Skip to main content
search

Този уикенд се състоя първата по рода си лятна строителна академия за ученици. Стартът на 48-те часа, изпълнени с разнообразни активности, беше даден на 21-ви юни. Leaders Summer Academy събра 60 ученици от 15 града от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас с интерес към архитектурата и строителството. Срещата с тях увери екипа ни и всички ментори, че има много млади и будни хора, които искат да се развиват и са отворени да получават нови знания и умения.

Голямото събитие нямаше да стане реалност без ценната подкрепа на община Габрово и кмета Таня Христова, която приветства учениците в „града на първите неща“. Мястото неколкократно беше определяно като много специално, тъй като освен географски център на България, то носи историята на множество нововъведения и е гордост за всички габровци. На академията присъстваха директорите на професионалните строителни гимназии в Хасково, Варна и Бургас.

Ключовите фигури в лятната строителна академия бяха компаниите, които запретнаха ръкави, за да покажат нагледно фундаментални строителни техники – Pipe System, Винербергер, PipeLife, PERI, БОКАЛ, Баумит, IDEA HOME, PLANEX, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД и HALLEHAUS. Медийни партньори бяха stroiinfo.com, в. „Строител“, Инженер.bg, и сп. „СТРОИТЕЛИ“, а печатната реклама беше дело на COPYCOM.

Част от организаторите на академията – Христо Христов, Александър Маринчев и Доника Атанасова, откриха събитието с разказ за проектите, които развиваме, и пътят, който ни довежда дотук. Сайтът stroiinfo.com, събитията на „Лидерите, които строят“ и обучителният формат Академия Лидерите се допълват от пилотното издание на лятната академия. Всички инициативи са насочени към проактивните млади хора, които искат да се развиват в строителния сектор.

Строителство, история и спорт

Още в откриващата среща в петък участниците се срещнаха и с трима важни гост-лектори, които нямат преки допирни точки със строителния сектор. Иван Кънчев и Марио Мишев, създатели на „Българска история“, разказаха за историята през призмата на строителството. Те представиха чрез любопитни видеа няколко бележити имена, оставили важна следа в българската история – братята Прошек и Пенчо Семов. Иван и Марио споделиха, че трябва да помним и съизмеряваме живота и делата си спрямо силните личности от миналото. Такива са и строителите на съвременна България, които са създали от нищото здравата основа на нашите градове. Професията строител е важна за цялото общество. Те припомниха, че

“ДЕЙСТВИЯТА НИ ОСТАВЯТ ОТПЕЧАТЪК.”

След това думата взе Лазар Радков, основател на Live to Lift и Капачки за бъдеще, който сподели в детайли какъв ефект има физическата активност върху нашия мозък. „Досега са ви давали знания наготово. Оттук нататък трябва да експериментирате.“ Той представи статистики за влиянието на определено физическо натоварване и храна върху нас и припомни колко е важно да намираме баланс между професията и  спорта, за да не страдаме от последствията на обездвижването. Той разказа също за каузата „Капачки за бъдеще“ и следващите начини, с които иска да съдейства на здравеопазването у нас.

Екшън!

Следващият ден започна още в 6:00ч сутринта с тренировка, водена от Лазар Радков. Скоро след това учениците се впуснаха в 11 строителни задачи, за които ги обучаваха и им съдействаха 22-ма ментори. Работната площадка беше на централния площад „Възраждане“ в Габрово.

Pipe System ги запознаха с методологията на монтаж на ПВЦ канализация и направата на водомерен възел.

Винербергер поставиха задание за изграждане на зид съгласно предоставен чертеж. Инж. Петър Петров ги посъветва да вярват повече на очите и пръстите си, отколкото на инструментите. PipeLife обучиха учениците в компонентите на сградната канализация и водопровода.

PERI и PLANEX ги запознаха с монтажа и демонтажа на кофражни системи за хоризонтални и вертикални елементи, които се отличават с ниско тегло, многофункционалност и безопасен начин на работа.

БОКАЛ изграждаха нагледно HPL вентилируема фасада, а Баумит и IDEA HOME представиха технологията за полагане на топлоизолационни системи и мазилки.

Денят завърши с лекция от Коста Върбанов от Nemetschek България, който запозна учениците с дигитализацията в строителството. Той разказа какво представлява BIM и защо е важен параметричния дизайн, както и какви са предимствата на софтуера Vectorworks. Срещата продължи с разпалена дискусия, в която взеха участие както учениците, така и менторите от компаниите.

През следващия ден работата на строителните площадки продължи. С ентузиазъм и любопитство участниците подхождаха към всяка една задача, независимо от жаркото слънце. Рундовете приключиха с барбекю, след което групата посети един от най-значимите инфраструктурни обекти в България – мостово съоръжение при обхода на гр. Габрово, където „Пътни Строежи – Велико Търново“ АД разказаха детайли по изпълнението му.

След това с интересно видео за производството на сглобяеми конструкции от стоманобетон на Микс-Констръкшън сложихме финал на събитието. Всички участници от отличилите се отбори получиха много награди от партньорите на Leaders Summer Academy.

48-ТЕ ЧАСА, ПРЕКАРАНИ ЗАЕДНО, ПРИКЛЮЧИХА С МНОГО УСМИВКИ, НОВИ ПРИЯТЕЛСТВА И ПЛАНОВЕ ЗА СЛЕДВАЩИ СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ.

Радваме се да поставим успешно начало на първата лятна строителна академия за ученици в България и започваме да планираме разрастването на формата. Успех на прекрасните участници, голяма част от които съвсем скоро ще станат студенти! Не спирайте да търсите начини за усъвършенстване, допълнителни знания и да създавате ценни контакти.


Научете повече информация за Leaders Summer Academy тук. Последвайте ни във фейсбук и Instagram.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu