Skip to main content
search

Преди няколко дни кметът на столицата Йорданка Фандъкова и общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев обявиха публично проекта за булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“, който има за цел да преорганизира градското движение, така че целият район да започне да функционира като взаимосвързана и работеща транспортна система, която е удобна и безопасна за всички.

„Този проект показва нашата визия за превръщането на София в град на хората”, обясни Фандъкова.

Дългоочакваните промени

От 2018 г. екипът на „Спаси София“ е в търсене на най-разумните и логични решения, съпроводени от множество анализи и проучвания, които да създадат град за хората. Независимо дали пътувате с автомобил, градски транспорт, велосипед или се движите пеша – за всички ще има значителни подобрения.

Свързана велосипедна мрежа

Схема на очакваната нова връзка, която да обедини съществуващите велосипедни алеи в района. / Снимка: https://spasisofia.org/bg

Новите велосипеди алеи ще бъдат ключовата връзка между шест съществуващи такива, като те ще осигурят достъп до множеството обекти покрай булеварда и безопасен коридор за преминаване през центъра. Изключително благоприятно се очаква да повлияе и разделянето на алеите в отделни еднопосочни такива от двете страни на булеварда. Те ще бъдат повдигнати в конфликтните точки с пътниците на градския транспорт.

Градски транспорт

Предвижда се обособена бус лента, по която да преминават шестте тролейбусни линии в района и така да се намали драстично времето за придвижване.  Ще бъдат изградени и така наречените „виенски спирки“, които представляват надигания в определени зони на велосипедните алеи с цел намаляване на скоростта и избягване на евентуален сблъсък.

Виенски тип спирка, осигуряваща повдигане на велосипедните алеи и специална маркировка в зоните на спрките от градския транспорт./ Снимка: Google Images

Значима промяна очаква и тролейбусната линия №7. Тъй като левият завой от ул. “Фритьоф Нансен” към бул. “Патриарх Евтимий” ще бъде разрешен, линията вече ще преминава по бул. “Скобелев”, а от там ще се спусне към ул.”Опълченска” и бул. “Сливница” и към жк “Люлин”. Така маршрутът на тролея ще се съкрати значително в сравнение със сегашния обиколен такъв през Сточна гара.

С пускането на третата линия на метрото, удобните прекачвания ще бъдат още по-използвани.

Пешеходно предвижване

На първо място в проекта се залага безопасността на жителите на столицата. Затова се предвижда освобождаване на тротоарите покрай парка на НДК от велосипедните алеи, които ще бъдат свалени на пътното платно. Паркът на НДК винаги е бил предпочитано място и затова, за да стане още по-достъпен, нова пешеходна пътека се очаква да стане част от кръстовището на бул. „Витоша“ и ул. „Верила“. А мъртвото пространство пред Френската гимназия пък ще се трансформира в остров, на който могат да бъдат поставени кашпи с цветя и озеленяване.

Бул. „Патриарх Евтимий“

По пътното платно между Попа и Петте кьошета ще движат не само коли, но и велосипеди и градски транспорт. Броят на лентите се запазва, а паркирането ще бъде само от едната страна, успоредно на тротоара.

Схема, изясняваща уличните профили по булевард “Патриарх Евтимий”./ Снимка: https://spasisofia.org/bg

Бул. „Витоша“

Освен че велосипедната алея ще бъде свалена на пътното платно, ще бъдат увеличени паркоместата в района с над 40%, като паркирането ще стане косо.

Схема, изясняваща уличните профили по булевард “Витоша”./Снимка: https://spasisofia.org/bg

Ул. „Проф. Фритьоф Нансен

Движението става двупосочено, с което ще се подобрят връзките с градския транспорт, а разходите за излишен пробег от около 170 000 лв. годишно- спестени. Автомобилният трафик ще бъде разпределен между няколко улици, а вътрешнокварталните такива като „Любен Каравелов“ ще бъдат значително облекчени.

Схема, изясняваща уличните профили по булевард “Фритрьоф Нансен”./ Снимка: https://spasisofia.org/bg

Проектът е част от цялостната разработка на така наречения „План за София“, който обхваща множество проблеми на градската среда  и дава предложения за решението им.

Публичното пространство е ограничено и трябва да се опитаме да намерим място за всички.

През последните няколко години София се трансформира с експоненциална скорост, изникнаха много необосновани сгради, отчуждиха се градинки, градският транспорт се препълни, а шумът и автомобилният трафик не останаха по-назад. И някак неусетно започнахме да се чудим на кого най-напред да прехвърлим вината.

Но е време да обърнем внимание и на добрите стъпки в правилната посока. А ние самите също  трябва да поемем отговорност към средата, която обитаваме,  и да помислим как бихме могли да допринесем за по-приветливи, чисти и облагородени градски пространства.

Видео, изготвено от “Спаси София”, описващо подробно очакваните промени.

#градзахората

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu