Skip to main content
search

Вероятно мнозина ще се изненадат да научат, че първите печатни издания, свързани с архитектура, започват да излизат още в края на XIX век. От тогава насетне през годините се появяват редица архитектурни медии и издания, които се стремят да показват най-новите и значими тенденции в света на архитектурата, разказват за нови проекти, иновации и често диктуват посоката, в която се развива усещането и разбирането за архитектура.

В морето от новини на съвременния свят от ключово значение е да успяваме да правим качествен подбор на информацията, която четем. Затова днес ви представяме седем утвърдени в годините архитектурни издания, които всеки трябва да знае.

„Дизайнът създава култура. Културата оформя ценностите. Ценностите определят бъдещето.”

Domus

Едно от най-популярните списания, достъпни за широката публика е Domus. Със своята 95-годишна история, то представлява своеобразен дневник на архитектурата и дизайна от 1928 г. насам. Редакторът задал посоката на списанието и изиграл най-голяма роля в утвърждаването му е италианският дизайнер и архитект – Джовани (Джио) Понти.

Под неговото ръководство изданието попада сред най-влиятелните списания след Втората световна война, като и до днес остава една от водещите медии в света на архитектурата. Част от архива на Domus е публикуван от издателство Taschen в поредица от 7 тома, които покриват най-важните събития и тенденции от всяко десетилетие на миналия век.

източник: taschen

Abitare 

Освен град на модата Милано е известен и като дом на едно от най-влиятелните и утвърдени списания за архитектура – Abitare. Във фокуса на статиите му попадат теми, свързани с интериорен дизайн, обзавеждане, продуктов дизайн и изкуство. Изданието впечатлява с оригинално графично оформление и добре курирана информация.

Интересен момент в историята на списанието е появяването му на българския пазар като специализирано архитектурно издание за широка публика с лиценз от Милано. За съжаление днес Abitare е преустановило дейност у нас, но можете да намерите стари броеве в библиотеката на УАСГ.

снимка: Michele Foti

Architectural Design

Architectural Design е британско издание, което през втората половина на XX век е повлияно от идеите на авант-гарда и по-късно от тези на постмодернизма. В ранните си години то често представя и анализира примери на Майкъл Грейвс, Джеймс Стърлинг и Алдо Роси, а през 1979 г. публикува и емблематичната книга на Рем Кулхас – “Delirious New York”.

Със залеза на постмодернизма списанието започва да губи популярност, но успява да обърне ракурса си към деконструктивизма, blob архитектурата, биоморфизма и дигиталната архитектура и отново се превръща във водещо архитектурно издание.

“Бог е в детайлите.”

Detail

Вероятно няма архитект, който да не е разгръщал списание Detail или да не е горд собственик на поне един брой от него. Това печатно издание е верен помощник на всеки, който държи на най-малката подробност във всяка част на сградата, от 1961 г. до днес.

С времето списанието успява да създаде богата колекция от примери, разглеждани през призмата на практичността и се превръща в най-популярното технически насочено списание за архитектура.

източник: v2com-newswire.com

Wallpaper*

В своите печатни издания списанието предлага внимателно курирано съдържание с фокус върху архитектура, дизайн, изкуство и лайфстайл. Паралелно с медийната си дейност, всяка година Wallpaper* публикува номинации за най-добър дизайн в над 60 категории, а през 2022 г. сред представителите на журито беше и Соу Фуджимото.

В случай, че никога не сте чували списанието, то със сигурност сте попаднали на един от компактните гидове за пътешественици, които изданието в колаборация с Phaidon Press започва да публикува от началото на новото хилядолетие. Всяка книжка откроява най-добрите места за дизайн и архитектура, културни обекти, изискани хотели, ресторанти, барове и бутици. С нетърпение очакваме да видим и техен гид за София.

източник: wallpaper.com

Ако обичате да четете, вижте 5 книги за архитектура, подходящи за начинаещи

 

Architectural Record

Сред най-старите и влиятелни публицистични издания с насоченост към архитектура е списанието Architectural Record, което се появява през 1891 г. Неговата богата колекция от броеве може да бъде разглеждана като исторически документ на разгръщащите се дебати в архитектурната практика, история и критика в Съединените щати през XX век. Полето на тематиката, която се списанието засяга, се простира отвъд архитектурата като материална структура и търси нейното значение за хората, които я обитават.

Metropolis

Началото на списанието Metropolis поставя Хорас Хавемайер III през 1981 г. като определя фокуса му предимно към архитектурата на Ню Йорк. С времето медията бързо се разраства и започва да предлага разнообразна информация от света на архитектурата, дизайна и изкуството.

Силно вдъхновени естетически и културно от футуристични ценности, печатните издания възприемат художествената естетика на това течение в своето оформление като пряко отражение на динамиката на модерността, която въплъщават.

Съвети за обзавеждане на жилището от списанието “Жената днес”  от 60-те

 

Бонус за любители – списанието Playboy

Светът на архитектурата не е запазен само за тясно специализираните издания. В периода 1953-1979 емблематичното за XX век списание Playboy публикува статии, които изследват мястото на архитектурата в света на модерния мъж и нейното влияние върху лайфстайла на плейбоя от средата на века. Сред страниците му са поместени статии за ключови архитектурни фигури по това време като Франк Лойд Райт, Мис ван дер Рое, както и съвети за дизайн и обзавеждане.

Със своята огромна читателска аудитория списанието допринася повече за популяризирането на модерната архитектура и дизайн от всички специализирани издания като прави модернизма неделима част от еротичния свят на плейбоя.

източник: Vieilles Annonces

В днешния силно дигитализиран свят, където “информация дебне отвсякъде”, критичното мислене се превръща във все по-необходимо качество. При хартиените издания лимитираното количество информация, което трябва да се включи един брой, създава предпоставки за тесен подбор на теми и примери, като по този начин се отсяват най-важните и най-интересните. А какво може да е по-хубаво от едно сутрешно кафе и добро четиво?

Google ли е най-големият архитектурен критик?

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

3 коментара

Остави коментар

Close Menu