Какво е общото между шест съвсем различни по функция, типология и местоположение обекта в България? Възможна ли е свързаност на всички нива в архитектурата – от градоустройство, през пространство и конструкция, до детайл и дизайн? Отговори на тези въпроси ще открием от 29.06 до 21.08 в изложбата ТОТАЛПРОЕКТ – копродукция на фондация „Ново архитектурно наследство“ и РЦСИ „Топлоцентрала“.

Различни перспективи към следновоенната модерна архитектура

Това е фокусът на ТОТАЛПРОЕКТ. Куратори на изложбата са арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева – специалисти с богат опит, проучвания и преподавателска дейност, насочени към архитектурата от втората половина на 20-ти век. Координатор на събитието е арх. Даяна Николова,  експерт културно наследство в “Софияплан” и координатор на проекта “Ново архитектурно наследство” в организацията.

Съвсем умишлено са подбрани сравнително непознати за широката аудитория обекти, които са с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е момент на откривателство, изненада. Разказани са различни истории. Те отправят поглед към архитектурата на град Лозница, ЗонаБ5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина „Лозичка“ в софийския квартал „Лозенец“, летището в Русе и пешеходната зона в Шумен.

Прочетете още: Защо е ценно русенското летище?

 

“България разполага с многопластово и атрактивно архитектурно наследство, което има потенциала да се развива и популяризира повече, за да работи още по-добре за нашата културна идентичност и познатост по света.” , разказва арх. Анета Василева.

Обекти от по-близката архитектурна българска история все още биват силно неглижирани и недооценявани. Едновременно с това обаче се оказва, че притежаваме редица любопитни образци, в крак със световните тенденции в архитектурата, както и такива, демонстриращи съвсем индивидуални регионални проявления.

 

“Дори и в столицата ни обаче такива обекти все още нямат статут на културна ценност и често биват обезличавани с текущи и други ремонти”, коментира арх. Даяна Николова.

„Затова стартирахме инициативата “Ново архитектурно наследство”, с която ще работим за популяризирането, развитието и опазването на този слой от нашата архитектурна история. Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ е един от първите ни проекти в тази посока, но предстои и книга, както и още много образователни и практически проекти”, добавя арх. Кълева по темата.

 

 

Изложбата “ТОТАЛПРОЕКТ” се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е в пряка връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз. Проектът е посветен на нуждата от оценка и развитие на споделеното ни европейско архитектурно наследство. Той има за цел и да покаже още една възможна гледна точка към европейската архитектура на ХХ век. Разгледана е цялостната концептуална свързаност в модерната архитектура и свързаността на всички нива на архитектурния продукт:

от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Темата е изключително важна и поставя въпроси не само за миналото, но и насочва към възможностите пред архитектурния път на България оттук нататък. Доброто познаване на контекста и причините за неговото създаване са стабилна основа за една по-хармонична градска среда. Идентифицирането на архитектурните ценности и стъпките за тяхното опазване трябва да бъдат една обща мисия на една здрава общност. И затова нека за миг спрем да се оплакваме от царуващия хаос и да се вгледаме в детайлите, които създават нашата архитектурна идентичност.

Започваме с шест обекта, с които да се гордеем.

Ще се видим на откриването в най-новото мултифункционално арт пространство на София – Топлоцентралата, на 29.06.2022 в 19:00 часа.

Още за изложбата можете да видите в официалното събитие. 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

ТОТАЛПРОЕКТ: един различен поглед към соцархитектурата
За обектите от близкото минало като ново архитектурно наследство

В края на юни беше открита изложбата „Тоталпроект“ – копродукция на Топл…