DFAB House, проект на изследователи от ETH Zurich, Швейцарският федерален технически институт, е първата в света изцяло дигитално проектирана и построена къща. Тя бе открита в края на миналия месец. Партньор на проекта е и Националният център за компетентност в научните изследвания на Швейцария. Триетажната сграда е изградена върху покрива на изследователския институт NEST в Дюбендорф.

Целта на дигиталните технологии е да направят проектирането и строителството по-ефективно и устойчиво.

Това споделят изследователите от ΕΤΗ Zurich. DFAB House е статически и конструктивно оптимизирана така, че в нейното изпълнение да се спести много по-голямо количество строителен материал, в сравнение с конвенционалното изпълнение на стоманобетонни конструкции.

Photo: © Roman Keller

Осем са професорите, участвали в проектирането на триетажната къща с площ от 200 кв.м. Те са използвали иновативни строителни техники и са програмирали роботи, които да извършват различни аспекти от производството на елементите и тяхното сглобяване. Началото им дава иновацията Mesh Mould, за която вече ви разказахме.

Photo: © Roman Keller
Photo: © Roman Keller

Дигитално проектираният под е създаден чрез триизмерни пясъчни принтери и 295 специфицирани части, които изграждат така наречената „умна“ плоча. Тя има относително свободна форма, оптимизирана така че да оползотвори максимално вложения строителен материал. Динамични кофражни системи пък позволяват дигитално контролирано изливане на бетон. Така той се оформя, докато се втвърдява. По този начин се образуват носещи елементи, които след това биват съединени. За построяването на последния етаж са използвани сглобяеми дървени елементи. Мобилен строителен робот е подредил частите на строителната площадка чрез сензорни и изчислителни системи, програмирани така че да се адаптират по координатната система на елементите. В завършения си вид сградата имплементира много съвременни технологии – производство на място, „умни“ плочи, динамично изливане на бетон, сглобяване с роботи, полупрозрачна фасада и дигитални системи за управление.

Архитектурният потенциал на дигиталните строителни технологии е огромен.

Така смята Матиас Колер, професор по архитектура в ETH Zurich. Според него те все още се използват твърде ограничено на строителната площадка. Чрез DFAB House сме способни да изпробваме новите технологии заедно с индустрията. По този начин можем да засилим процеса на дигитализация от проучване към практика. От пролетта построената от роботи къща ще приема гости, които да изпитат начина на живот в нея.

Говорейки за дигитализация, не можем да пропуснем и предстоящото събитие на „Лидерите, които строят“ на тема „Дигитализация – реални приложения в строителството“. То ще се проведе на 26-ти март от 18:30 часа във фоайето на новата сграда на УАСГ. Запазете своето място тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

2 коментара

  1. […] Швейцария построи първата изцяло дигитална къща […]

    Reply

  2. […] Още на тема дигитализация: Швейцария построи първата изцяло дигитална къща. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Brick Award 2022: Обявиха 50-те номинирани проекта
Тази година са подадени рекорден брой от почти 800 кандидатури

789 проекта от 53 държави участват в конкурса Brick Award 22. С това, десетото му издание …