Skip to main content
search

Дигитализирането на съвременния свят ни дава достъп до неограничена информация онлайн – сайтове за архитектура и дизайн, онлайн библиотеки с купища книги. Нищо обаче не може да се сравни с прелистването на хартиени страници, докато избираме новото попълнение за личната ни библиотека.

Ето защо тук сме събрали някои от известните книжарници в България, от които можете да намерите книги за начинаещи архитекти и любители. А за напредналите букохолици сме включили и нови места, където да открият следващото вдъхновяващо четиво.

Orange Center

Всеки по-голям град може да се похвали с поне една книжарница на Orange Center, която предлага голям набор от книги за архитектура и изкуство на издателство Taschen. Серията на немското издателство е подходяща за всеки начинаещ архитектурен букохолик и запознава аудиторията си със знакови архитекти и течения на достъпен английски език. Поредицата на Taschen съдържа и т.нар. coffee table books, които са пълни с вдъхновяващи изображения и са подходящи за прелистване, докато например пиете своето кафе. Ако обаче решите да вникнете по-дълбоко и да се зачетете в текстовете, със сигурност ще научите много за света на архитектурата и дизайна и ще започнете да надграждате познанията си.

Booktrading

Независимо дали търсите книга за Алвар Аалто, или албум с идеи за съвременна архитектура, можете да намерите подобни и още много други заглавия в Booktrading. Във физическия си магазин на Графа в София книжарницата разполага с голямо разнообразие от литература за архитектура достъпна за всеки читател.

Някои заглавия можете да откриете и в други вериги книжарници като Ciela, Greenwich и Хеликон.

Четете тук: 5 книги за архитектура, подходящи за начинаещи

Gifted Sofia

Често пъти, когато искаме да зарадваме близък или приятел с подарък, се спираме на книги. Точно за такива поводи Gifted Sofia предлага неповторима селекция с акцент върху български автори. От “Царство България в цвят” през “Пътеводител в комунистическа България” до “Мрежа от независими пространства: Токио”  в магазина ще намерите различни прочити на архитектурното ни наследство. А специално за вашия странен приятел, който не спира да хвърля любовни погледи на панелните сгради, магазинът внася книгите-пъзели на дизайнерското студио Zupagrafika, които със сигурност са в неговия уишлист.

N8 

Любимото място на всеки фен на добрия дизайн е един стилен магазин на ул. “Цар Шишман” в София – N8. В него освен предмети за ежедневието, ще откриете ексклузивен подбор от списания и книги, включващи заглавия като Architectural Digest At 100: A Century of Style, Apartamento, Openhouse и много други.

Четете тук: 7 емблематични списания за архитектура

Paper Pages

Paper Pages е български вносител на чуждестранни книжни издания и списания, свързани с култура, изкуство, мода, дизайн и много повече. На тяхната Instagram страничка ще откриете подбрана селекция периодични издания на Design Antology, както и вълнуващите пътеводители The Monocle Travel Guide Series. 

Независимо дали търсите четиво за самолета и плажа, вдъхновение или просто нещо красиво за прелистване, те имат списание за повода.

За момента можем да открием Paper Pages само онлайн или на pop-up базар в София, но се надяваме в скоро време да имаме възможността да си купим книга от тяхна лична физическа книжарничка.

Базари на КО-ОП

Освен източник вдъхновение и добра визуална култура, базарите на КО-ОП са място за нови гледни точки, идеи и запознанства. Независимите издания и книжки, предизвикват мисленето ни за архитектура, пространство и дизайн и стимулират креативността ни. Базарите на КО-ОП се случват няколко пъти в годината и внасят в страната издания, до които иначе няма как да се докопаме локално. Те са must-see за всеки архитект и дизайнер.

Avrtikl

Скоро се зарадвахме на новината, че от 17-ти февруари ще можем да си купуваме книги от първата специализирана книжарница за дизайн и визуална култура у нас – Avrtikl (Авъртикъл) в София. Освен галерия, бар и дом на множество дизайн събития и изложби, пространството на бул. „Александър Стамболийски“ 20 ще предлага на своите посетители селектирани книжни тела с акцент върху дизайн, архитектура и изкуство. Изданията, които са ще са на фокус по време на събитието на 17-ти включват заглавия като Ways of seeing с автор John Berger, Soviet Playgrounds от Zupagrafika, Malika Favre Monograph и много други. 

В последните години наблюдаваме тенденция на засилен интерес към книгите, посветени на архитектура и дизайн. Надяваме някой ден да имаме достъп до специализирана книжарница за архитектура в София, с каквато могат да се похвалят повечето европейски столици, а до тогава ще се радваме да се видим на базарите на КО-ОП или на събитие в Avrtikl.

А кои са вашите любими дилъри на архитектурна литература?

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

2 коментара

Остави коментар

Close Menu