Един от примерите в миналото за параметричен дизайн осъществен без помощта на компютър са моделите на Гауди. Той е определял своята конструкция като използвал въжета за конструктивните елементи. Завързвал обърнат макета и от силата на гравитацията се получава дъгата на всяка арка в конструкцията. Така той контролирайки дължината на въжето, променял и самата арка. Слага огледало в най-горната част на модела, където вижда истинската проекция на църквата.

Гауди използва основните принципи на параметричния дизайн:

  1. Дължината на въжето, тежестта и опорните точки определят началните параметри
  2. Точките на върховете на арките са резултат от модела
  3. Резултатът произлиза от категорични параметри, в случая – гравитацията.

Параметричният дизайн е процес базиран на алгоритъм, който позволява определени параметри и правила да дефинират и изяснят връзката между намерението за един дизайн и крайният продукт. Параметричният дизайн се използва, за дa се създават структури с органична и сложна геометрия. Терминът параметричен идва от математиката и е свързан с използването на определени параметри и променливи, които могат да бъдат променяни по всяко време на работата и да повлияят върху крайния резултат. Параметричният дизайн не е нова концепция или течение, той винаги е присъствал в архитектурата. Формообразуването е един от проблемите, които могат да бъдат решени с този начин на проектиране, като идеята е да се оптимизират определени цели, на базата на поставени ограничения.

Природата винаги е била вдъхновение за архитектите, а сега технологията дава възможността сложните органични форми да бъдат изследвани и анализирани и да бъдат приложени в структура. Още през осемдесетте години на миналия век архитекти и дизайнери започват да използват софтуер разработен за космическата индустрия и анимацията.

През изминалата година на третата международна конференция по фасаден инжeнеринг в София, организирана от ЕТЕМ,  един от лекторите взели участие беше Торстен Helbig , съосновател на Knippers Helbig Advanced Engineering. Признатата на международно ниво компания предлага широка гама от услуги за структурен инженеринг и фасаден дизайн за сложни в архитектурен аспект проекти на сгради и мостове. Пример за сграда, в която е заложен параметричният дизайн е Терминал 3 на летището в Shenzhen Bao на италианския архитект Масимилиано Фуксас. Фасадния инжeнеринг и конструктивния проект изпълняват  Knippers Helbig Advanced Engineering. Поради свободната форма на фасадата и променящите се размери се разработва парамеричен модел на геометрията, с помощта на който успяват да контролират 60 000 панела, окачени на стена със свободна форма и различни размери на отворите.

Още за проекта можете да намерите тук:  http://www.knippershelbig.com/en/projects/shenzhen-international-airport 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Карина Дикова
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] параметричния дизайн. Както сме ви разказвали и преди, параметричният дизайн е процес, базиращ се на […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Какво е добавена стойност разказват Хилти България

За методите на предприемаческото развитие и какви са стратегиите за успех говори екипът на…