На официална церемония миналия четвъртък в Националната библиотека „ Св. Св Кирил и Методий“ бяха наградени финалистите в студентския конкурс за нейното разширение. Инициативата е дело на колаборация между преподавателския колектив на катедра „Обществени сгради“ в УАСГ и Обществения съвет към институцията. Първото място грабна оборът на Цветелина Гаджелова и Пламена Драганова. На второ място се нареди Иван Цуров, а третото бе завоювано от екипа на Кристин Цветкова, Мария Тунева, Ивона Жекова и Мария Иванова. Поощрителните награди бяха отредени за Георги Стоянов и Ева Янакиева.

Учебната програма на четвъртокурсницте от УАСГ включва разработването на голяма обществена сграда. Тази година обаче бяха предизвикани с ново и нестандартно задание – изключително сложна задача, поставяща конфликти и провокираща на много нива. Въпреки извънредното положение и прецедентното дистанционно обучение, студентите успяха да овладеят задачата и да покажат разнообразни и иновативни решения.

Проблемите, довели до нуждата от разширение

Ежегодно в библиотеката пристигат над 70 000 книжа с цел съхранение, но мястото отдавна се е изчерпало. Това довежда до разпръскването им из различни сгради в столицата и извън нея. По тази причина Обществения съвет се обединява около идеята за разширяване на Националната библиотека – за да се подобрят условията, при които се съхраняват книгите и по този начин тя да отговаря на световните стандарти. Освен това по този начин писменото културно наследство най-накрая ще бъдат събрано под един покрив.

Главно действащо лице на церемонията бе Кирил Вълчев – адвокат в областта на правото на интелектуалната собственост, медийното, търговското и гражданското право. Той сподели за първоначалната идея на начинанието, а именно да бъдат поканени международни екипи, които да участват в идеен конкурс с експертно жури, а след това комисия от видни български личности, сред които и писатели, да вземат окончателното решение.

Финалът на вашите проекти бележи началото на това, което предстои.

Вълчев сподели още, че алтернативни варианти вече са ставали обект на дискусии сред Обществения съвет. Такива са построяване на нова сграда върху парцел в близост до автогарата, която да приема функцията на нова библиотека, концертна и изложбена зала, а старата да приюти архива и да започне да функционира като музей. Идеята Националната библиотека да бъде достроена обаче събужда противоречиви мнения, тъй като не малка част от хората са негативно настроени към дострояването на библиотеката.

Отличените проекти

Сред 13-те представени разработки, две бяха отличени с поощрителни награди, а първите три места получиха парични награди, връчени от самия Павел Димитров, изпълнителен директор на Лев Инс и спомоществовател на инициативата. Той призова хората да се завърнат към използването на книжовната съкровищница на България и поздрави студентите за тяхното желание и мотивация.

Проектът, спечелил първото място. Автори: Цветелина Гаджелова и Пламена Драганова / Снимка: личен архив

Доц. Савов, ръководител на катедра „Обществени сгради“, определи библиотеката като иконична сграда, чиято типология не е напълно изяснена. Тя може да се счита за обект на задълбочени анализи и философски тълкувания – дали трябва да бъде монументална и приемаща образа на музей или да бъде пространство, задаващо въпроси и отправящо провокации? Той отбеляза още, че е представен широк обхват от разработки, подхождащи различно към проблема и също така адмирира студентите, захванали се сами със сложната задача.

Втората награда отиде при проекта CONTRADICTIONS. Автор: Иван Цуров / Снимка: личен архив

Журирането се извърши от преподавателския състав на катедрата, а на самата церемония, проектите бяха представени от арх. Росица Браткова. Тя обясни, че задачата е била изключително сложна, но при избора си журито е търсило разнообразието. Също така, овладяването на контакта между старо и ново е бил основен фактор при оценяването за сметка на функционалната обоснованост. Решенията варираха от напълно вкопаване, през покриване с озеленен покрив и естествено продължаване на парка до левитиращ над самата сграда обем, който грабна първото място заради своя дързък и футуристичен жест.

Трета награда. Автори: Кристин Цветкова, Мария Тунева, Ивона Жекова и Мария Иванова / Снимка: личен архив

Студентите бяха призовани да бъдат още по-амбициозни и мотивирани и да не се страхуват да разгърнат потенциала си.

Конкурсът има цел да привлече общественото внимание и интерес като насочи фокуса върху проблемите, застрашаващи културното ни наследство, и провокира социална ангажираност, и инициативност. Ще станем ли скоро свидетели на нов обществен център, който да добави още един културен пласт към разнообразния пейзаж на столицата ни? Оставям отговорът на вас, а междувременно може да посетите изложбата на проектите, която ще се помещава през цялото лято във фоайето на Библиотеката.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Инвалидните рампи се оказаха древногръцко творение
Проучване проследява историята им до античните храмове

След задълбочено проучване изследователи от Калифорнийския държавен университет стигнаха д…