Skip to main content
search

„Школата по изкуство, архитектура и дизайн“ към кампуса Колумбус на университета на американския щат Индиана открива нова магистърска програма по архитектура, като първите й студенти ще започнат обучение през есента. Тя е структурирана така, че да образова студентите да мислят както като архитекти, така и като артисти. По този начин ще свържат тези две направления с техния талант, работен капацитет и въображение. Програмата включва часове в архитектурни и визуални студиа. Предвидена е за изучаване в тригодишен период и едно лятно обучение.

Ключов компонент в програмата е номадското студио, чрез което студентите ще изследват сгради не само в града Колумбус, който е известен с модернистичната си архитектура, а и в Ню Йорк, Пекин, Копенхаген, Буенос Айрес и Рим. Програмата също така предлага възможността да се изучават градове в Китай и Индия. Самият град Колумбус разполага с много примери на експериментаторската архитектура и е световно известен с нея. Американският институт на архитектите го посочва като шести по архитектурна значимост в САЩ. По време на третия си курс, студентите ще започнат да „номадстват“ и ще се обучават в това да интерпретират пространствата и сградите заедно с фактори като време и специфична култура.

Градът Колумбус разполага с много примери на архитектурното новаторство. Пример е тази църква, проектирана от Ееро Саарниен | Photo: New York Times

Според Т. Кели Уилсън, директорът на магистърските науки към кампуса, номадското студио ще позволи на студентите да видят велики творби на дизайна по целия свят, като по този начин студентите ще могат да развият собствен мироглед за него. Той смята, че повечето програми свързват техниката и архитектурата, но не свързват рисуването с нея:

„Каквото те не правят толкова много, е да обучават архитектите как да мислят с очите си.“

Освен артистичната насоченост и иновативното студио, магистрите ще участват активно заедно с лидерите в строителството на града Колумбус при проектирането и изграждането на нови обекти в града.

Марлийн Нюман, заместник директор на „Школата по изкуство и дизайн“ казва, че чертането и скицирането все повече се заместват от компютрите. Въпреки това, последни проучвания в областта на неврологията показват, че студентите не са толкова способни да мислят триизмерно, когато работят само с компютри. Според нея учебният план е структуриран така, че да свърже скицирането с архитектурата. Магистърската програма е замислена по такъв начин, че да подготвя студентите за това да бъдат лидери в архитектурната професия.

Какво, всъщност, е толкова специално в случая?

В момента в много университети както у нас, така и по света, практиката е архитектурата да се изучава предимно в учебните зали, вкъщи или в студиата. В УАСГ, например, се организират летни практики по дисциплините „Основи на архитектурното проектиране“, „История на античната и средновековната архитектура“ и „Сградостроителство“. Те са с продължителност една или две седмици, като студентите посещават обекти на място и ги обсъждат с хора работещи по тях, с преподавателите си и помежду си.

Опитът показва, че точно в такива моменти студентите са най-заинтересовани и креативността им и обменът на информация между тях се повишават значително. Но няколко седмици на фона на почти шестгодишна учебна програма са твърде малко, за да успеят да развият лична позиция и усет за конструктивна критика към архитектурата. Те също са недостатъчни за да развинтят въображението на студентите. Прекарването на повече време с колеги в такъв контекст и общуване спомага за сформирането на много креативни и работещи колективи. Именно поради тези причини такъв магистърски курс неминуемо ще спомогне за обучаването на наистина силни и креативни кадри, които са готови да превземат световната архитектурна сцена.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu