В началото на миналата седмица, управляващите представиха идеята си имотите, отдавани за краткосрочен наем, да подлежат на категоризация, подобно на къщите за гости и хотелите. След острите реакции на представителите на бранша, вносителите оттеглиха исканите промени.

Последва ново предложение, което предвижда вписването на този тип имоти в официалните регистри на местата за настаняване към Министерството на туризма. Според туристически организации основна цел на исканите законови мерки е задължаването на собствениците на тези имоти да плащат по-високи данъци. Независимо какво ще бъде окончателното решение на управляващите, темата породи бурна дискусия сред представители на браншовите организации и ползвателите на услугата.

Все повече млади хора избират опцията за краткосрочен наем, пред хотел, когато пътуват

Какво представлява отдаването на имоти за краткосрочен наем?

Отдаването на имоти под наем за кратък период възниква в началото на хилядолетието.

Основната концепция е частичното или цялостно предоставяне на даден имот (най-често градски апартамент или къща) на наематели за краткосрочен период от време – от една нощ до няколко седмици. Често при наличие на такъв тип отношения между наематели и наемодателя не се подписва договор, а условията биват гъвкави. Според редица ползватели на услугата, тя е най-полезна при пътувания с цел туризъм. Краткосрочното отдаване на имоти под наем улеснява процеса по намиране на място за престой, а доста често предоставя и по-бюджетна алтернатива на хотелите и специализираните места за настаняване.

Някои от най-известните начини за намиране на този тип настаняване са чрез познати, чрез специализирани групи в социалните мрежи и приложения, създадени с тази основна цел. Сред последните се открояват няколко компании, чието съществуване променя изцяло облика на съвременния туризъм и социалните процеси сред пътуващите – особено сред младежите и хората с по-малки финансови ресурси.

Феноменът Airbnb

Един от офисите на Airbnb

Една от най-известните компании, създала платформа за предлагащи и търсещи имоти с цел краткосрочно наемане, несъмнено е Airbnb. Макар и да е една от най-популярните интернационални компании в сферата на пътуването и туризма, идеята за създаването й се появява на шега. Историята на Airbnb започва през октомври 2007 г., когато основателите й –  Браян Чески и Джо Гебиа, решават да сложат надуваем матрак в новонаетия от тях апартамент в Сан Франциско. Идеята се появява, защото установяващите се тепърва в града студенти нямали необходимите доходи, за да плащат наема си и да живеят нормално.

Двамата започнали да вземат символична сума пари от хората, които биха искали да пренощуват в апартамента им.

Само няколко месеца по-късно концепцията за краткосрочно споделяне на пространство и отдаването му под наем без преки посредници набира огромна популярност. Официалното основаване на компанията се случва след по-малко от година – през август 2008 г. Името Airbnb е всъщност абревиатура на първоначалното наименуване на платформата – AirBed & Breakfast (надуваемо легло и закуска).

Днес Airbnb е една от най-големите платформи за отдаване под наем на краткосрочен принцип

Днес компанията оперира на международния пазар и е един от най-разпознаваемите брандове глобално. Тя предлага жилища в над 65 000 града в 191 страни по целия свят. Според официални данни от момента на основаването си през август 2008 г. до април 2017 г. чрез сайта на Airbnb са намерили жилище за престой над 150 млн. души.

Ползи или вреди носи на икономиката отдаването на имоти за краткосрочен наем?

Отдаването на имоти за краткосрочен наем в повечето случаи не е обвързано с договорни отношения. Когато става дума за платформа от типа на booking.com и Airbnb, често пъти заявяващият желание да наеме дадено жилище подплатява намеренията си чрез предоставяне на банкови данни (най-често става дума за дебитни или кредитни карти). При друг тип уговорка – намиране на мястото за отсядане чрез социалните мрежи, препоръка на познат или публикация на обява, често пъти се разчита на добронамереността на наемащия.

Според редица страни е необходимо своевременно създаване на регламент при сключването на тези сделки.

В платформите за краткосрочен наем се предлагат и имоти от високия клас

Финансови експерти смятат, че икономиките на страните, в които липсва такъв регламент – респективно облагане на този тип доход, губят милиони от липсата на данък върху парите. Именно това е един от основните аргументи на управляващите у нас да поискат добавянето на тези имоти в Националния регистър с места за настаняване. Те предлагат и еднократна символична такса при вписване – 20лв. за едно легло. Според направеното предложение по този начин държавната хазна ще получи голям финансов приток.

Ролята на туризма в процесите на обществото и градския облик

Въпреки че съществуват някои неясни и нерегламентирани процеси при краткосрочното отдаване под наем на имоти, безспорен е фактът, че този социално-икономически феномен променя изцяло измеренията на туризма. В последните 10 години обхватът на нискотарифните авио- и автобусни компании нарасна значително. Това, заедно с наличието на алтернативни места за нощувка и престой, дават предпоставки за увеличаването на пътуващите хора с цел туризъм.

Туристите променят облика на градовете

Нарастването на броя на туристите и пътуващите води до съответните промени в градската среда. На местата, на които откриваме тези тенденции, наблюдаваме оживяване на икономиката, но и културно обогатяване на града. Насищането на градовете с места, които биха привлекли хората, променят характера на градската тъкан и създават нови възможности за урбанистично планиране.

Чрез промяната в културните процеси на съвременното общество ние наблюдаваме и промяната в заобикалящата ни среда. Неразривно свързани, градът и човекът претърпяват промени, без които обаче еволюцията на ниво общество-град-държава не би била възможна.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Диверсификацията и предприемачеството в бранша
IDEA HOME представиха последния модул от сезон 5 на Академия Лидерите

На 16 декември IDEA HOME се срещна с участниците в Академия Лидерите онлайн, с което предс…