Skip to main content
search

Със сигурност не съм само аз. Навярно всеки от вас е минавал покрай някоя жилищна сграда и е освидетелствал вече превърналия се в класика фасаден дизайн с козирки над балконите с покритие от поликарбонат. В главата ни изниква въпросът:

Как да спрем това?

За да отговорим, трябва да разгледаме няколко примера за успешното приложение на материала в съвременната архитектура, както и свойствата му. Неговите качества се простират извън това да защитава покритата тераса от дъжд – той има висока устойчивост на удар, външни влияния, тъй като има UV-защитен слой и не изменя механичните и оптичните си свойства при температура от -20 до +120 ºC. Изграденият от термопластични полимери материал с клетъчна структура може да намали и използването на енергия с до 30%. А ето и 5 сгради, които ще ни докажат неговото естетично приложение:

Къща LBK, Аделаида, Австралия

© Sam Noonan

© Sam Noonan

При дострояването на историческа сграда екипът на студио Ply Architecture използва покритие от поликарбонат над терасите и в покривните прозорци, за да пропусне в сградата не директна, а омекотена и дифузна слънчева светлина. Така вътрешното пространство става хармонично и равномерно осветено.

Спортна зала във Виляселама, Испания

© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal

Архитектите QUIRÓS PRESA реализират идеята за затворен спортен център, в който се запазва усещането за игра навън. Богато осветеното пространство, което позволява панорамни гледки и размива границата между интериора и екстериора, е покрито с поликарбонатни плоскости. Използването на материала позволява не само изпълнението на първоначалната идея, а и отговаря на ограничения бюджет за инвестицията.

Стадион BBVA Bancomer, Монтерей, Мексико

Courtesy of Populous

Courtesy of Danpalon

Една от съвременните забележителности на мексиканския град, стадионът на Монтерей, има конзолно покритие на трибуните с дължина 50 метра. Последните 12 от него са покрити с поликарбонат. По този начин се получава плавно преминаване между светлия отвор и плътно засенчените части на съоръжението. Автори на проекта са студио Populous.

Училището Lucie Aubrac, Нантер, Франция

© Dietmar Feichtinger Architectes

© Dietmar Feichtinger Architectes

Разположеното в среда от предимно многофамилни жилищни сгради училище се отличава със своята фасада с дървени ламели. Студио Dietmar Feichtinger Architectes решава комуникацията на отделните елементи на павилионната структура чрез покрития от поликарбонат. Така учениците, учителите и родителите могат да се движат в училището, необезпокоявани от атмосферните условия.

Детски център UTS Blackfriars, Чипендейл, Австралия

© Brett Boardman

© Brett Boardman

Идеята на студиата DJRD, Lacoste и Stevenson е да създаде център, който пресъздава наивните рисунки на къщи, които малките деца правят. Всяка стая за игра представлява такава – кутия със скатен покрив. Фасадата на сградата е комбинация от прозрачно стъкло и поликарбонатни листове, които са осветени от вътрешната страна. Така всяка отделна „къщичка“ заживява своя собствен живот.

Примерите ни доказват, че дори на пръв поглед тривиални материали могат да се използват в проектирането по начин, който да допринесе за неповторимия облик на една сграда и то при спазване на икономичността на инвестицията. Въпросът е да се научим да експериментираме и да излезем извън рамките на бързото, лесното и добре познатото, дори и резултатът да е силният шум на есенния дъжд.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu