Макар и изключително красив, величествен и царствен, Киев сякаш стои извън полезрението ни. За любителите на историята, архитектурата и изкуството градът предлага безкраен списък от обекти, които могат да бъдат изследвани. Въпреки това, когато се замислим за Украйна, в повечето у нас се поражда асоциация единствено за една от най-големите човешки трагедии в световната история – Чернобилската атомна авария от 26 април 1986г. Заради инцидента или просто поради факта, че страната е бивша република от Съветския съюз и понастоящем се намира извън Европейския съюз, столицата Киев остава непозната.

Скритата перла на бившия Съветски съюз

Разположен при вливането на река Десна в Днепър, Киев е сред главните пристанища в страната. Резултатите от някои археологически разкопки в района сочат, че 3-милионният град е един от най-древните в Източна Европа.

Културното и архитектурно наследство на града са световно признатиНеусетно изпитваме желание да анализираме с поглед всеки детайл от пищните фасади на огромните сграда и сгушените между тях малки, романтични улички. На фона на градската тъкан обаче изпъкват образи, сякаш първоначално чужди на идиличния пейзаж.

Камбанарията на „Света София“

Ако погледнем от по-голям мащаб или пък от високо, несъмнено ще открием, че в Киев има невиждан брой църкви. Стройни и устремени към небесата, те сякаш въплъщават в себе си мотив за стремеж към духовния растеж на народа и доближаването му до божественото. 

За местните храмовете са истински символ на града и белег за национална принадлежност.

Златнокуполните църкви на Киев

  • Катедралата „Света София“

Камбанарията на „Света София“ отвътре.Известната още под името Софийски събор, тя е част от източноправославен манастирски комплекс, намиращ се в сърцето на Киев. Освен основната катедрална сграда, в комплекса се включват и четириетажната 76-метрова кула с камбанария, Митрополитската резиденция, семинария и други постройки. Смята се, че комплексът е построен през 1011 г.

Тя, заедно с Киевско-Печерската лавра, е и първият обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Украйна, обявен за такъв през 1990 г.

Манастирски комплекс „Света София“ – поглед от камбанарията.
  • Киевско-Печерска лавра 

Киевско-Печерската лавра е пещерен манастир, намиращ се на гористите склонове на Киев по река Днепър. Манастирът продължава да е действащ мъжки източноправославен манастир и до момента, въпреки изключителната си популярност и огромния брой туристи. Смятан за религиозно средище на страната, той е един от основните центрове на православното християнство в Източна Европа.

Комплексът е огромен и съдържа десетки архитектурни паметници. Двете независими подземни пещерни системи, използвани като монашески килии и параклиси, са причината за избор на местоположението на комплекса. Изградените крепостни стени, църкви, камбанарии и други постройки показват впечатляващи строителни умения и знания. Особено впечатляваща е Голямата камбанария, която се издига на 96,5 м. Построена през 1745 г., тя е една от най-високите сгради за времето си в цяла Европа.

Високата  96,5 м камбанария, намираща се в комплекса.
  • Църква“Свети Андрей”

Църквата „Свети Андрей“ е построена между 1747 и 1754 г. в бароков стил по проект на италианския архитект Бартоломео Растрели . Тя е ситуирана на стръмен хълм. Благодарение на голямата му височина, тя е с изглед към историческия квартал “ Подил „. Църквата е видима отдалеч, като синият й цвят я прави отличителна на фона на градския силует. Тя е построена върху стилобат – 15-метров фундамент, като се състои от един купол и пет малки декоративни шпили. От външната фасада коринтските колони украсяват сградата.

Поглед към естественото възвишение, на което се намира църквата.
  • Златнокуполният манастир „Свети Михаил“

Построените през 1108-1113 г., катедрала и манастир „Свети Михаил“ имат особено значение за киевците, тъй като били посветени на архангел Михаил, небесният покровител на града . От древни времена църквата се е наричала „Църквата със златен купол“, вероятно защото по това време е била единствената църква с позлатен връх.

Преди Октомврийската революция манастирът е вторият най-посещаван храм в Киев след Киевско-Печерската лавра и често смятан за най-разпознаваемият символ сред жителите на града. Интересно е и стигането до него – тъй като се намира в парк на огромно възвишение, до него освен пешеходно може да се достигне и с фуникуляр

Несъмнено едни от най-разпознаваемите символи на Киев и Украйна са църквите и техните красиви фасади, покрити с пищни, изкусно изработени златни куполи. Смятан за един от крайъгълните камъни на източноправославното християнство и европейската култура, градът е съчетал в себе си богата история и традиции.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…