Skip to main content
search

Режисьорът Дени Вилньов и неговият дългогодишен сътрудник – художникът-сценограф Патрис Вермет, създават визуално вдъхновяващ свят за двата филма по едноименния роман „Дюн“, събитията в който се развиват хиляди години напред в бъдещето. Двамата са изправени пред предизвикателството да пресъздадат богатата вселена на автора Франк Хърбърт на големия екран.

Филмите за Дюн се развиват хиляди години в бъдещето. снимка: Warner Bros

Въпреки че романът подробно разказва за условията и начина на живот на всяка планета, той не е толкова детайлен по отношение на описания на пространствата, в които се развиват действията. Тази творческа свобода вдъхновява Вилньов и Вермет да създадат визуален език за „Дюн“, който се явява като скрит разказвач и ни запознава с историята, героите и културите във филма.

Четете тук: Утопичната архитектура създава шедьоври в киното

Архитектурата на Аракис

По-голямата част от втория филм, чиято премиера в кината беше през март тази година, се развива на враждебната пустинна планета Аракис, характерна с пясъчни бури, високи температури, силно слънце и липса на вода

  • Традиционната архитектура на фремените

Културата на фремените – местните жители на тази планета, е вдъхновена от древни арабски племена, техните вярвания и начин на живот. Сцените, заснети в Обединените Арабски емирства и Йордания, предоставят реалистичност и автентичност на средата, която този народ обитава.

Дизайнът на света на фремените е заимстван от бедуинските и други арабски култури. снимка: Warner Bros

Водещата характеристика на тяхната архитектура е целесъобразността на ресурсите. Фремените майсторски използват скалата и естествените формации на ландшафта, за да създадат храмове и убежища, които отразяват тяхната адаптивност. Хоризонталните прозорци контролират влиянието на слънчевата светлина, давайки възможност за оптимално осветление в помещенията, докато отворите, подобни на вятърните кули от арабската архитектура, осигуряват естествена вентилация и циркулация на въздуха.

Дизайнерският екип изкражда 40 процента повече дизайн-сетове за “Дюн: Втора част”. снимка: Warner Bros

  • Дворецът в Аракийн

Внушителният дворец от първата част на филма е физически построен декор от високо-плътен полистирен, вдъхновен от древната архитектура на Египет и Месопотамия, в съчетание с естетиката на брутализма. Неговото монументално величие доминира пейзажа и внушава авторитарност и власт.

Формата на двореца е вдъхноевна от древната египетска и месопотамска архитектура. снимка: Warner Bros

Крепостта е построена, за да издържи на изгарящите температури, използвайки материали и строителни техники, които осигуряват изолация и сянка. Масивните стени действат като бариера срещу безмилостното слънце, а стратегическото разположение на отворите и вентилационните системи позволява въздушен поток, подпомагайки охлаждането на вътрешните пространства.

Интериорът на голямата крепост Аракийн, за която се казва, че е най-голямата сграда, строена някога от човечеството. Дебелите стени и кладенците с дифузна светлина оформят подходящо за живеене пространство на повърхността на Аракис. снимка: Warner Bros

Формата на двореца напомня на редица древни сгради като пирамидите в Гиза, храмът на Хатшепсут, месопотамските зикурази, пирамидите на ацтеките

Индустриалната естетика на Джеди Прайм

Сред най-запомнящите се декори във втората част на филмовата поредица е планетата Джеди Прайм – индустриалният свят на харконените. Вдъхновението си за този дизайн сет Вермет получава от черни пластмасови септични ями в покрайнините на Монреал.

Джеди прайм е индустриалният свят на харконените. снимка: Warner Bros

“В книгата има малко информация за Джеди Прайм – това е свят, който е отделен от природата. Какво ако вместо да разкрива цветовете, слънчевата светлина ги убива и създава много зловещ черно-бял свят? Това ще ни даде информация за това как тези хора възприемат реалността.” – споделя сет-дизайнерът.

  • Арената за битки 

Във втората част на филма сцените в триъгълна бойна арена изграждат събирателен образ, който въплъщава културата и психиката на харконените. Вдъхновена от Колизеума, но интерпретирана по нов начин, арената пресъздава враждебната природа на харконените.

Арената е събирателен образ на природата и психиката на харконените. снима: Warner Bros

Високи стени хвърлят дълбоки сенки, които подчертават мащаба на цялата структура. Заедно със сградите, които виждаме на заден план от сцената с парада, арената за битки обрисува жестока потискаща атмосфера на Джеди Прайм.

