Skip to main content
search

Въпреки поредицата от неблагоприятни условия на икономическия хоризонт през последните две години, българският строителен бранш демонстрира увереност и оптимизъм. Статистиката отчита ръст в сградното строителство с 0.2% за декември 2021 г. спрямо предходния месец. На годишна база по този показател календарният индекс на строителната продукция показва увеличение с 3.6% спрямо 2020 г.

Миналогодишната конференция на изложението, източник: IEC

За цялата изминала година са издадени разрешения за строеж на близо 40 000 нови жилища (12 000 от тях са издадени през последното тримесечие), което е с 10 000 повече от годината преди това. Интересен показател е и увеличението на площите в ритейл парковете – от 190 450 кв.м. през 2020 г. на 237 000 кв.м. през 2021, по данни на Colliers.

Последните месеци на 2021 г. преминаха с поетапен ръст на строителната продукция. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през ноември индексът на строителната продукция у нас е нараснал с 1.9% спрямо предходния месец. Възходящото движение се запазва и през декември 2021 г., когато показателят нараства с 1.4% спрямо същия период през 2020 г. От данните може да се заключи, че браншът се възстановява.

Тази година Архитектурно-строителна седмица ще се фокусира върху сегментите на едрата строителна техника и инвестиционните инструменти. За първи път ще се проведе АТЕСТ Експо, а паралелно ще протече и изложение ЕКСПОМЕБЕЛ. Организаторите създават и секция за инвестиционните инструменти, кредитирането и застраховането в строителството.

От 30 март до 2 април в Интер Експо Център строителният бранш си дава среща за ползотворни бизнес контакти и начертаване на прогнози за развитие в сектора.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu