Skip to main content
search

Български проекти с номинация от Archdaily

Четири български проекта са номинирани от един от най-големите сайтове за архитектура и дизайн archdaily.com за наградите Building of the Year. Два от тях са в категория „Architecture interior of the year“. Първият – SPV29, попада в подкатегория „Интериори на апартаменти“, и е дело на ALL in STUDIO с главен архитект Павел Янев. Вторият проект е клон на банка ДСК с главни архитекти Юри Танов, Мартин Ряшев и Александър Асенов от DA Architects. В категория „Офиси“ е номиниран главният офис на Биовет, проектиран от Atelier Serafimov Architects с главен архитект Радомир Серафимов, а проектът Стара къща с бял бетон на Георги Кътов, Вяра Желязкова и Росица Христова от I/O Architects ще се бори за награда в категория „Къщи“.

Можете да разгледате всички номинирани проекти, както и да гласувате за тях, тук.

Ремонт на сградата на Народното събрание

Снимка: parliament.bg

На сайта на Агенцията по обществени поръчки беше публикувана информация за предстоящия ремонт на сградата на Народното събрание. Неговата продължителност ще трае 630 дни, а срокът за подаване на оферти или заявления за участие е до 23 април. Стойността е мaлĸo над 14.6 млн.лв. и вĸлючвa peĸoнcтpyĸция нa eлeĸтpичecĸи, отоплителни, вентилационни и ĸлимaтични инcтaлaции и cтpoитeлнo-мoнтaжни paбoти пo фacaдитe и пoĸpивa нa cгpaдaтa. Изпълнението щe ce извършвa нa двa етапа – първият ще се изразява в пpoeĸтиpaнe и изготвяне на инвестиционен пpoeĸт, a вторият – в изпълнeниeтo нa cтpoитeлcтвoтo.

Бизнес центърът Space Tower е готов

Снимка: gradat.bg

Новата офис сграда на Цариградско шосе, чието строителство започна през май 2017 г., е вече готова. Проектът е дело на бюро „Иво Петров – Архитекти“, а изпълнител е „Главболгарстрой“. В бизнес центъра ще се помещава софтуерната компания за аналитични решения Experian.
Деветте надземни и двете подземни нива включват офис пространства от типа “open space”, кафене, ресторант, фитнес и зали за конференции, както и помещения с обслужващи функции. Фасадата е изпълнена с облицовка от каменни плочи и алуминиеви профили с прекъснат термомост и двоен стъклопакет. Space Tower пpитeжaвa cepтифиĸaт зa ycтoйчивo cтpoитeлcтвo пo cиcтeмaтa LЕЕD.

Модерна концепция за къща на дърво

Снимка: Peter Pichler Architecture

Базираната в Милано архитектурна и дизайнерска фирма Peter Pichler Architecture предложи модернизирана и устойчива концепция за къща на дърво, предлагаща уникална максимална връзка с природата.
Островърхите конструкции, чийто дизайн е вдъхновен от заобикалящата го гора, са продължение на съществуващ хотел, разположен на италианските Доломити. Проектът ще предлага двуетажни единици, като долната част е зона за четене и отдих, а горната за спане. Архитектурната фирма използва местна дървесина за материал на проекта.

Нова оперна къща в Дюселдорф

Снимка: © Anton Kolev

RKW Architektur + разкри снимки на Neue Deutsche Oper am Rhein, ново културно място в Дюселдорф, Германия. Удивителната оперна къща е отличителен елемент на един „нов Дюселдорф“ благодарение на забележителното си местоположение по протежението на популярен маршрут по крайречието на р. Рейн.
Отвореният партерен етаж се развива от външен двор, като по този начин става част от градското пространство, с интегрирани офиси, кафенета, бистра и лоби в хотела. Хотелът с 310 стаи се намира на най-високите етажи, в „пика на динамичната носеща конструкция“.
Залата на операта ще бъде с капацитет от 1500 места и ще функционира като зала за филхармония, благодарение на най-съвременните технологии. Допълнителни 1000 места могат да бъдат създадени в крилата и зад кулисите чрез хидравлично разширяеми трибуни, като по този начин се преобразува пространството между сцената за класическия опера и централната арена.

Въвеждат специални гари за дронове

Снимка: Skyports

Жилищен комплекс, проектиран от архитект сър Тери Фарел, ще бъде първият в Обединеното кралство, който ще въведе „вертипорти“ на покрива, насърчавайки услугите за доставка чрез дронове.
Системата за доставка чрез дронове функционира успешно в други страни като Финландия, Швейцария и Дубай. Швейцария вече е лидер, тъй като медицинските консумативи се прехвърлят от лабораториите към болниците чрез „вертипорти“. Въпреки това, досега те не са били разполагани на сгради.
Проектът за жилищния комплекс Maida Vale ще бъде разработен в партньорство със Skyports – водещата компания на пазара за оценка, проектиране и развитие на услуги за градска въздушна мобилност в някои от най-големите градове в света като Лондон, Сингапур и Лос Анджелис.

 

 

 

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu