Skip to main content
search

Заглавна снимка: forbes.com

Живеем във време, в което фантастичното се превръща в реалност. В наши дни архитектурата ни позволява да се доближим до мечтите, които създава въображението ни. От далечния космос до дълбините на океана границите на възможното с невъзможното се размиват. Свидетели сме на нестандартното мислене на иноваторите в сферата на дизайна и архитектурата, които не се страхуват да провокират чрез амбициозните си проекти.

Идеята за живот насред океана не е непозната за хората.

Всеобщо известно е, че човек се чувства комфортно близо до вода, което вероятно се дължи на произхода на всичко живо на планетата Земя именно от дълбините на първите образували се водни басейни. Океаните заемат около 70 % от нашата земя и погледнато от тази страна, не звучи нелогично да проследим и евентуалните възможности за преселване в подобни ширини в близкото бъдеще.

Ето няколко примера за амбициозни подводни постройки, които разкриват пред нас един невиждан досега свят, оставяйки на въображението само да обрисува докъде би могла да достигне архитектурата на бъдещето.

Under (Отдолу), Норвегия

Източник: pharoscontrols.com

Осъществен от архитектурно студио Snohetta, ресторантът наподобява наполовина потънала структура, приземила се в Северно море сякаш от някой друг свят. Светлината в главното помещение за хранене, както и цялостната, на пръв поглед непозната среда, в която се озовава човек, поражда в посетителя едновременно чувство на спокойствие и приповдигнатост. Атмосферата пробужда сетивата и превръща храненето в изживяване. Постройката изпълнява функцията и на Център за изследване на морското разнообразие в района. Докато учени следят популацията на видовете в околността, бетонната постройка предразполага водорасли и други подводни растения с времето да се заселят на повърхността й и да образуват коралов риф.

Подводен апартамент в Manta Resort, Занзибар 

Източник: yatzer.com

Постройката е плод на въображението на шведската компания Genberg Underwater Hotels, като е взаимствана от подобен проект, реализиран в Швеция, наподобяващ традиционна скандинавска къща. Апартаментът се намира далеч от бреговете на острова Пемба. Гостите са извозвани с лодки 250 метра навътре в океана, като при слизането в подводната спалня се използва вътрешна стъбла. Посетителите имат възможността да се насладят на 360-градусова гледка на екзотичната фауна.

Dryline (Брегови фронт), Ню Йорк

Източник: BIG Group

Проектът за приспособена инфраструктура на бреговата линия на Ню Йорк, който беше одобрен и финансиран по-рано тази година, има функцията да предпази населението от напоследък зачестилите наводнения в района. Екипът на студио BIG начело с датския архитект Бярке Ингелс предлага разнообразие от архитектурни постройки на засегнатите части по протежението на града – от етнически разнообразния квартал Бронкс до културно и социално изразения Манхатън. Сред многото атракции е и подводният музей- аквариум на екологичното образование, където посетителите ще могат да наблюдават приливи и отливи, както и покачването на морското равнище съвсем достъпно.

Ocean Spirals (Спираловиден подводен град), Северен Атлантически Океан

Източник: dezeen.com

Японската архитектурна компания Шимицу с проекти за космически хотел и плаващ град предлага нова амбициозна концепция със срок на реализация 2030 г.. Подводната инфраструктура е комплексен проект, съдържащ в себе си пълните удобства на един самостоятелно функциониращ град. Простиращ се на четири километра под водното равнище, иновативният град ще бъде дом на 5000 души. Структурата ще бъде направена чрез 3Д принтери, а самите части ще се изработят от обработена смола. Снабдяването на сградата с енергия, захранваща генератори за регулиране на температурата, по проект ще се осъществява чрез микроорганизми, които превръщат въглеродния оксид в метан.

Строителството под морското равнище открива нови хоризонти пред архитектите на бъдещето.

Реализацията на подобни инфраструктури звучи като научна фантастика за широката публика. Възможностите са безкрайни и е само въпрос на време необходимите за тяхното осъществяване технологии да се въвеждат и прилагат. Неусетно подобна форма на съществуване ще се превърне в част от ежедневието на бъдещите поколения.

Остави коментар

Close Menu