Skip to main content
search

Архитектурните студенти днес все повече си задават един въпрос по време на следването: „Ще намеря ли добра работа?“ Студентски обмен по програмата „Еразъм“ ми даде прекрасната възможност да уча заедно с няколко курса архитектурни студенти. Така се оказах в интересната позиция да съм малко по-назад в професионалното си развитие от едни от колегите си и малко по-напред от други. Тъй като последните съвсем наскоро защитиха своите дипломни проекти, все по-често се случва да се съветваме взаимно. За обща полезност реших да обединя казаното в няколко съвета, съобразени с българската реалност.

1.Изберете своята ниша.

На първо място, трябва да сте сигурни, че бихте обичали работата като архитект.

Професионалната квалификация не е стигма, а просто още едно богатство в житейския ни опит.

Някои завършили архитекти практикуват като такива, други стават интериорни дизайнери, трети – графични, четвърти – визуализатори. Възможностите са много. Изберете това, което най-много ви влече и търсете вашето място според това дали ви допада градоустройствено, сградно или интериорно проектиране, а защо не и административна работа.

Разширете мирогледа си и извън университета, посещавайте полезни за вас събития. Инициативи като „Лидерите, които строят“ и допълнителни обучения като Академия Лидерите могат да се оказажат изключително полезни и да ви запознаят отблизо с работната среда.

2.Направете портфолио, от което да сте доволни.

По темата е изписано и може да се пише още много, затова ще се постарая да бъда кратък. Когато вече знаете какво търсите, ориентирайте и портфолиото си спрямо него. Ако искате да бъдете архитект в студио, проектиращо жилищни сгради, то тогава включете повече такива. Ограничете се до най-добрите си проекти, дори да са само два. Не прекалявайте с броя на страниците (не повече от 30-40), както и с размера на файла (не повече от 15 MB). Използвайте както формат PDF, така и някоя онлайн платформа за целта.

3.Не си губете времето в кандидатстване по обяви, които не ви харесват.

Оказва се, че у нас най-активното място за намиране на каквато и да е работа е jobs.bg. Като малко закъснял в дигиталното си развитие, строителният бранш все още не се възползва достатъчно от други, по-популярни в световен мащаб платформи като LinkedIn. Кандидатствайте по обяви с подробни описания, включващи не само изисквания, но и преимущества. Винаги проверявайте компаниите, в които кандидатствате или по-просто казано – гугълвайте ги.

Не забравяйте, че вие също давате немалко от себе си и че също сте в позиция да изисквате.

Със сигурност има и студиа, които в момента не търсят нови попълнения, но все пак можете да опитате като им пишете имейл. Дори да не получите отговор, това няма да навреди. Ако се „влюбите“ в работата на някое студио, то тогава можете да се обадите по телефона или да да провокирате ситуация, чрез която да открият таланта ви (все пак, не препоръчвам отчаяни мерки).

4.Задавайте правилните въпроси по време на интервюто.

Ще получите отговор на една от три изпратени кандидатури (дори и по-малко, но не се стресирайте). Ще получите покана за интервю. Облечете се подобаващо така, че да се харесвате и се опитайте да изглеждате елегантно. Поемете въздух, няма нищо страшно. Не забравяйте, че интервюто за работа не е кръстосан разпит и че и вие трябва да задавате въпроси. Наблегнете на следните:

  • Има ли във фирмата архитект с пълна проектантска правоспособност и на каква позиция ще бъдете назначени, така че да трупате необходимия професионален стаж?
  • Какво представлява работния процес – за кои части от проектирането и изпълнението би била отговорна вашата позиция?
  • Колко е голям екипът и как общува?
  • Какво е работното време и случва ли се често да се работи извън него?
  • Какви са допълнителните преимущества на работата?

Понякога ще се случи да ви възложат и малка задача, която да разработите самостоятелно. Приемете и вложете старание само в тези, които смятате, че си струват. Не разпилявайте енергията си, опитвайки се да впечатлявате хора, които не ви харесват.

5.Отстоявайте добрите си условия на труд.

Изключително важно е да бъдете щастливи с условията, на които се съгласявате да работите в идните няколко години. Порочна практика у нас в архитектурния бранш е младите специалисти да се осигуряват на минималния доход за професията (560 лв. към 2019 г.), а по-голямата част от възнаграждението им да се заплаща „под масата“.

Подкрепянето на „сивата“ икономика носи негативи основно на вас.

На пръв поглед не е страшно, но ситуацията се променя, когато ви се наложи да излезете в майчинство или искате да закупите жилище. Когато сте осигурени на такъв доход, сумата, която ще получавате за майчинство, няма да покрива и най-основните необходимости по грижата на младото поколение. Също така никоя читава банка не би ви се доверила за отпускане на кредит. Не забравяйте, че това се отразява и на пенсионното ви осигуряване.

На базата на личния си опит мога да споделя, че самостоятелният ви живот като архитект в София би ви струвал повече от 1000 лв. месечно. Това покрива само основните необходимости по жилището, битовите разходи, изхранването и транспорта. Тогава следва да се замислите какъв е търсеният от вас екзистенц-минимум по отношение на заплащането. Ако започнете работа на 40-часова работна седмица и изнемогвате, то тогава трудно ще се чувствате щастливи.

Намирането на подходящата позиция може да отнеме няколко седмици, по-често месец и повече. Не се страхувайте да опитвате, да задавате въпроси, както и да отказвате. Докажете себе си и покажете, че имате потенциал за развитие. Настоявайте за добри условия на труд, защото вие сте тези, които ще сформират следващото поколение в архитектурния бранш. Така помагате не само на себе си, но и на всички останали ваши колеги. И не забравяйте, че съществуват и по-големи цели от месечната заплата…

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu