Skip to main content
search

Преди седмица ви представихме четири принципа, които да ви помогнат целесъобразно и ефективно да направите жилището си характерно и удобно за вас. А ето ги и останалите три:

Търсете индивидуални решения.

Колкото и изкушаваща да е по-ниската цена на типовите решения за пространства, използването на индивидуални решения спестява средства и усилия за дълго време. Обзавеждането трябва да бъде внимателно съобразено с размерите на помещенията; от особено значение е обзавеждането в кухнята. Когато става въпрос за мебели за съхранение или обзавеждане за кухня е добре да заложите на „вградено“ обзавеждане, което използва пълноценно пространството и избягва появата на странни и неудобни ъгли и „дупки“ между мебелите и стените.

Новите материали в кухнята са премерени и ненатрапващи се.

Обърнете внимание на детайла.

Жилището често е едно лично, малко пространство, в което използваме всеки кът почти всеки ден и съответно очите ни виждат всички нередности в него. Когато детайлите са добре измислени и направени, се създава чувство за качество и лукс. Помислете добре как ще използвате помещенията и обзавеждането в бъдеще, така че винаги да бъде подредено. Монтираният накриво ключ за лампа или контакт може да развали цялото въздействие на една стена, просто защото погледът директно се фокусира натам. В показаното решение личи, че боята е поставяна с голямо внимание, използвани са ключове и брави за врати, които имат семпла геометрия, кабелите са тънки и дискретно прокарани.

Експериментирайте.

Хубаво е човек да черпи идеи, гледайки снимки, списания, каталози, но това не означава, че трябва да копира това, което е видял. Помислете добре кое от конкретната идея би паснало за вас, вашето жилище и ежедневие. Не се подчинявайте на това, което се смята за модерно, а залагайте на функционалността и прагматичността в ползването, за да можете лесно да поддържате жилището си. Не се страхувайте от грешки – те са поправими. Най-добре е винаги да се консултирате с професионалист, който да ви помогне.

Сама по себе си нощната маса не е силно впечатляваща мебел, но в комбинация с правилните цветове и материали се превръща в интригуващ елемент.

Защо отношението ни към това е важно?

Вече сме се научили, че спестяването на ресурси е важно. Понякога оригиналът е много по-красив и ценен от новото, което ще внесем. Използвайки тези методи, ние можем разумно да използваме това което имаме, без да оставяме всичко по начина, по който е било. Смесвайки старото и новото получаваме едно оригинално решение, което е само наше и в него сме вложили наша идея и спестяваме труд, природни и финансови ресурси, които бихме имали, ако „изринем“ всичко старо. В примера си Atelier In Vitro ни показва едно разумно решение. Очевидно става въпрос за скъпи и луксозни жилища, които лесно можеха да бъдат „префасонирани“ така, че да пасват на най-скъпите в момента решения. Но те са заложили на това да открият кое е ценното и да го използват в свое преимущество, създавайки изключително характерен и внушителен интериор.

Още за еклектичния интериор можете да прочетете тук.

Photography courtesy of  Jose Campos.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu