Skip to main content
search

Вилата на семейство Буут в Гленкоу бе спасена от разрушаване вчера по един неконвенционален начин. За по-малко от час сградата бе преместена на разстояние от около 4 пресечки от оригиналното си местоположение. Проектираната от архитект Франк Лойд Райт лятна къща бе спасена от разрушаване по инициатива на местна неправителствена организация – Glencoe Historical Society (Историческо общество на Гленкоу). Тя е представител на така наречените усонийските къщи, повече за които ще разберем по-долу.

Сградата днес. | Courtesy Frank Lloyd Wright Building Conservancy/Landmarks Illinois

Сградата е проектирана за адвоката на Райт през 1913 г.

Изградената за Шърман и Елизабет Буут къща е типичен представител на „усонийските“ къщи в творчеството на Франк Лойд Райт. Той основава философията си за този тип сгради върху това, че архитектурата в Съединените американски щати носи духа на Новия свят. Според него, тя е характерна с това, че е освободена от предишни архитектурни обичаи. Усонийските къщи са изграждани в периода 1930 – 1959 г. предимно за хора от средната класа. Те оказват влияние на жилищното строителство в САЩ и след Втората световна война, като служат за вдъхновение за масовото изграждане на едноетажни къщи в американските предградия.

Снимка от 1913 г.

Във вилата на семейство Буут откриваме основните усонийски характеристики – тя е с дървена конструкция, едноетажна, има плосък покрив и прозорците й са обединени в хоризонтални ивици. Разпределението й е развито около голямата дневна с камина, от която има връзка към останалите помещения. Преходите между вътрешните и външните пространства са обусловени от покрит вход и веранда.

Разпределение на сградата.

След преместването си сградата ще служи за музей и изследователски център

Предишните собственици даряват вилата на Историческото общество на Гленкоу, а те от своя страна с помощта на дарения събират средства, с които да финансират преместването й. То се извършва, като сградата бива положена на платформа и извозена до новото място с помощта на подемна и транспортна техника. След изграждането на нови основи вилата ще бъде положена на трупи и претърколена до тях. Стопанисващата я организация планира да я реставрира и превърне в музей и изследователски център, който да служи на местното общество.

Пътят на преместване на сградата. | Glencoe Park District

Новата ситуация на вилата на Буут | Glencoe Park District

Още по темата: Творби на Франк Лойд Райт – номинирани за световно културно наследство

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu