Skip to main content
search

През изминалите три седмици се проведе конкурсът “Гласът на архитектурата” на STROIINFO. Радваме се, че получихме толкова различни и интригуващи кандидатури. Благодарим за гледните точки, които споделихте! Потопихте ни във вашия свят, разказахте ни за архитектура, която вълнува и заслужава внимание. Заедно създадохте един колаж от всякакви гласове на архитектурата – на могъщие или преклонение, на спокойствие или трескава динамика… гледахме архитектурата отблизо и отдалеч, докато вниквахме в нейните многобройни послания. А дойде време да обявим и победителите…

Първо място печели Деница Делева

Тя ще бъде наградена с участие в присъствено практическо обучение “Интериорен дизайн – от идеята до изпълнението” с арх. Павел Янев на Novas Artes. То ще се проведе от 24.09 до 13.10. Деница ни пренася в специалната атмосфера на V&A (Victoria and Albert Museum) в Лондон.

Снимка: Деница Делева

Единство на история и съвремие, материалност и одухотворение, природна сила и човешко надмощие. От бляскавите светлини на големия град до мрачната реалност в подножието му, от развитите мегаполиси до историческите селища, контрастът на противоположностите присъства във всяка сграда, всяко място и се обединява от едно:

Архитектурата – безмълвен наблюдател и основно действащ фактор за динамичното развитие на съзнанието, живота, света.”

Второ място присъждаме на Йона Лекова

Тя ще получи достъп до онлайн обучение “Интериорен дизайн – от идеята до изпълнението” с арх. Павел Янев. Нейният разказ е вдъхновен от музея MAXII (Музей за изкуството на 21-ти век) в Рим.

Снимка: Йона Лекова

“Отвъд” – така бих нарекла този “поглед”, който обективът ми улови в музея MAXII (Музей за изкуството на 21 век) в Рим. Това беше първата ми истинска среща със сграда на Заха Хадид. Когато бях на 12, майка ми ме заведе на нейна изложба. Видях една друга реалност, нарисувана с език, неотговарящ на съществуващите дефиниции за архитектура. Тази “среща” ме вълнуваше дълго. Всъщност, още ме вълнува… Не мисля, че някога ще забравя чувството на възторг и удивление.

За първи път осъзнах, че реалността не е даденост. Тя е създадена.

Създадена от онези, които реализират пълния полет на творческата си мисъл – онези, които превъзмогнат съществуващите дефиниции за граница и реалност. Мисля, че това са срещите, които те карат да се чувстваш истински свободен. Мечтая един ден сградите, които създавам да карат хората да се чувстват именно така – свободни, да разказват историите на пространства, които носят в себе си кътче на друга,непозната реалност. Пространства, които те вадят от глава ти и говорят на един език с твоята душевност.”

Любимец на публиката със 196 харесвания във фейсбук е Иван Несторов

Той ще бъде награден със специално подбрана книга на архитектурна тематика. Иван разказва за един наглед типичен пейзаж в Ница, откривайки нюансите в хармонията на града.

Снимка: Иван Несторов

“Направих тази снимка през лятото на 2019-та някъде из стария град на Ница като част от серия наречена “Look up”/ “Погледни нагоре”. Своеобразният лабиринт, който оформят тесните улички, кръстосвайки и разделяйки се между сградите, те кара да се луташ из него с поглед нагоре в продължение на часове без да търсиш изход. Всяка една пряка, по която решиш да свиеш е на пръв поглед напълно идентична с предната и същевременно съвсем различна – различни кепенци, различно пране, различни саксии и гласове ехтящи от сенчестите прозорци и отекващи някъде из уличките.”

Прочетете и останалите разкази тук.

Благодарим на всички участници за проявената креативност!

За нас беше удоволствие да чуем какви са гласовете на архитектурата, които чувате. Не спирайте да се вслушвате…

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu