Skip to main content
search

Всяко лято Порто привлича множество туристи със своето неповторимо архитектурно наследство и културно обаяние. Богатата история на града, разнообразието от архитектурни стилове и туристическите забележителности предлагат вдъхновяващо пътешествие във времето, което носи романтиката на отминалите векове и буди любопитството към бъдещите иновации. Нека заедно се отправим на архитектурно приключение през някои от най-известните и значими забележителности в Порто и да опознаем града отблизо.

изглед към Порто | снимка: Matt Roskovec

Четете тук: Serralves – вълшебство, скрито в сърцето на Порто

Първа спирка Терминал Campanha

Вероятно за мнозина от нас първата среща с града ще бъде една от най-важните транспортни връзки в ПортоТерминал Campanha. Иновативната структура е проектирана да обедини различни видове транспорт – влакове, метро и автобуси, като прави препратка към няколко европейски гари от 19-ти век. Експресивността и простотата на бетоните структури придават на терминала идентичност, която допринася за утвърждаването на Порто като един от водещите архитектурни центрове в Европа.

Терминал Campanha | източник: www.brandaocosta.com

История и традиция в центъра на града

Историческото сърце на Порто се крие в най-старата му част, наречена Рибейра, където тесни павирани улички се преплитат с древни сгради и архитектура от векове назад. Този район, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, ни потапя в средновековното минало на Порто и запазва автентичното очарование на традиционната архитектура. В близост до това място, по бреговете на река Доро, се намират знаковите винарски изби на Порто, които са свидетелство за дългогодишната винена традиция на града и са идеалното място, където да се насладите на местните сортове вина.

Четете тук: Архитектурно съвремие в историческото сърце на Прага

Най-известният и исторически значим мост 

Мостът Дом Луиш I е архитектурно-инженерна забележителност проектирана от Теофил Сейриг (ученик на Густав Айфел), която се простира над река Доро с впечатляващите 172 м дължина. Завършен през 1886 г., арковидният мост свързва двете части на града –  Порто и Вила Нова де Гая. Неговата историческа значимост се простира извън географските граници на Порто, тъй като той е един от първите големи железни мостове в света, свидетелство за инженерното майсторство.

Изглед към моста | снимка: Jarno Colijn

Площади и паркове

Praça da Liberdade или Площадът на Свободата, е основно градско площадно пространство и исторически център на града. По периферията му са разположени редица знакови сгради, сред които кметство на Порто и Португалския център за фотография. Разположени в съседство, градините на Кристалния дворец предлагат спокойно място за почивка с изгледи към река Доро на фона на градската панорама, съчетаваща природна красота с историческо очарование.

Кметството на Порто | снимка: Eugene Zhyvchik

Църквите на Порто

Сред многото впечатляващи църкви в Порто, катедралата Se се откроява като една от най-известните забележителности на града. Строителството на тази романо-готическата катедрала започва през XII век, което я прави един от най-старите храмове на християнската религия в Порто. В интериор катедралата е декорирана с барокови елементи и впечатляващи стъклени прозорци, които привличат едновременно поклонници и посетители.

Четете тук: Няколко впечатляващи къщи на брега на океана

Басейн Мареш

Разположен на Атлантическия бряг и проектиран от архитект Алваро Сиза, басейнът Мареш е архитектурно бижу, което хармонично съчетава модерен дизайн с природен ландшафт. Минималистичният подход предоставя на посетителите уникална връзка с природата, което го прави известен символ на града и задължително място за посещение за почитателите на добрата архитектура и дизайн.

Басейн Мареш, проектиран от Алваро Сиза | снимка: Rui Alves

Метростанция Bolhao

Архитектът Соуто де Моура проектира една от знаковите станции на метролинията в Порто – Bolhao, която не само служи за утилитарни цели, но и завладява посетителите с характерната си естетика. Впечатляващите бетонни арки на станцията и минималистичният дизайн я превръщат в обект на възхищение на архитекти и фотографи. 

Изглед към метростанция Bolhao

Нейната семпла фасадна облицовка от бели фаянсови плочки отправя архитектурна препратка към намиращата се в близост църква Santa Catarina и вписва сградата в историческия контекст.

Четете тук: Изкуството да разказваш истории с плочки

Casa da Musica – перлата в короната на Порто

Проектирана от известния архитект Рем Колхас Casa da Musica е авангардна концертна зала, която предизвиква традиционните архитектурни норми. Нейната провокативна форма и изключителни акустични качества преосмислят понятието за концертна зала, като я превръщат в една от най-характерните и културно значими сгради на Порто. Демократичното площадно пространство отвън и изключителните интериори на превръщат Casa da Musica в задължителна спирка от обиколката на града на всеки архитект.

Фрагмен от Casa da Musica | снимка: Andy White

Богатото архитектурно наследство на Порто както и съвременните шедьоври на града предлагат завладяващо разнообразие от впечатления за архитекти и туристи през лятото. От исторически паметници до визионерски проекти, това португалско бижу продължава да вдъхновява и завладява всички, които се скитат из неговите очарователни улици.

Четете тук: Свръхтуризмът и влиянието му върху градовете

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu