Skip to main content
search

„Вярата е да виждаш невидимото, а не несъществуващото.“А. Тоузър

Какво остава от изградените мечти, надежди и желания? А от вярата? Религиозните храмове преплитат в себе си духовно и материално. Стените им, богато украсени със стенописи и древни символи, се единствените свидетели на безкрайна мъка, болка, но и щастие. Думите на упование все още отекват в разрушаващите се стени…

Преди седмица ви представихме красотата, макар и умираща, на няколко мащабни проекта. Днес ще ви разходим из руините на църкви и катедрали. Какво ли ще намерим из останките? Може би една умираща вяра…

Червената църква, Германия

Църквата е дарена на енорията от общността през 1893г. През следващата година тя е осветена. Построена е в неоготически стил, но красотата и не се запазва дълго и вече повече от половин век тя е изоставена. В корабното пространство се забелязват някои от характерните елементи –  кръстати сводове.

Червената църква (Снимка: ©http://www.uer.ca)

Църквата така и не получава истинско име и се нарича  „Червената църква“ или „Църквата на захарното цвекло“. Прозвището си получава от благодатната в региона захарна тръстика. Днес сградата се разрушава, а части от покрива са се сринали.

(Снимка: ©https://www.flickr.com)

Политическите промени през 1989г. връщат надеждата за възраждането ѝ. Тя става частна собственост, но скоро след това собственика обявява несъстоятелност. Всички опити за опазването на църквата остават напразни. Каква ще бъде съдбата ѝ?

Ще успеем ли да съхраним частица от историята и вярата?

През 2014г. църквата отново става държавна собственост. Все още няма решение дали да бъде разрушена. Но има светлина в края на тунела – будни студенти по архитектура са изготвили проекти за реконструкцията ѝ. Остава само да чакаме

Църквата „Гирсдорф“, Полша

В малкото селце Żeliszów, в югозападна Полша, много близо на границата с Германия, се намира изоставената църква „Гирсдорф“. Тя е построена между 1796-1797г. от арх. Карл Голтард Лангънс. Църквата е с елипсовидна форма и има три етажа. Размерите ѝ са приблизително 20х30м. През 1872г. по проект на арх. Питър Гансел е построена и камбанария.

Перлата на Żeliszów (Снимка: ©https://www.behance.net)

Сградата, наричана от местните „Перлата на Żeliszów“, оцелява след Втората Световна Война, но е изоставена, когато градът става част от Полша. Днес има проект тя да се реконструира и да бъде използвана като мултифункционална арена за културни събития. Приносът е на фондация „Твоето наследство“. В този случай, една красива сграда ще бъде спасена от разруха.

Детайли… (Снимка: ©https://www.behance.net)

Църквата „Пeтър и Павел“, Питсбърг, Пенсилвания

Една величествена сграда, чиито кули се извисяваха високо над нас, днес е превърната в развалина и тъне в разруха и графити.

През 1857г. започва изграждането на църквата „Св. Петър и Павел“. През 1887г. се установява,  че  сградата е в много лошо състояние, недобра поддръжка. Това е причината тя да се разруши и да се изгради отново – последният камък е поставен на 10 август 1890г. Проектът е на Адолф Друид, а църквата се открива на 20 декември 1891г. Няколко години по-късно, на 5 август 1909г, светкавица удря сградата. Изгаря покрива, но вътрешността остава непокътната. Църквата се реконструира през следващата година. След Втората Световна война католическата епархия в Питсбърг обявява сливането на пет енории. Това довежда до продажбата ѝ на „Вечна завета“.

Красота и графити…(Снимка: ©https://plus.google.com)

Надеждите сградата да бъде реконструирана остават напразни. „Св. Петър и Павел“ придобива известност като фон на кулминацията на филма „Догма“ от 1999г. През 2012г. сградата отново е опожарена. Неправителствената организация за развитието на свободата на изток (ELDI) закупува църквата от Everlasting през 2014г. Една година по-късно собственикът е назначен като консерватор на имота от  съда на Allegheny Court of Common Pleas. Някои църкви са се трансформирали – Църквата “Brew Works” сменя предназначението си и става ресторант, Altar Bar и Mr. Smalls са концертни зали в стари католически църкви. Английските оръжейни компании са превърнали храмове в престижни домове, художествени ателиета или помещения под наем. Много други не са имали и тази съдба и за тях остава само споменът. Църквата „Св. Петър и Павел“ е оценена на 25 000 долара. Покривът и кулите ѝ са ремонтирани. Ще се възродили ли една умираща сграда или ще рухне под тежестта на нарастващите квартали?

Величие (Снимка: ©http://www.onlyinyourstate.com)

St. Bonaventure, Филаделфия

Католическата църква „St. Bonaventure“ е проектирана през 1894г. от Едуин Дуранг. Тя се намира в квартал Феърхил във Филаделфия. Докладът на Университета в Пенсилвания заявява, че една от причините за основаването на енорията ” St. Bonaventure ” е, че жител на квартал “се е уморил да пътува до германската енория на Свети Бонифаций на площад Норис, на дванадесет блока на изток от дома му”. Църквата е затворена през 1993г., заедно с много други във Филаделфия.

Разрушение (Снимка: ©https://www.abandonedamerica.us)

По-късно сградата е продадена на Евангелската църква „Нов живот“ и е оставена на произвола на съдбата. През този период „St. Bonaventure“ е разграбена и опустошена. През 2013г. излиза доклад на министерството, в който се констатира, че съществува опасност от колапс. Въпреки вложените средства за укрепване на камбаната, църквата е разрушена. Една от най-значимите сгради за квартала потъва в разруха.

Снимка: ©https://www.abandonedamerica.us

Вяра, оставена сред счупените прозорци, разрушените стенописи и падналите куполи. А дали сградите, слушали молитви, могат да приемат нова функция – в тях да отекват не молебствени слова,  а симфонии? Ние решаваме съдбата им.

Вие какво бихте предпочели – разруха или ново начало?

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu