Случвало ли ви се е да изпаднете в ситуация, в която не можете да обясните какво точно включва професията ви като архитект? Несъмнено това е един от най-често задаваните въпроси от страна на хора, които не са близки до професията. Именно всеобхватността на архитектурата дейност прави същината й и ясното дефиниране на понятието архитектура толкова трудна задача. Какво обаче се случва, когато ни се налага да обясним терминологията на малко дете? Мисията е невъзможна… почти.

Източник: Architizer

Магическа илюстративна книга за най-малките

Въпреки че нищо не може истински да подготви детето за предизвикателствата пред това да стане архитект, книгата “Азбуката на малкия архитект” (“Little Architect’s Alphabet”) предлага деликатно, логично и просто обяснение за професията и създава подходяща основа за формиране на представата у децата за понятието архитектура.

Източник: Architizer

Книгата преподава концепции за архитектурата и дизайна чрез въвеждането и обяснението на фундаментални понятия от двете сфери в графичен вид – посредством пиктограми. Паралелно с това, всяка една пиктограма е обвързана с буква или дума, като по този начин децата получават възможност едновременно с изучаването на азбуката да се докоснат до света на архитектурата.

Източник: Architizer

Създател на своеобразната енциклопедия, въведение в света на архитектурата за най-малките, е Лора Тигардън. Тя е архитект, който преминава дълъг път от първоначалната идея за подобно изделие до реализацията на крайния продукт – книга в печатно издание. Пред Architizer създателката на книгата споделя, че всичко започва с раждането на малкия й племенник преди няколко години. Подаръците, които тя правела на детето, били винаги свързани с архитектурата и дизайна, но никога не давали достатъчно ясна заявка за формирането на асоциативни връзки между околната среда и света, в който живее, и професията на архитекта. Така се родила и идеята й за създаването на книгата.

Източник: Architizer

Според създателката на книгата отзивите от читателите, които тя и издателят й до момента получават, са много позитивни. Много от тях идват от архитекти или от цели семейства, които са ангажирани в професията. Те споделят, че преди да имат възможността да докоснат себе си и децата около себе си до книгата “Азбуката на малкия архитект”, те са срещали големи трудности в изграждането на представата за дизайн сред най-малките. Така става ясно, че подобни учебни материали, които представят информацията графично и я поднасят достъпно, са все по-необходими днес.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Диверсификацията и предприемачеството в бранша
IDEA HOME представиха последния модул от сезон 5 на Академия Лидерите

На 16 декември IDEA HOME се срещна с участниците в Академия Лидерите онлайн, с което предс…