Дойде това време от годината, в което всяка емисия за прогноза на времето сензационно ни предупреждава за големи горещини. Тези, които разполагат с климатик вкъщи или на работа, се потапят в изкуствено създадения комфорт и избягват излизането навън. Невинаги обаче е съществувала тази възможност. Затова решихме да разгледаме какви са вдъхновените от миналото съвременни архитектурни решения, които могат да ни помогнат да избегнем жегата.

Създаването на климатизацията е означавало не само по-малко неприятно усещане за хората. То е променило начина, по който живеем и строим. Чардаците, верандите и големите стрехи се превръщат в ненужни, стените стават по-тънки, високите тавани и подпокривни помещения се оказват загуба на пространство. Този контрол над температурата също е позволил и изграждането на високотехнологични сгради като небостъргачите. Това обаче не означава, че не трябва да търсим и други начини за охлаждане през лятото, които също така спомагат и за опазването на климата. Нека разгледаме някои от тях.

Image: Architizer

Жилища – пещери

Термичната маса на големия обем земя, обикалящ пещерите, спомага за стабилизирането на температурата вътре в тях. Поради тази причина хората първо са започнали да живеят там. Съвременна интерпретация на пещерата откриваме в Chair House, проектирана от „Игор Сиротов Архитекти“.

Image: Architizer

Подземно строителство

Същото се отнася и за сградите, построени под земята, като например Earth House на студио BCHO Architects Associates. Ограниченият достъп на слънчева светлина и големият обем земна маса, заобикаляща сградата, се затопля и охлажда бавно. Така сградата остава топла и в студените месеци.

Image: Architizer

Дебели стени от пръст

Алтернатива на предния вид сгради се явяват строежите с дебели зидове от пръст или камък. Зелени стени, функциониращи едновременно и като покриви, можем да открием в проекта Sagburg на студио Contexture. Днес техните качества биват отново високо оценени – те играят голяма роля в намаляването на ефекта „топлинен остров“, който се получава в населените места. Примерът всъщност е напълно пасивна къща, която внедрява допълнителни стратегии като троен стъклопакет и геотермално отопление и охлаждане.

Image: Architizer

Веранди

Правилното разположение на покритите тераси и верандите осигурява не само сянка през лятото. Когато са добре планирани, те дават възможност за вентилация през цялата къща. Така се намалява и необходимостта от използване на допълнителна енергия за охлаждане. Такъв пример е OutsideIN House на студио Fernanda Vuilleumier Arquitectura.

Image: Architizer

Озеленяване

В къщата Hayes Residence, проектирана от Travis Price Architects, не можем да пропуснем растящите по средата на помещението дървета. Въпреки големите площи единично стъкло, което обикновено не е добро енергийно ефективно решение, дърветата, които заобикалят и са заобиколени от сградата спомагат за предпазване от слънцето през лятото. Тъй като са широколистни, те губят листата си през зимата и така осигуряват много светлина и топлина през студения сезон.

Image: Architizer
Image: Architizer

Цялостна стратегия за вентилацията

Проветряването чрез използване на въздушните течения може много лесно да „прогони“ нежелания топъл въздух от вътрешните пространства дори и без помощта на климатици. Пример за такава сграда е Axis Administration по проект на Krishna Chaitanya Dommu. Тя е изпълнена с двойна фасадна обвивка, която използва междинното пространство, за да подпомогне циркулацията на хладен, свеж въздух през помещенията.

Image: Architizer

Високи тавани и подпокривни пространства

Едно от най-добре познатите решения в миналото. Добре познатото ни правило от уроците по физика, че топлият въздух се издига нагоре, е добре оползотворено в къщата House in Yoro на студио Airhouse Design Office. Чрез високите тавани се дава възможност на топлия въздух да се издигне нагоре, над обитаемите зони.

Image: Architizer

Вода

Похватът за използване на водата за охлаждане е известен още от времето на Римската империя. Гражданите на античната цивилизация са я използвали не само за отопление чрез хипокаустовата система. Обикновено големите жилища са включвали и воден басейн в вътрешен двор (атриум). Изпаряващата се вода спомага за намаляване на горещината в подобните на средиземноморския климати, а поставянето й между главните помещения в къщата спомага за цялостното охлаждане.

Image: philllymag.com

Пасивна къща

Съвременният подход в съчетаването на всички тези елементи всъщност представлява пасивната къща. Тя се изгражда по специфичен набор от правила. „Активното“ отопляване и охлаждане е минимизирано в най-голяма степен, а самата сграда стабилизира температурата.

Както винаги, в архитектурата има безброй възможни решения. В ръцете на проектантите се пада отговорността да преценят кои методи за отопление и охлаждане да използват, така че да осигурят максимален комфорт на обитателите, но и да опазват околната среда.


Източник: architizer.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Концепции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Фибран придоби завод в Търговище
Фибран България АД придоби завода РОК 7 ЕООД с цел развитие на производството на каменна вата и екструдиран полистирол

Фибран България АД – част от Фибран Груп инвестира в придобиването на нов завод за произво…