Skip to main content
search

Струва ли ви се, че красивите и оригинални жилища могат да се открият само в публикациите за домовете на известни и богати личности? Ако смятате така – помислете отново. Без значение дали живеете в „панелка“, стара сграда в центъра на града, или къща „на село“, имате възможността да оформите пространството по такъв начин, че то само да покаже най-доброто от себе си.

Atelier In Vitro ни представя обновяването на три апартамента в сграда от 40-те години на XX век в Порто, където вече ви показахме една успешна реновация. Апартаментите, както и сградата, Паласио до Комерсио, проектирана от архитектите Мария Хосе Маркес да Силва и Давид Морейра да Силва, са доста внушителни. Оказва се, че принципите, които студиото прилага, могат да се използват както за жилища с площ от 200 кв.м., така и за такива с 50 кв.м.

Преценете добре с какво разполагате.

Огледайте жилището си добре. Помислете кои са неговите силни страни. Може би има голяма дневна? Или пък големи и красиви прозорци? Високи тавани или пък просто много удобна организация на помещенията? В разгледания пример в Порто проектантите са заложили на подчертаването на представителните пространства в жилищата, които са отделени от обслужващите помещения. Това е било заложено още с първоначалното изпълнение на апартаментите.

Представителна дневна, с оригинални елементи като тосканските колони вляво.

Ако жилището ви е малко – стремете се към това да го отворите. Ако е голямо – стремете се към това да обособите повече и по-малко значими помещения. Допускайте гостите си само в част от пространствата и запазете такива и за себе си. Няма значение дали това ще е личен кабинет, или просто едно крило на гардероба, в което сте „скрили“ вашите най-лични неща.

Изследвайте потенциала на оригиналните елементи.

Може би „осемдесетарските“ тапети не са много приятно завършващо покритие на стената, но в голяма част от панелните жилища са положени настилки от паркет от естествено дърво, които често се нуждаят само от адекватно почистване и малък ремонт, за да покажат качествата си. Какви са вратите? А касите им? Може би здрави и нуждаещи се само от пребоядисване и смяна на бравите. Дали са необходими нови ключове за лампи и контакти или старите работят и пасват на облика достатъчно добре?

В португалския пример жилищата разполагат с много красиви подови настилки, оригинални врати и прозорци, настилки на бани. Именно това е било използвано като преимущество – след качествен ремонт те изглеждат изключително оригинални и луксозни, предимно защото вече не се срещат навсякъде.

Паркетите са полирани и огледалността им прави пространството визуално още по-голямо.

Не изхвърляйте всичко.

Обзавеждането е скъпа стока и доста често човек го закупува с идеята да го използва за дълъг период от време. Дали маса от масивно дърво трябва да се замени с такава от MDF плоскости? Или просто й трябва козметичен ремонт, чрез който дървото да покаже качествата си? Много от нас разполагат със стари мебели, които с малко усилия могат да се използват наново – например пружините на стари легла могат да се заменят с нови подматрачни рамки и матраци и ще бъдат точно толкова удобни като нови такива. На няколко места в решенията на Atelier In Vitro се забелязват стари бюфети и то такива, каквито сме виждали в жилищата на нашите баби и дядовци. Но поставени в такъв контекст, използвани като акценти, те добиват изцяло нов, дори луксозен вид. Балансирайте между нови и стари мебели и преценете дали цветовете и материалите им си подхождат, изберете кое да доминира, кое ви е и ще ви бъде полезно и кое е красиво.

Бюфетът на заден план е един премерен акцент.

Помислете добре над цвета.

Не е необходимо всичко да бъде „топло“ или „пастелно“. Един приглушен цвят може да направи помещението да изглежда по-голямо, да помогне на картините или декорациите по стените в това да се превърнат в акценти. В нашия пример доминиращ е фин нюанс на сивото, който дава път на красивите елементи на интериора да изпъкнат – паркета, вратите, таваните, както и позволява използването на различни по цвят мебели, които да се съчетават с него.

Следва продължение…

Photography courtesy of  Jose Campos.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu