Skip to main content
search

За девета поредна година WhAT Association правят разбор сред най-доброто и най-лошото от българската архитектурна година под формата на неформалните награди WhATA Awards. Номинациите целят да повдигнат диалог за недоразуменията и недомислиците в средата около нас, както и да популяризират качествените намеси.

WhAT Association са архитектурна група, създадена през 2005 г. Споделят, че “харесват архитектура с манифест, дизайн с чувство за хумор и самоиронията във всичките й проявления”. Следим с интерес както по-дългите им текстове, така и кратките им (и винаги на място) коментари и разкази за случващото се на архитектурната сцена у нас и в чужбина.

WhATA Awards

Организаторите разделят тазгодишните номинации в няколко категории:

  • Архитектурно събитие на годината;
  • Архитектурна тенденция на годината;
  • Архитектурен конкурс на годината;
  • Сграда на годината;
  • Градски бъг на годината;
  • Нормалност на годината;
  • Книга на годината;
  • Личност на годината.

„Това се наричат номинации, но всъщност е някакъв вид разрез през съвременната българска архитектура, който се опитва да я представи като част от по-големи процеси, тенденции […], като част от културата.“, споделя арх. Анета Василева от WhATA в предаването „Култура.БГ“.

Препоръчваме Ви да се запознаете обстойно с номинираните в WhATA Awards, определено списъкът е изключително интригуващ. “През 2018 г. видяхме много на брой малки добри намеси в средата и малко добри големи намеси. Качествена архитектура не липсваше, но тя не успя да промени качествено средата.“, разказва още арх. Василева.

Тази година stroiinfo.com получи номинация в категория “Нормалност на годината”, описана като “малките добри изключения, които се надяваме да станат норма”. Благодарим за признанието от WhATA!

Защо тази номинация е важна за нас? Защото смятаме, че е съвсем нормално и препоръчително освен да се прави архитектура, така и да се пише за нея. Само така може да се формира градивно мнение, което да помогне на сектор, който влияе върху цялото общество.

Предстои нова архитектурна година и ще се радваме да я отбележим с повече градивни примери.

Срокът за гласуване е до 31 януари. Ще се радваме да ни подкрепите. Можете да го направите тук.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu