Skip to main content
search

През 2019 г. се провежда 16-то издание на конкурса на Баумит „Фасада на годината“, който отново акцентира върху модните тенденции на фасадните решения. Неговото начало е през 2002 г. и досега в него са подали документи за участие 991 фасади.  Според екипа на Баумит фасадата носи голямо значение, защото тя формира облика на населеното място. Вписвайки се в стила за заобикалящата ни среда и нейното многообразие от цветове и форми, фасадата помага за осъществяването на връзката ни с природата.

Отсега нататък конкурсът „Фасада на годината“, организиран от Баумит България ЕООД, ще следва ритъма на международния конкурс на Баумит Интернационал „Baumit Life Challenge“, който на всеки две години определя най-красивите европейски фасади. В него всяка държава, в която има фирма „Баумит“ има правото да изпрати за международното състезание до 6 фасади от всяка категория.

С настъпилите промени следва, че всички обекти, заявени през 2018 г., ще продължават да се състезават и през настоящата 2019 г.  До месец септември 2019 г. екипът на Баумит ще очаква и заявленията на новите фасади.

През месец октомври 2019 г. ще се състои заседание на професионално жури в състав:

 1. Председател на Съюза на архитектите в България – арх. Георги Бакалов
 2. Председател на Камарата на архитектите в България – арх. Борислав Игнатов
 3. Председател на Камара на строителите в България – инж. Илиян Терзиев
 4. Декан на архитектурен факултет – проф. арх. Асен Писарски
 5. Член на международното жури на Лайф Челиндж – арх. Светослав Станиславов
 6. Управител на Баумит България ЕООД – Николай Бъчваров

Категориите на конкурса са:

 • Еднофамилни къщи – ново строителство
 • Жилищни сгради – ново строителство
 • Нежилищни сгради – ново строителство
 • Термично саниране
 • Реновиране на исторически сгради

Първите 6 класирани във всяка категория обекта ще имат възможност да се състезават в международния конкурс „Baumit Life Challenge“ заедно с фасадите на други 26 държави. Номинираните фасади, които се отличават  с интересни творчески структури и повърхности, ще имат възможност да се състезават в допълнителна международна категория – „Структури“. Всички обекти, класирани за участие в международния конкурс „Baumit Life Challenge“, ще бъдат публикувани в специално международно издание на Баумит и ще имат възможността да бъдат популяризирани в цяла Европа.

Във всяка категория ще бъдат раздадени по три награди:

 • За първа награда в съответната категория – почетна статуетка грамота и парична награда от 3000 лв.
 • За втора награда в съответната категория – почетна статуетка грамота и парична награда от 2000 лв.
 • За трета награда в съответната категория – почетна статуетка  грамота и парична награда от 1000 лв.

Баумит България ЕООД си запазва правото да избере и раздаде поощрителни награди.

Конкурсът на Баумит България „Фасада на годината“ ще завърши с тържествена гала вечер, на която ще бъдат връчени наградите.  Тя ще се състои на 14 ноември 2019 г. в зала 3 на Националния дворец на културата в София.

Повече за условията на конкурса можете да прочетете на http://fs.baumit.bg/en/page/conditions. Там ще можете да разгледате и обектите от 2018 г., които са подали заявление за участие.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu