Skip to main content
search

Основно изображение: http://terra-award.org


Какво е общото между древните постройки от Китай, Индия, Пакистан и отличената като Сграда на годината за 2017г.? Възможно ли е начин на строителство, използван преди хилядолетия, да се впише в съвременните строителни тенденции?

2014г., Китай, провинция Юннан.

Разрушително земетресение опустошава много селища в провинцията. В селo Гуангминг (Guangming) екип архитекти от Китайския университет в Хонг Конг и сеизмолози от Кеймбриджкия университет създават прототип на къща, който използват, за да помогнат на жителите на селото да възстановят домовете си след разрушенията.

Снимка: Dezeen.com

Техните цели са да създадат устойчива на бъдещи трусове постройка, строителството на която да бъде по възможностите на засегнатите семейства; да решат проблем, който засяга не само хората от селището, а е и световен.

Екипът търси решението в традиционната от векове техника на строителство с трамбована пръст.

За допълнителна устойчивост се избира проста правоъгълна форма и пирамидален покрив. Всеки отвор в стената намалява издръжливостта й, затова за укрепване на отворите за врати и прозорци се използват рамки от бетон.  За комфорт на обитателите и естествено осветление в къщата архитектите проектират атриум с горно осветление, разделящ сградата на две.

Резултатът – сеизмично устойчива, достъпна като цена за живущите къща, която е предвидена не само за тяхната защита, но и за удобството им на живеене. Проектът печели наградата “Сграда на годината за 2017 г.” на Световния фестивал на архитектурата.

Откъде произлиза строителството с трамбована пръст?

Техниката на строителство с трамбована пръст има традиции от древни времена.

На места със суров климат, резки температурни разлики между деня и нощта и недостиг на вода, това е бил подходящ начин да си сътвориш дом, като използваш даденото от природата около теб. Техниката възниква преди около 8000 години, едновременно и независимо на различни места от света – Азия, Северна Африка, Австралия. Масово се използва за строеж на малки колиби, като този принцип е запазен и се използва и до днес в някои части на света. Използван е и за монументални постройки – части от Великата Китайска стена са построени с трамбована пръст, както и замъкът Алхамбра в Испания и много други.

Замъкът Алхамбра, Гранада, Испания | Снимка: Zheka-Boss

Как се прави?

Трамбованата пръст в същината си е направена от човека седиментна почва, но вместо отлагането й да се бъде в продължение на стотици години, се случва за минути с подходяща техника. Изграждането започва със създаване на кофраж в желаната форма, който трябва да е добре укрепен, с добре прикрепени една за друга противоположни стени, за да не се получат нежелани деформации в процеса на обработка. Използват се дървени или метални плоскости. След това се излива мокрият материал, който е смес от 20-30% глина, пясък, 5-10% цимент и други добавки за издръжливост. На места с по-студен и влажен климат се слага и добавка за водонепропускливост на силикатна основа. Първоначално сместа се излива на пласт с дълбочина 10-25 см и се трамбова докато достигне 50% от дълбочината. За да се получи естетиката на различно оцветените пластове, може да се добави пигмент с различна интензивност на цвета на всеки пласт.

Графика: greenspec.co.uk

След изсъхването си така направената стена има здравина, сравнима с тази на бетонна стена. За допълнително укрепване може да се използва армиране във вертикална посока. Здравината е достатъчна дори за изграждането на няколкоетажни сгради.

Къща с от трамбована пръст в Испания, наградена с Terra Award | Снимка: inhabitat.com

Интериорът на същата сграда. | Снимка: inhabitat.com

Предимства и недостатъци

Методът за строителство предполага голяма плътност и дебелина на стените (минимум 35см), което заедно с използването на неорганични материали предпоставя добрите качества на завършената конструкция от този материал:

  • Намалени разходи за отопление/ охлаждане – плътните стени имат голяма термална маса, т.е. поглъщат топлина през деня и я отдават през нощта, като осигуряват естествена климатизация и намаляват разходите за електроенергия.
  • Здравословни са – липсата на органични компоненти и гъстотата на частиците след трамбоване изключва възможността за завъждане на вредители и мухъл. Материалът “диша”, което означава, че пропуска въздух и го филтрира, което осигурява по-добра среда за живеене.
  • Пожароустойчивост – няма горими съставки в материала. Тестовете показват, че стена с дебелина 250мм има четиричасова пожароустойчивост.
  • Шумоизолация – дебелината на стените предполага много добра шумоизолация.
  • Естетически качества и комфорт на обитаването – уникалният вид на стените допринася за интериорното оформление на къщата. Масивността и изолирането от външния шум дават усещане за стабилност и сигурност на дома.
  • Ниски разходи за поддръжка – след построяването и запечатване с водоустойчив материал стените нямат нужда от допълнителна поддръжка в следващите 10-20 години. Не се нуждаят от боядисване.
  • Нисък въглероден отпечатък – поради достъпността на материалите, строителството с трамбована пръст е едно от най-щадящите околната среда. Всички използвани материали са нетоксични и напълно рециклируеми.

Разбира се, техниката има и своите недостатъци – ако не бъде извършен със специални машини за трамбоване, строителството е трудоемко. Изисква се добра подготовка и познания за процеса на работа от хората, извършващи строежа, за получаване оптимални резултати. Материалът няма сам по себе си добра изолация – термалната маса осигурява пренасяне на топлината, отложено във времето, а изолацията означава недопускане на външните температурни влияния във вътрешността на сградата. Има варианти за поставяне на изолационен слой между два пласта от стената.

Къде се използва?

Строителството с трамбована пръст и многобройните му предимства позволяват разнообразие от приложения в съвременното строителство. От бедните райони в Гана, Африка, където комбинацията от естествени и достъпни материали (трамбована пръст и рециклирана пластмаса от бутилки) позволява на обитателите да построят дом по техните възможности, през луксозните къщи, където бива оценена визуалната естетика на материала, до строителството на обществени сгради – Параклисът на помирението в Берлин.

Параклис на помиренито, Берлин (Chapel of Reconsiliation) | Снимка:  Iain Masterton/Alamy

Интериор със стени и под от трамбована пръст | Снимка: Pinterest.com

А защо не се използва повече?

Въпреки дългата история на тази техника на строителство, тестовете за качествата, възможностите за товароносимост, вариантите за влагане на добавки за укрепване на материала започват сравнително скоро. Поради това в доста страни, включително България, не съществуват регулации и практики за използването на стени от трамбована пръст като носеща конструкция.

Липсата на регулации, недостатъчното познаване на благоприятните качества на материала, непопулярността му, липсата на подготвени кадри спират разпространението на този тип строителство към момента. И все пак, в днешния свят, все повече стремящ се към устойчив начин на живот (и строителство), сградите от компресирана пръст могат да бъдат отговор в търсенето на екологична, здравословна и притежаваща нисък въглероден отпечатък алтернатива на строителство.


Източници:
“All About Rammed Earth”  by Andrew Mccarthy and Daniel Cosoleto
http://dezeen.com
http://auroshivasearthbuilders.com
http://www.madehow.com
http://buildwellsource.org

Остави коментар

Close Menu