Skip to main content
search

Срещаме се с инж. Влада Безбрадица, който е продуктов мениджър на УРСА. Компанията доставя качествени изолационни продукти с фокус топло- и звукоизолация и пожарозащита. Във видео интервюто можете да научите повече за тенденциите в региона, акустичния комфорт и още…

  • Какви са тенденциите в региона по отношение на звукоизолацията?

Някои от тенденциите са да подобрим звукоизолацията, особено в жилищни сгради, където прилагаме познати решения за реновация. В много държави тя се категоризира според определен клас енергоефективност и се прави звуков паспорт на звукоизолацията на сградата.

  • Подценяваме ли акустичния комфорт в жилищните сгради и как да го осигурим?

Има липса на познания относно това как да постигнем по-добра изолация.

Например в Сърбия, вероятно повече или по-малко и в България и в държавите в региона, има локални изисквания за енергоефективност с много добри стъклопакети, благодарение на които звукът от трафика и външния шум не е толкова силен, както преди. В тази ситуация звукът вътре в къщата става по-забележим. По този начин минималната изолация, която е пресметната, понякога не е достатъчна, за да се осигури акустичен комфорт. Трябва да обърнем внимание на дизайн процеса.

  •  Как да се справим с ежедневното шумово замърсяване?

Всичко започва от градската управа, която трябва да маркира териториите с различни нива на шумово замърсяване. Следващата стъпка е дизайн процесът. Когато знаеш, че имаш определен външен шум, ти трябва да подбереш прозорците си спрямо него и да предвидиш съответните архитектурни решения, за да избягаш от влиянието на директния шум. Трябва да се предприемат няколко действия.

  •  Какво ще ни споделите за новия акустичен софтуер на УРСА?

Новият акустичен софтуер на УРСА ще се появи на българския пазар, след като вече беше презентиран в Словения, Сърбия и Хърватия. Защо е добър? Защото взема предвид звуковото преминаване не само през изследваната стена, а през цялата конструкция, свързана със стената. С използването на този софтуер архитектите ще могат да правят много прецизно предвиждане на звуковото преминаване от една стена в друга.

  • Защо да изберем стъклена вата?

Ако погледнем сектора в САЩ, Канада, Англия и Япония, стъклената вата е изолационен продукт номер едно. Освен това, тя постига много ниско топлопреминаване, много по-ниско от това на каменната и минералната вата. Когато се използва в плаващи подове в апартаменти, стъклената вата носи намаляване на звука от около 3-6 децибела повече, отколкото каменната. Също така, е много еластична – можеш да запълниш всяка пролука. По този начин отпадъчният материал е много малко. По мое мнение тя има най-доброто съотношение между качество и цена.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu