Skip to main content
search

На 17 септември в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) се проведе първото събитие, свързано с Академия Лидерите за този сезон. То имаше за цел да хвърли повече светлина върху това какъв е формата на Академията и какви са ползите за участвалите в нея. Личната си история имаха възможност да споделят 11 участника от изминалите три сезона. Специален гост на събитието беше проф. Фантина Рангелова – декан на Строителния факултет на УАСГ.

За изминалите 3 сезона Академията успешно са завършили над 130 участника. Тази година организаторите от Hobelix са решили да намалят квотата на участниците до 30-35.  Очакванията към кандидатите също са нараснали, заяви по време на вчерашното събитие Христо Христов – един от двамата основатели на формата. Той също заяви, че усилията, инвестирани от страна на обучаващите се по време на Академията са големи, но инвестицията си заслужава.

Информационна среща на Академия Лидерите в УАСГ

Възможности за професионално развитие

Събитието премина под надслова “Кариера в строителството”. Мирослава Николова, която е HR специалист и кариерен консултант, разказа за това, което очаква участниците през един от модулите на Академията, предвиден именно за кариерно консултиране. Тя посочи, че правилното оформяне на набора документи за работна кандидатура е изключително важно. Именно това, както и правилният подбор на работни интереси са насоките, над които тя работи с участниците в Академията. По време на събитието много от тях дадоха обратна връзка, че правилната подредба и графично оформление са им били от огромна полза при намиране на работа.

“Времето е най-ценният ресурс и всичко е функция на времето.”

Това заяви Христо Христов, като допълни, че Академия Лидерите определено печели ценно време за професионално израстване. Събитието премина до голяма степен под формата на отворен диалог – въпроси от публиката към водещите и участниците от изминали сезони и обратно. Във възникналата дискусия се включи и проф. Рангелова, като заяви, че за нея Академията е “инкубатор за специалисти в строителния бранш” и посъветва младите хора да разширяват кръгозора си. Според нея подобни форми на обучение са важни и допълват техническата основа, положена в университетите. Тя заяви, че като преподавател с гордост участва в подобни събития и насърчава усилията на Александър Маринчев и Христо Христов от Hobelix да изградят връзката “образование-бизнес”.

Подготовка за реалната работна среда

В личните разкази на участниците присъстваха редица примери за качествата, придобити по време на участието им в Академия Лидерите. Едно от най-ценните преживявания за много от обучавалите се е била възможността да се поставят в среда на симулация за реалната работна среда. Те заявиха, че след месеците усърден труд и положени усилия са получили възможността да бъдат разпознаваеми и желани кадри от компаниите в бранша. Те също споделиха, че инициативата им за контакт с представители на фирмите и след края на формата не остава без отговор.

В края на събитието Александър и Христо призоваха младите хора да бъдат инициативни и да се развиват всестранно. “Удовлетворението от свършената работа , когато един човек се развива паралелно в много области, оправдава цялата вложена енергия и труд.” – заключиха те.

Искаш да бъдеш част от Академия Лидерите? Все още имаш тази възможност! Кандидатствай до 28 септември.
Сезон 4 на Академия Лидерите ще ти даде още повече възможности за успешна реализация и старт на карирата в строителния сектор. Повече информация за програмата, както и регистрация за кандидатстване може да намериш ТУК.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu