House N от Sou Fujimoto се намира в Оита, Япония. Нито е нова, нито е свръхлуксозна, но притежава нещо съществено, на което да се обърне внимание. На пръв поглед хипермодернистична, ръбата и контрастна в средата си, тя е един дързък архитектурен жест, целящ да преосмисли пространството на обитание.

Архитектът определя House N като „Къща за двама плюс куче.“

Обемите са съставени от три черупки, нарастващи в прогресия, подобно на матрьошки.

Външното пространство е прелюдия към центъра, но и цялостна обвивка. Полу-отвътре, полу-отвън, то отваря обема си към покрита градина. Втората черупка затваря ограничено пространство и дефинира ядрото на сградата.

Обитателите градят живота си според градацията на собствената си територия.

©Sou Fujimoto

Стените са изразно средство, което определя чувства и усещания посредством дистанцията, на която са разположени. Отдалечавайки или приближавайки околното пространство, те формират личен, уединен хабитат в непосредствена близост със средата.

Според архитектите животът в тази къща пресъздава обитание сред облаците. Не може да се открие строга и ясна граница, а единствено плавна смяна на степените на отделяне.

Основна в концепцията е идеята за прочита на опозицията вътре-вън, която е пречупена отвъд стандартното.

В градацията на House N има всички нива на взаимовръзка – външното е неизменно в сградата, както и обратното, създавайки едно архитектурно единство.

Сградата е символ на бляскава идея, която може да се прозре само с обстоен анализ. Идеята е не да се създаде определена форма или обем, а идея за разположение в цялостната верига между сградите и улицата.

©Sou Fujimoto

Трите нива на прогресия са символ на безкрайност, която се наблюдава навсякъде в природата. Формата е определена като „едва видима“, тя е един скелет и основа, които са достатъчни да дефинират концепцията, която носят. Според архитекта градът и самата къща не са различни като същина, а само като степен на проявление на една и съща градивна единица. Проектът разгръща на идеята за същината на пространството, което хората обитават.

House N е репрезентация за пространство, подчинено на един цялостен принцип – градация на спецификата на всяка отделна къща до нивото на града като система.

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Създаване на общност за споделяне на полезни практики от Autodesk Revit
Предстои втората среща на Sofia Revit User Group

В днешното време на дигитализация все повече се говори за BIM (Building Information Modeli…