На 2 юли се проведе първото представяне на проекта за подробен устройствен план (ПУП) на район “Слатина”. На официалното обсъждане присъстваха представители на проектантите, главния архитект на Столична Община – Здравко Здравков, както и представители на правителствени и неправителствени организации. На следващия ден представители на едно от движенията за опазване на зелените пространства в град София –  “Зелено движение Оборище”, алармира обществеността за някои от ключовите аспекти, включени в проекта за ПУП. Според тях част от проекта разкрива рискови проекти, които са в абсолютно противоречие с намеренията на Столична община и кмета на града Йорданка Фандъкова за “зелена пешеходна магистрала”, която трябва да облекчи пътния трафик в столицата и да стимулира използването на алтернативни форми на придвижване и пешеходен достъп.

Какво съдържа проектът за ПУП на столичния общински район “Слатина”?

Според официалното съобщение на “Зелено движение Оборище” в  страницата на организацията във фейсбук, представеният проект за подробен устройствен план е в противовес на заложените първоначални идеи за зеления ринг, за който ви разказахме в предишен материал.

Част от основните противоречиви елементи от проекта включват изграждането на жилищен комплекс от затворен тип, както и няколко други сгради на територията на терена, предвиден за зелен линеен парк, обикалящ редица столични райони в околовръст. Според активистите на зеленото движение, комплексът от затворен тип е предвиден за реализация на мястото на Гара Пионер – едно от местата, заложени като ключов пешеходен комуникационен възел в парковия идеен проект.

Друг критичен аспект от проекта предвижда премахването на едно от предвидените за изграждане на т.нар. скоростен трамвай трасета от Гара Подуяне в район Оборище до Гара Пионер в Дианабад. Според “Зелено движение Оборище” трасето не се пресича с нито един ключов булевард в района и наличието му не създава конфликтни точки в траспортно-комуникационната мрежа. От движението изтъкват още, че съществуващата инфраструктура позволява връзката на трамвайното трасе с бул. „Шипченски проход“ чрез надлез, а с бул. „Цариградско шосе“ чрез тунел.

Според експерти подобна връзка е изключително полезна за облекчаването на автомобилния трафик и ограничаването на негативните влияние от него. Това е така поради съществуващата връзка с автогара Юг и метростанция Жолио Кюри – една от най-важните спирки на метрото в София поради наличието на редица офис сгради от най-висок клас в региона.

От “Зелено движение Оборище” алармират още, че предвид гореизброените и други аспекти от проекта за ПУП, проектната разработка всъщност предвижда по-малка площ за озеленяване от наличната в момента в рамките на обхвата на зеления ринг.

Един от най-критичните моменти в разработката на проекта е велоалеята. Според първоначалния замисъл на експертните представители на Столична община и кмета Йорданка Фандъкова велоалеята следва да бъде едно от най-големите предимства на новопроектирания линеен парк. Експерти от проектантските среди посочват подобни примери за линейни паркове от други страни в западна Европа, които поставят именно велоалеята в центъра на своето функционално, комуникационно и композиционно решение. Въпреки това според подробния устройствен план, представен от СО на 2 юли, проектната велоалея в този случай ще преминава между новопланираните жилищни сгради и комплекси. Това ще затрудни достъпа, придвижването и безопасността на гражданите, които предстои да използват съоръжението.

На база на споменатите спорни точки от проекта за подробен устройствен план на район “Слатина”, засягащ пряко проекта за нов зелен линеен парк на София, няма как да не си зададем въпроса доколко е засегнат общественият интерес и доколко – частният. От “Зелено движение Оборище” алармират и за други нередности в този и сходни проекти, предвиждани за реализация на територията на Столична община. Ще получи ли София най-накрая истински работещ зелен ринг, спомагащ за облекчаването на все по-наситения автомобилен трафик? Предстои да разберем….

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Нова парламентарна зала от есента
Тя ще се намира в бившия Партиен дом

На едно от последните заседания на парламента преди излизането на депутатите в летен отпус…