрежа игрище, две зали и съблекални, както и кафе-сладкарница. От приложената в анонса проектна скица става ясно, че разгънатата застроена площ на сградата ще бъде 6430 кв. м, като планираните 4 нива за паркиране помещават 158 бр. паркоместа. За сравнение, в разположения в непосредствена близост кв. „Яворов“ паркоместата в обособената преди месеци Зелена зона са 210.

Ситуация на паркинга

Проектът дава и предложение за обособяване на зона за провеждане на социални и бизнес събития на четвъртото ниво. Съоръжението ще бъде разположено на мястото на съществуващ наземен паркинг, между пазар „Ситняково“ и посолството на Република Румъния.

Глътка свеж въздух за паркирането в столицата?

Макар и малко, многоетажни паркинги в София има. Пример за това е паркингът в Бизнес парка. Далеч по-необходими са обаче многоетажни паркинги, разположени в близост до центъра на града, какъвто е случаят тук. Намирането на различна функция на покрива е добър подход, още повече когато съоръжение като футбулно игрище позволява реално озеленяване. Видимо от визуализациите, проектът предлага и структурна фасада, позволяваща пълзяща растителност.

Визуализацията показва структурна фасада с растителност

Ако бъдат правилно изпълнени, тези решения могат да допринесат за адекватното бъдещо развитие на решаването на проблема с паркирането в София. В допълнение на многоетажния паркинг, трябва да бъдат обстойно анализирани и довеждащите улици в контекста на ситуацията. В момента бул. „Шипченски проход“ би позволил влизане и излизане само с десен завой, поради близостта с голямо кръстовище, натовареното движение и наличието на трамвай. Другата улица, „Сирак Скитник“, е еднопосочна и заета от паркирани автомобили. Това дава няколко теми за размисъл:

  • Как точно ще бъде организирано движението? Какъв ще бъде балансът на отнетите спрямо новите паркоместа?
  • Чия ще бъде инвестицията за строежа и как ще бъде възвърната? Паркингът ще бъде ли платен?
  • Ако паркингът е абонаментен – как живущите наоколо ще бъдат мотивирани да го използват, вместо да паркират нерегламентирано?

Поглед към игрището

Темите могат да бъдат обсъдени на предстоящата дискусия, която ще се проведе на 2 етапа – онлайн през платформата за видеоконферентна връзка ZOOM, като ще има и онлайн излъчване на страницата на СО район Слатина във Фейсбук. Датите са следните:

Участници в дискусията, ще бъдат кметът на район „Слатина“ – Георги Илиев, изпълнителният директор на „Пазари Изток“ ЕАД – Даниела Стойнева, архитектът на проекта – Ивайло Петков от студио “Десет”, председателят на ПК по финанси и бюджет в СОС – Георги Георгиев, председателят на ПК по икономика, собственост и дигитална трансформация в СОС – г-н Николай Стойнев.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu