Skip to main content
search

Накъде е насочена развойната дейност на Кнауф?

Развойната дейност на Кнауф е насочена към подобряване на качествата на продуктите, които имаме, и също така към намиране на отговор на специфичните въпроси, които нашият съвременен живот задава. Например, ако преди работехме повече за подобряване на звукоизолацията и пожарозащитата на нашите системи, сега вече разработваме качества като пречистване на въздуха, по-здравословен микроклимат, специални акустични плоскости и т.н.

Какво представлява Кнауф Cleaneo?

Кнауф Cleaneo представлява гипсова плоскост, която е перфорирана и има добавен минерал зеолит в ядрото й. По този начин тя пречиства въздуха, обработва акустично помещенията и има красив дизайн.

Къде виждаме приложението на тази плоскост?

Приложението на тази плоскост е във всички затворени помещения, в които прекарваме време, тъй като тя подобрява микроклимата в помещенията. Подходяща е за жилищни помещения, офиси, училища. В училищата е нейното най-добро приложение, тъй като се грижи както за здравето на децата, така и за това речта на учителя да стигне разбираема до всяко дете и по този начин улеснява учебния процес.

Какви са следващите етапи на развитие на този продукт?

Следващите етапи за развитие на Кнауф Cleaneo са в производството на различен формат плоскости.

В момента ние произвеждаме плоскости с различни перфорации, с които се изпълняват непрекъснати окачени тавани. Това, което ще започнем да произвеждаме от следващата година, са елементи с размери 60 на 60 см за растерни окачени тавани.

Има ли изисквания за акустика в България?

Изискванията за акустика в България не са много популярни. Ние нямаме все още традиция в тази посока, но все пак има една наредба, която е за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради в областта на образованието и науката. Училищата попадат в нея. В тази наредба има заложени стойности за временна реверберация, което е основното изискване в акустиката (времето за затихване на звука в помещението) за учебни зали. Събразно обема им това време е определено. Това, което е заложено в българската наредба, абсолютно съответства на добрите европейски и световни практики. Ако то се спази, ще бъде гарантирана една приятна акустична среда, която да позволява учебния процес.

Защо е важна акустиката в учебния процес?

Важна е, защото звукът, тръгвайки от учителя, се разпространява директно, след това обаче се отразява от околните стени и от тавана и достига до слушателите отразен. Когато времето между директния звук и отразения е по-голямо от 50 милисекунди, това се възприема като смущаващо чуването и става неразбираем говорът. Чува се, но не се разбира. Тогава децата започват да шумят, защото те не чуват добре и не им е интересно. Учителят започва да говори по-силно, защото иска да ги надвика и да предаде информацията и става още по-лошо. Всъщност всички, освен тези на първите чинове, не могат да чуят добре, не могат да разберат учебния процес.

Подценява ли се акустиката в България?

Да, нямаме традиция по отношение на звука. Мислим за много други неща, но дискомфота в звуков аспект го осъзнаваме чак когато сградата вече е построена, помещението е оформено и всъщност вече е малко късно да бъдат взети мерки. Нямаме и специфични изисквания, нямаме наредба, която да дава акустични изисквания за сградите. Има за защита от шум, която дава стойности на звукоизолация, която трябва да се постигне от помещение в помещение или от околната среда към помещение. Специално акустичните параметри на помещенията почти не са обхванати от нормативната база, като изключим наредбата за сградите в областта на образованието, която коментирахме.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu