Skip to main content
search

Макар и опазването на недвижимото културно наследство да е само по себе си едно консервативно направление в архитектурната практика, то най-често разчита на най-новите иновации в строителните технологии…

Каква по-добра дефиниция за сграда – паметник на културата можем от тази, в която Паисий Хилендарски завършва „История Славянобългарска“ през 1762 г., а именно Зографския манастир? А можем ли да си представим, че хилядолетната сграда бива реставрирана с най-съвременните строителни материали? В периода 2009-2013 г. той претърпява реновация, в която с вложени едни от най-иновативните разработки на Röfix.

Зографският манастир е основан през 919 г.

Рисунка на манастира от Василий Григорович-Барски от 1744 година

Братята-благородници Аарон, Моисей и Йоан основават светата обител по времето на византийския император Лъв Мъдри. Те се оттеглят на Света гора и скоро след това около тях се събират и други монаси. Така с построяването на съборна църква се основава общия манастир.

Той се замогва през Средновековието, но среща множество перипетии по времето на Османското владичество. По това време обаче се случва и едно знаково събитие – там през 1762 г. Паисий Хилендарски завършва своята „История Славянобългарска“. Книга, която и до ден днешен смятаме за доказателство за хилядолетната история на българския народ.

Днес манастирът се радва на спокойствие, просперитет и посещения от поклонници и туристи. Въпреки религиозните обичаи, манастирският комплекс се нуждае и от съвременна защита от атмосферните условия. Как обаче можем да постигнем това, опазвайки световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО?

Снимка от 1853 г.

Съвременни материали, вдъхновени от миналото.

При работата с недвижимо културно наследство, архитектите, инженерите и технолозите трябва да бъдат изключително внимателни. Често автентичните строителни смеси не са съвместими със съвременните такива – образуват се химични съединения, които могат да предизвикат формирането на соли и микропукнатини. Това е предпоставка за сериозни повреди по паметниците на културата.

Кадър от 1875 г. | Източник: Фондация Наследство на Зографската св. обител

Именно затова новите вложени материали в Зографския манастир черпят и от строителните традиции на миналото. Така например приложение намира варовата шпакловка. Важен компонент в системата е вложеният стабилизатор за камъни на Röfix, който гарантира устойчивостта на зидовете.

Иновативно допълнение е унищожителят на алги – вид гъби, които имат неблагоприятен ефект върху строителните конструкции. Редом с шпакловките за реновиране и изравняване, както и сухата санираща система, откриваме и иновативната санираща мазилка на основата на хидравлична вар – Röfix 645.

Светата обител днес. | Източник: Фондация Наследство на Зографската св. обител

Мазилка с топлоизолационен ефект.

При сградите – недвижими културни ценности не винаги можем да си позволим да полагаме топлоизолация. Затова в наша услуга идва мазилката на основата на хидравлична вар. Водоотблъскваща и усилена с фибри, тя може да бъде положена и като предварителен шприц, и като завършваща мазилка. Благодарение на своите повишени характеристики срещу атмосферните води и влагата, мазилката е в съответствие с изискванията за опазване на недвижимите културни ценности.

Светата обител днес. | Източник: Фондация Наследство на Зографската св. обител

Нейната фактура отговаря на тази на историческите сгради и може да се използва върху тежки, масивни зидарии от ломен камък или плътни тухли. Тя служи и за оптимална основа за полагане на варови и силикатни бои. Съвкупността от всички тези елементи ни дават устойчива система за опазване на строителните паметници.

Кога ще последват и другите примери?

Съхранението на енергия в сградите и опазването на околната среда са едни от големите цели на съвременното строителство. Виждаме, че е възможно дори хилядолетна сграда да подобри своите топлотехнически качества благодарение на съвременните материали. Безспорно можем да постигнем същите добри резултати и при други недвижими културни ценности, спазвайки едно важно условие – индивидуалния подход и качествената проектантска практика. А как да намерим подходящите решения? Нека да започнем от тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu