Архитектурното студио A2OFFICE се заема с любопитната задача за реновация на къща в централната част на Порто, Португалия. Проектът се нарича RT House.

В основата на концепцията могат да се проследят две направления  – въпросът за отворите на сградата и осветлението, както и реставрацията като акт на уважение към традицията.

Интериорните пространства контактуват с външния свят посредством серия от прозорци. Тук можем да проследим няколко намеси. Дървени капаци, боядисани в бяло, скриват прозорците на първия етаж. Те запазват уединеността при необходимост, но и не загрозяват външния облик на сградата във вид на тежки решетки или неугледни щори.

    

От друга страна, прозорците са в унисон с останалите елементи на фасадата – дървените корнизи и бялата мазилка се допълват от семплия растер на тъмната дограма.

Появяват се и нови отвори. Като сграда, проектирана в условия на сключено застрояване, стои важният въпрос с оптимално осветяване на вътрешните части. Архитектите решават проблема, като създават покривно осветление във вид на оберлихт. То осветява стълбищното пространство, което се намира централно в плана. Двураменното стълбище с дървени стъпала и парапет от вертикални бели профили е както връзка, така и важен акцент в проекта. Светлината рисува сенките си надолу по стъпалата, подчертавайки минимализма на използваните обеми и материали. Архитектите черпят вдъхновението си освен от функционалността, и от сведенията за фенери, които някога са осветявали втория етаж.

Покривното осветление.

Като финален щрих, ненатрапчива осветителна система се интегрира в стените, шкафовете и таваните.

Важно е да се обърне внимание на плановото решение. В най-общи линии, сградата се състои от полуприземен, два надземни етажа, таванско помещение и малък вътрешен двор. Най-ниско се разполага кухнята с трапезария. Над тях се намира дневната, а на втория етаж се разполагат две спални. Въпреки семплото правоъгълно решение, концепцията е разгърната пространствено чрез серия от деликатни намеси. Умението на архитекта се крие именно в това да постигне необходимия ефект с минимално на брой средства; формата сама изисква онова, което е необходимо. Всичко останало е излишно.

Разпределенията на архитектурно студио A2OFFICE

 

По отношение на материалите архитектите са наблегнали на максимата „Малкото е повече“. Всички подове са покрити с традиционни за Порто дървени греди, които следват оригиналния градеж. Всичко останало е бяло – стени, тавани, обзавеждане. Кухнята е изпълнена с мраморни плотове.

Оригиналният гранит е показан на няколко места, разкривайки конструкцията на сградата, която датира от преди повече от 100 години.

Камъкът във взаимодействие с лаконичността на новия материал и растер.

 

Всеки ръб е проектиран и изпълнен с внимание; от ключовете за осветлението до ръбовете при смяна на материала – концепцията е осъществена с финес.

Photos by © AL.MA Fotografia | Alexandra Marques

 

За един по-различен подход към членението на отворите и тяхната символика можете да прочетете тук.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] 40-те години на XX век в Порто, където вече ви показахме една успешна реновация. Апартаментите, както и сградата, Паласио до Комерсио, […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Gotham City – антиутопия или възможен сценарий?
Да се вгледаме в посланията, които носи градът на Батман и Жокера

През октомври на големия екран се появи „Жокера“ – психологически трилър на Тод Филипс, ко…