Skip to main content
search

На 17 септември – денят на Светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. Датата е избрана за ден на града през 25 март 1992г. с решение на Столичния общински съвет. През изминалите 28 години празникът е съпътстван от редица тържествени церемонии и културни събития. Но тази година ще остане различна и в това отношение за софиянци. Традиционните празнични събития няма да се състоят поради мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Предвидени са малки концерти в част от районите на столицата – Сердика, Младост, Оборище.

Изображение: Unsplash.com

Независимо от извънредните обстоятелства, ежегодната процедурата по връчване на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата вече се е състояла. Според информация от сайта на Столична община, удостоените с награди, както и номинираните в различните области на културата личности, ще бъдат представени в специално заснет филм. Той ще бъде излъчен днес (17 септември) от 22:00 ч. в ефира на БНТ1. 

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите Литература, Театър, Музика, Визуално-пластични изкуства, Художествена фотография, Кино, Архитектура, Опазване на културното наследство и естетизация на градската среда, Критика и журналистика в областта на културата, Танцово изкуство и др. Присъжда се и Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Изображение: Етюдите на София

Независимо от необичайната обстановка и бурните софийски времена, градът ще бъде изпълнен с прекрасни издания на познати и нови събития. Ще ви запознаем с по-вълнуващата част от случките из улиците на града, които ще са повод за вдъхновение през следващите дни.

Под небето на София

Регионален Исторически музей в партньорство с Етюд-и-те на София представят фотографската изложба „Под небето на София“, която отвори врати за посетители на 15 септември и ще продължи в рамките на три месеца. Визуалните разкази за софийската архитектура, и особено архитектурата по покривите, Иван Шишиев ще ни представи и в първата си книга фотоалбум – „Етюд-и-те на София“.

Прочетете разговора ни с Иван Шишиев.

Изображение: Етюдите на София

Master of Art – филмов фестивал

Филмовият Фестивал Master of Art е единственият в Източна Европа Международен Филмов Фестивал с програма от документални филми за изкуство. Той се провежда в София, Пловдив и Варна, с фокус върху различни артистични подходи в изкуството. Програмата е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството и съвременното изкуство.

Все още имаме възможност да се докоснем до филми в следните категории: Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография. Мисията на Master of Art е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура. Програмата продължава до 24 септември, а някои от софийските кина, които подкрепят инициативата са: Люмиер Лидл, Одеон, Дом на киното, G8, Euro Cinema и др. За повече информация посетете страницата на фестивала.

Изображение: Unsplash.com

Kvartal Festival

За пета поредна година Kvartal Festival ще ни предложи да се изгубим из уютните улички на стара София – малките двигатели, които водят до големите промени. Инициативата се появява през 2016 г., а нейни основатели за създателите на Арт фондация „ДОМА“ – Мартина Стефанова и Дойчин Котларов. Главната цел на събитието е да разгърне културния потенциал на зоната, заключена между четири от главните булеварди в центъра – “ Мария Луиза”, “Дондуков”, “Васил Левски” и “Сливница”.

Създаването на мрежа между съществуващите на територията пространства, бизнеси и живущите в района е основен акцент, спомагащ за развитието на културна и занаятчийска дейност, опазването на културното и архитектурно наследство, обособяването на пешеходни зони и разработване на идеи за облагородяване на градската среда.

Изображение: квАРТал фестивал

КвАРТалът крие своите тайни

Фестивалът се провежда ежегодно, обичайно около 17 септември, като алтернативен празник за Деня на София и тази година няма да е изключение. С оглед епидемичната обстановка не се предвиждат големи сцени и концентриране на голяма група от посетители на едно място.

Районът е бил един от най-колоритните и проспериращи в периода от Освобождението до средата на XX в., като различните населявали го общности са оставили своя отпечатък върху облика на столицата. Като част от стария еврейски квартал, характерен със своите красиви виенски къщи, квАРТалът ще оживее, приютявайки множество галерии, работилници и музика. В рамките на три дни (18,19,20 септември) ул. „Веслец“ и ул. „Триадица“ ще бъдат пешеходни (между 16.00 и 22.00 часа) в подкрепа на инициативата на Столична община за повече пешеходни зони в централната градска част на София.

Изображение: квАРТал фестивал

Открийте тайните на квАРТала!

Ние ще бъдем там и ще празнуваме София!

 

Деница Батева

Архитект и мечтател. Вълнува се от устойчиви принципи, социални намеси и новаторски подходи в проектирането, които повишават качеството на средата, в която живеем и творим. Вярва, че архитектурата е средство в услуга на обществото и не бива да говори само на себе си.

Остави коментар

Close Menu