През изминалите три седмици се проведе конкурсът „Гласът на архитектурата“ на STROIINFO. Радваме се, че получихме толкова различни и интригуващи кандидатури. Благодарим за гледните точки, които споделихте! Потопихте ни във вашия свят, разказахте ни за архитектура, която вълнува и заслужава внимание. Заедно създадохте един колаж от всякакви гласове на архитектурата – на могъщие или преклонение, на спокойствие или трескава динамика… гледахме архитектурата отблизо и отдалеч, докато вниквахме в нейните многобройни послания. А дойде време да обявим и победителите…

Първо място печели Деница Делева

Тя ще бъде наградена с участие в присъствено практическо обучение “Интериорен дизайн – от идеята до изпълнението” с арх. Павел Янев на Novas Artes. То ще се проведе от 24.09 до 13.10. Деница ни пренася в специалната атмосфера на V&A (Victoria and Albert Museum) в Лондон.

Снимка: Деница Делева

Единство на история и съвремие, материалност и одухотворение, природна сила и човешко надмощие. От бляскавите светлини на големия град до мрачната реалност в подножието му, от развитите мегаполиси до историческите селища, контрастът на противоположностите присъства във всяка сграда, всяко място и се обединява от едно:

Архитектурата – безмълвен наблюдател и основно действащ фактор за динамичното развитие на съзнанието, живота, света.”

Второ място присъждаме на Йона Лекова

Тя ще получи достъп до онлайн обучение “Интериорен дизайн – от идеята до изпълнението” с арх. Павел Янев. Нейният разказ е вдъхновен от музея MAXII (Музей за изкуството на 21-ти век) в Рим.

Снимка: Йона Лекова

„Отвъд“ – така бих нарекла този „поглед“, който обективът ми улови в музея MAXII (Музей за изкуството на 21 век) в Рим. Това беше първата ми истинска среща със сграда на Заха Хадид. Когато бях на 12, майка ми ме заведе на нейна изложба. Видях една друга реалност, нарисувана с език, неотговарящ на съществуващите дефиниции за архитектура. Тази „среща“ ме вълнуваше дълго. Всъщност, още ме вълнува… Не мисля, че някога ще забравя чувството на възторг и удивление.

За първи път осъзнах, че реалността не е даденост. Тя е създадена.

Създадена от онези, които реализират пълния полет на творческата си мисъл – онези, които превъзмогнат съществуващите дефиниции за граница и реалност. Мисля, че това са срещите, които те карат да се чувстваш истински свободен. Мечтая един ден сградите, които създавам да карат хората да се чувстват именно така – свободни, да разказват историите на пространства, които носят в себе си кътче на друга,непозната реалност. Пространства, които те вадят от глава ти и говорят на един език с твоята душевност.“

Любимец на публиката със 196 харесвания във фейсбук е Иван Несторов

Той ще бъде награден със специално подбрана книга на архитектурна тематика. Иван разказва за един наглед типичен пейзаж в Ница, откривайки нюансите в хармонията на града.

Снимка: Иван Несторов

“Направих тази снимка през лятото на 2019-та някъде из стария град на Ница като част от серия наречена „Look up“/ „Погледни нагоре“. Своеобразният лабиринт, който оформят тесните улички, кръстосвайки и разделяйки се между сградите, те кара да се луташ из него с поглед нагоре в продължение на часове без да търсиш изход. Всяка една пряка, по която решиш да свиеш е на пръв поглед напълно идентична с предната и същевременно съвсем различна – различни кепенци, различно пране, различни саксии и гласове ехтящи от сенчестите прозорци и отекващи някъде из уличките.”

Прочетете и останалите разкази тук.

Благодарим на всички участници за проявената креативност!

За нас беше удоволствие да чуем какви са гласовете на архитектурата, които чувате. Не спирайте да се вслушвате…

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

One Comment

  1. […] на STROIINFO, повече за който можете да прочетете тук. Искрено му благодарим за предоставената статия, а на […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

ТОТАЛПРОЕКТ: един различен поглед към соцархитектурата
За обектите от близкото минало като ново архитектурно наследство

В края на юни беше открита изложбата „Тоталпроект“ – копродукция на Топл…