Кадрите на парада са заснети с инфрачервени камери и след това десатурирани. снимка: Warner Bros

  • Тронната зала

С интериора на тронната зала от първия филм режисьорът и сет-дизайнерът имат цел да създадат атмосфера на злокобно величие и да отразят влиятелното положение на харконените във вселената на “Дюн”. 

Барон Харконен, изигран от Стелан Скарсгард, се изкачва към тавана след среща в тронната си зала. Залата е вдъхновена от каскадните тераси на Джон Портман в Hyatt Regency, Сан Франциско. снимка: Warner Bros

Фоайето, дефинирано от ниската степен на осветеност, високите метални колони и студения бетонен под, създават потискаща атмосфера. В главната церемониална зала виждаме само впечатляващия трон и двата самотни стола, което допълнително подчертава пустотата на пространството. Черната гладка повърхност на трона подсилва злокобното усещане и отразява характер на обитателите на пространството.

В същата индустриална естетика и злокобно величие продължава да се развива вторият филм, където виждаме диалога между лейди Фенринг и Фейд-Рота.

Кайнтейн и Каладън

В рязък контраст с безводната пустиня на Аракис и потискащата атмосфера на Джеди Прайм е представен животът на планетите Кайнтейн и Каладън. 

Планетата Каладан е родният дом на главния георй Пол. снимка: Warner Bros

  • Дворецът на Императора и принцеса Ирулан, планета Кайнтейн

Дворецът на Император Шадам IV във втората част на”Дюн” е символ на власт, елитарност и авторитаризъм. Като декор за сцените във филма е използвана Гробницата на семейство Брион в Сан Вито д’Альтиволио, Италия – монументално произведение на италианския архитект-модернист Карло Скарпа.

Архитектурата на Гробницата Брион се вписва хармонично в околната природа. Скарпа използва традиционни материали като камък, мрамор и вода, за да създаде динамични и взъдействащи пространства. Входът е оформен като стълбовидна структура, която дава усещане за влизане в свят на таен портал. Водните елементи, като канали и водопади, са интегрирани хармонично в дизайна, успешно пресъздавайки спокойната и хармонична атмосферата на планетата.

Гробницата Брион е дело на италиaнския архитект Карло Скарпа.

Четете тук: Формата на кръга в утопичната архитектура на Алдо Роси

  • Палатът на Атреидите, планета Каладан

Характерен мотив в архитектурата на дома на Атреидите на планетата Каладън, са кръглите отвори – своеобразни портали между две помещения или между вътре и вън. В китайската архитектура тези отвори се наричат ”лунни врати” и маркират входа към зелена градина, символизирайки прехода между два различни свята. Режисьорът на филма често показва Пол през рамките на тези отвори, намеквайки за трансформацията на героя, която предстои.

Кръгли отвори рамкират ключови моменти в първия филм. снимка: Warner Bros

Интериорът на палата е изпълнен с внимателно подбрани материали, които засилват усещането за величие. Каменните стени се вписват в цялостната бруталистична естетика на филма, а прозорците с декоративни решетки препращат към традиционните елементи в арабската архитектура jali. Дървените подове и тавани добавят уют, а мебелите от дървен масив, със симетрични детайли допълват хармонията в интериора и подчертават разкоша на палата.

Тренировъчната зала. снимка: Warner Bros

Визуалното подобие на палата на Атреидите с имперския дворец, отразява тяхната мощ и загатва мотивите на императора за съюз с  харконените.

Архитектурата във филма “Дюн” е неразделен компонент на разказа, оформяйки героите и техните пътувания. От зашеметяващите гледки на пустинята Аракис до сложните интериори на дворците на Каладън, сценографските детайли служат като визуални сигнали, които предават културните и политическите нюанси във филма. Режисьорът Дени Вилньов и сценографът Патрис Вермет използват средата като инструмент да разкажат историята на зрителя по един вълнуващ и въздействащ начин.

Вижте тук цялата поредица на Стройинфо за кино и архитектура

 

Източници:

Architectural Digest: Where Was Dune 2 Filmed?

Architectural Digest в YouTube: How ‘Dune’ Replicated Real-Life Ancient Architecture

Architecture Of Things в YouTube: Inside the Buildings of DUNE

Dezeen: Production designer Patrice Vermette put himself “in the position of the architect” for Dune

Domus: The Architecture of Dune

The Architects Newspaper: Designing Dune required mining the past to build humanity’s future

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu