Skip to main content
search

На 14 декември се проведе лекцията на BS Group of Companies в Сезон 5 на Академия Лидерите. Представена онлайн, тя силно заинтригува участниците, които проявиха особена активност. Темата – “Стратегии за позициониране на продукт или услуга на международните пазари”, беше представена от Петър Калоянов – мениджър продажби и маркетинг на Техногипс Про ЕАД, Боряна Нешева – мениджър Човешки Ресурси и Корпоративни Комуникации в БС Група Компании и Неделин Василев – мениджър продажби и маркетинг в Технопанел ЕАД. Лекторите се представиха накратко, след което помолиха участниците да направят същото, за да направят възможно най-близка до истинска онлайн комуникацията.

Какво е BS Group of Companies?

Това, което обединява всички колеги и компании от групата, е мисията им – да предлагат качествени и безопасни продукти за комфортна среда на живот. Групата се състои от BS Konstructia, Technogips Pro, Technocim, Technopanel, Fibran, BS Properties, Bulgaria Holidays и Pirin Golf & Country Club. Петър Калоянов отбеляза, че по-голямата част от бизнеса на групата се развива извън България.

Неделин Василев разказа за Technopanel – стартирала работа през 2007 г. и производство през 2008, днес компанията е пазарен лидер в България и дори на Балканите. Специализират в производството на сандвич панели с 3 изолационни сърцевини – полиизоцианурат, полиуретан и минерална вата, както и всички съпътстващи фасадни елементи, нужни за производствените сгради. Technogips Pro пък произвежда гипсокартонови плоскости и гипсови смеси – всичко от света на сухото строителство. Technocim е с фокус покривни системи, както и бетонови настилни, паважи и продукти за градината и инфраструктурата.

BS Group of Companies участва в Академия Лидерите за трети път.

Представяйки начините за позициониране на продукт или услуга на международните пазари, лекторите разказаха за шест ключови стратегии за постигане на успех – Push, Pull, Push&Pull, Profile, People и Direct to consumer. Петър Калоянов отбеляза, че изборът на конкретна стратегия зависи от естеството на продукта, пазара и до каква степен има изградени взаимоотношения и предпочитания от страна на клиента.

„Много добре трябва да знаете кой е вашия клиент.“

Ако това бъде разгледано в самото начало, то гарантира по-голяма успеваемост на бизнеса. Лекторите дадоха примери с подходи в Technogips Pro и Technocim и въвлякоха участниците в Академия Лидерите в интересна дискусия.

Любопитна и нова за презентацията беше Direct-To-Consumer стратегията (DTC). Боряна Нешева сподели, че поради ситуацията на пандемия всички бизнеси се наложи да се адаптират, променяйки бизнес модела си. Новите обстоятелства поставиха предизвикателството как да се стигне директно до клиента – като за пример можем да посочим кина и ресторанти, които не можеха да продават услугата си по стандартния начин. „Дигиталните технологии помагат продуктите да достигат до клиента, но това не значи, че е по-лесно.“, допълни Боряна Нешева. Споменати бяха и немислими допреди време течения от други индустрии като инфлуенсъри и социални медии като Tik Tok – всички те, „впрегнати“ в продажбени стратегии.

„Трябва много добре да познаваме собствения си продукт, за да го позиционираме правилно на правилната аудитория.“, добави Петър Калоянов. Важно е също да се съобразят нормативите на държавно ниво.

Каква е ролята на стратегиите за управление на човешките ресурси?

Боряна Нешева сподели личния си опит от BS Group of Companies, чиито продукти присъстват на 24 международни пазара.

„Всичко това се случва благодарение на хората.“

В България групата е представена от 1000 служители в 4 града. Боряна Нешева не пропусна да отбележи, че няколко участници от по-миналото издание на Академия Лидерите са започнали стаж при тях и в момента работят в Technopanel.

В края на лекцията лекторите насочиха фокуса към общия казус пред участниците, като отговориха на някои въпроси и поставиха други. Те споделиха, че искат да бъдат максимално полезни с лекцията и обсъдиха много направления, на които да се обърне внимание. За финал поставиха предизвикателна задача към участниците по подготовката по основния им казус.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu