Skip to main content
search

Терминът „акустика“ произлиза от гръцки език и представлява наука, произлязла в резултат на интереса на хората към звука и музиката. Именно гърците са създатели на първите съзнателни физически проявления на законите на акустиката, въплътени в архитектурата на античните театри. Тяхното проектиране е било подчинено на принципи, които показват добри познания за законите за разпространение и отражение на звука.

В наши дни архитектурната акустика изучава много повече – тя е наука, която се занимава цялостно с взаимодействието на сградата и звука.

Темата не се изчерпва единствено със зални сгради и аудиториуми, но е от най-голямо значение при тях.

Fertőrákos Cave Theatre е необичаен пример за сграда с изключителна акустика. Той се намира във Ферторакос, Унгария. Само на няколко километра от австрийската граница, пещерният театър е живописно природно образувание, което е част от Австро-Унгарското културно наследство на ЮНЕСКО.

В продължение на много години на мястото са се формирали големи пещери. От 1970-те години насам те са дали убежище на нетрадиционен театър. В началото структурата му била неясна и хаотично планирана и създавала смесени емоции у туристите и местните.

Безопасността на посетителите била под въпрос и през 2011г. театърът затворил врати. Но не завинаги – извършена е реконструкция, която да разгърне потенциала на природната ценност. Инсталацията на ново осветление и звукова система, създаването на изложбено пространство и развитието на инфраструктурата в региона са в резултат на проект, финансиран от Европейския съюз.

Архитектите са от унгарското студио archi.doc. Те разделят пространството на три части – театър, експозиция и пристройка. Интегриран тунел, рампи и стени предпазват старата кариера. Специално ниво било създадено под сцената, за да съхранява цялата необходима техника. Новата изложбена зала е посветена на геологическата история на местността.

В резултат на упоритата работа по реновацията, местният скален театър отваря врати отново.

Звуковият резонанс между стените си играе със светлина и сянка, за да създаде едно цялостно преживяване.

Тъй като земята е под закрилата на „Натура 2000“ и всички допълнителни промени били ограничени, се появили няколко малки допълнителни постройки за администрацията, магазин за сувенири и билети. Вместо като масивна сграда, те се прелeли с пейзажа посредством зелени покриви с редки растения.

Photos by ©Fertőrákos Cave Theatre

Още една идея, родила се на унгарска земя, можете да видите тук…

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu