Когато става дума за инвестиции в сектора на недвижимото имущество, несъмнено една от най-горещите ниши е жилищното строителство. Стабилно и добре поставено на имотния пазар, то се оказва сигурната нишка, за която повечето инвеститори биха се хванали. Какъв потенциал обаче крият другите области на строителството с цел инвестиция и струва ли си влагането на средства в тях?


Редица експерти в бранша смятат, че големият потенциал за инвеститорите се крие в промишлените и офис имоти. И двете направления са силно повлияни от чуждестранния интерес на големи компании да установят производствените си бази или седалищата на бизнесите си у нас. От своя страна, това влияе върху заплатите в частния сектор и платежоспособността на българското домакинство. Това ясно очертава един основен въпрос – как да задържим интереса на чуждестранните фирми към България?

Росен Плевнелиев, Президент на Република България от 2012 до 2017г., по време на откриващата си презентация на BalREc || Снимка: Градът Медиа Груп

Според Росен Плевнелиев, държавен глава на страната за периода 2012-2017г., отговорът се крие в поддържането на икономическата среда жива. По време на провелата се на 7-ми ноември конференция BalREc, той представи своите възгледи по темата. Г-н Плевнелиев констатира, че големи проекти свързани с инфраструктурата и подобряването на качеството на услугите са изключително важни за задържането на инвестиционния поток от Европа и Азия у нас. Според него голям потенциал за развитие и ускоряване на икономиката на страната биха дали производствените заводи. Той дискутира темата, свързана със завода на VW, както и евентуалния ефект от появата на проект от подобен мащаб у нас.

BalREc 2019 || Снимка: Градът Медиа ГрупДруга ниша, която би привлякла инвеститори у нас според Плевнелиев, е 5G мрежата. Новото поколение мрежа за безжичен пренос на данни обещава невиждана до момента скорост на интернет и обмяна на данни, случваща се на мига. Според данни на мобилните оператори у нас тестови клетки за 5G биват тествани в момента. Очаква се поетапно прокарване на технологията по територията на цялата страна от следващата година. Несъмнено това ще се отрази както на обикновения потребител, така и на големите фирми, най-вече ситуирани в областта на IT и телекомуникациите. Именно те са и основните ползватели на офис площи у нас, в частност на територията на София.

Въпреки оптимистичните прогнози експерти отбелязват, че развитието на онлайн търговията влияе върху потребностите на бизнеса. Забелязва се тенденция за цялостно изместване на дейностите на големи корпорации от света частично или изцяло онлайн. Това елиминира необходимостта от наем на офис пространства, като съответно служителите работят от домовете си.  В тази ситуация парите, използвани от фирмата по-рано за наем, биват разпределяни като социални придобивки или финансови бонуси между работниците.

Означава ли това, че инвестициите в офис сгради у нас са застрашени от загуби?

Отговорът: категорично не. България остава една от най-атрактивните дестинации за наем на офиси в Източна Европа. Това се дължи на добрия трафик на данни, развиващата се инфраструктура и подобряването на услугите, предоставени от работниците в страната. Друг ключов фактор е знаковото геополитическо място на столицата ни, намираща се на кръстопът между Изтока и Запада.

В страната ни към момента са разпространени предимно първокласни офисни площи.

Те са и най-търсени – сгради, които тепърва се строят, не биха били лоша инвестиция. Проблемът се появява при наличието на морално остарели офиси, строени в периода от края на миналия век и началото на този. За да се възвърне интересът към тях, са необходими много средства, които малко инвеститори биха отпуснали.

Тенденцията да се строи за наематели

„Build to suit“ е отдавна останала в миналото тенденция, смятат професионалистите в управлението на бизнес и индустриални имоти. Дори големи по площ обекти като логистични бази и производствени халета все по-често се строят с намерението за отдаване под наем, а не за нуждите на конкретен ползвател. Това гарантира дългогодишна и печеливша възвръщаемост на средствата, вложени в обекта. Статистики сочат, че към момента са налични около 9% свободни площи, а от тях под 1 % са част от новопостроени сгради. Експерти коментират, че голяма част от производствените бази и офиси в големите градове, предназначени за отдаване под наем, се отдават на 99% още преди започване на строежа.

Бизнес парк София е най-големият бизнес комплекс у нас. Повечето от сградите в него са предназначени за отдаване под наем и се ползват от големи чуждестранни компании. | Снимка: www.businesspark-sofia.com

В заключението относно предстоящата година специалистите единодушно смятат, че в инвестиционен план тя се очертава добра. Пазарът на бизнес имоти и в частност производствени и логистични бази, както и офис площи, ще остане стабилен. Остава в ръцете на управляващите и икономистите да намерят най-подходящия подход към привличането на нови инвеститори, които да носят ползи на бизнеса у нас.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…