Skip to main content
search

На корицата: Финландия Хол

Алвар Аалто е едно от най-големите имена в световния модернизъм, което оставя след себе си колекция от архитектурни творби с най-висока стойност. Той остава в историята като един най-добрите скандинавски архитекти на всички времена. Като следствие от това, днес Финландия предлага 13 негови произведения да влязат в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е голяма стъпка за наследството на модерната архитектура и за тези, които се стремят към опазването и в световен мащаб.

ЮНЕСКО и произведенията на модерната архитектура

В световен мащаб през 20-ти век са изградени най-много архитектурни творби. Огромна част от тях попадат в стилистиката на модернизма като основен архитектурен стил, но често интерпретират и негови подтечения или локални превъплъщения.

Въпреки това сградите на модерната архитектура са и най-малко представени в сбирката на ЮНЕСКО с най-ценните примери на всички времена. Това се дължи както на близостта им до нас в историята, така и на продължаващата противоречивост във възприемането на ценностните им качества от масовото общество.

Alvar Aalto, Säynätsalo Town Hall, 1951. Снимка: www.divisare.com

Постепенно обаче нещата започват да се променят в позитивна посока за модернизма и това започва именно от професионалните архитектурни кръгове. През 2019 година няколко творби на Франк Лойд Райт бяха добавени в списъка на ЮНЕСКО. В България миналата година паметникът в Шумен получи статут на национална ценност. Работи се в посока все повече локални и световни творби да получат нужното признание. Новината за вписване на творбите на най-добрият финландски модернист говори за позитивната тенденция за оценяване на творбите и архитектурата на 20-ти век.

Стилът и творчеството на Аалто

Кариерата на Алвар Аалто като архитект преминава през промените на XX-ти век и отразява различни периоди в скандинавската и световната архитектура. Творчеството му започва през 20-те години, когато произведенията му рефлектират стила на северноверопейския неокласицизъм, преминавайки през международния класически модернизъм на 30-те години към модернизма, повлиян от органичните форми след 40-те.

Paimio Sanatorium. Снимка: www.divisare.com

Типична характеристика на цялата му кариера може да се определи преследването на Gesamtkunstwerk.

Тоест на създаването на абсолютното архитектурно произведение, в което има отношение към всеки елемент и детайл, включващо екстериор, интериор, мебелировка и всички аспекти на създаването на една сграда.

В творбите на Аалто се наблюдава умелото третиране на повърхностите, мебелите, лампите, остъкляванията, които също се създават по негов дизайн. В произведенията си смело използва дърво и други естествени материали, и експериментира с разнообразни технологии, непознати за времето си.

Мебелите на Аалто. Снимка: www.book.visitlahti.f

Всъщност точно затова Аалто се определя не само като архитект, но и дизайнер на мебели и предмети от бита. Днес неговите продукти се определят като иконични. Така известната му абстрактна ваза продължава да краси домовете на поколения любители на добрия дизайн.

В творчеството си той не отделя архитектурата от дизайна, а твърди, че всички други творчески посоки, които е поемал, са просто „клонки на дървото, което се нарича архитектура“. Тоест в основата на всичките му творби стои гледната точка на архитекта. Стилът на мебелите му се определя като скандинавски модернизъм.

Вазата на Аалто. Снимка: www.myran.gr

Тук той също експериментира с нови техники, като в резултат от тях утвърждава няколко патента. Днес е познат и като първият създател на мебели от огънат шперплат. По време на дългата си кариера Аалто успява да създаде цялостни творби, отразяващи неговия уникален и специфичен стил на разнообразни нива, следвайки цялостния дизайнерски процес. Точно такава, каквато трябва да бъде всяка добра архитектура.

Кои творби са предложени за списъка на ЮНЕСКО?

„Архитектурните творби на Алвар Аалто – човешката дименсия на модерното течение“

Това име носи официално предложение към ЮНЕСКО. То съдържа 13 финландски сгради, проектирани от бюрото на Аалто, които заедно създават „група от творби, които са логически обвързани“.

Възможни са промени в това точно кои сгради да бъдат включени в листата, но сред основните номинирани са Студиото на Аалто, неговият дом, Финландия Хол, Главния офис на финландкото бюро за социално осигуряване, Домът на културата, Кампусът Аалто и много други.

Viipuri Libraby – реставрираната библиотека на Аалто печели няколко награди през 2014 г. Снимка: www.archdaily.com

Както бе споменато и по-рано модерни творби вече присъстват в списъка на ЮНЕСКО. Според Финландия това, което отличава творбите на Аалто от всички останали е, че е успял в тях умело да превъплъти скандинавския хуманизъм, иначе неприсъстващ в много модернистични творби. Също и, че неговото дълго творчество се явява физически свидетел на постепенното формиране на финландската социална държава.

Сградите на Аалто са както свидетел на историята, така и превъплъщения на изключителното творчество на един от най-добрите световни модернисти, успешно усвоил и приложил хуманистичния подход в архитектурата. Заедно с това обаче, те са и резултат на вижданията на един умел екперименталист с подход и отношение към всеки аспект на дизайнерския процес. Всички тези разнообразни и работещи заедно в една посока качества на Аалто правят творбите му толкова успешни и заслужаващи световно признание.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu