Skip to main content
search

Инвеститор: KOSTAL България Аутомотив ЕООД, Йоахим Грабовски
Архитектура: водещ проектант – арх. Аврам Каджебов – Архперо ЕООД, арх. Марин Малаков, арх. Велемира Танева
Конструкция: инж. Емил Бойчев, инж. Радостина Богданова, ЕТ Билдбой, Пловдив
Главен изпълнител: Томов-Трейд ЕООД, инж. Георги Томов
ОВК: Hoval България; децентрализирани климатични апарати TopVent DKV 9 – 10 бр.; TopVent MK 9 – 7 бр.; тръбна мрежа; високоефективен кондензен котел UltraGas 1700D – 1 бр.; контролна система Top Tronic C – 1 бр.
Местоположение: гр. Пазарджик
Функционален тип: Производствена сграда
Площ на терена: 52 000 кв. м
Разгъната застроена площ: 10 000 кв. м
Официално откриване: август 2017 г.

KOSTAL е независимо семейно предприятие, създадено  през 1912 г. в немския град Люденшайд. В момента развива дейност в 21 страни в 4 континента и се занимава с разработването и производството на електроника и електромеханични компоненти за автомобилната индустрия.

КОНСТРУКЦИЯТА

Подобряването на средата и удължаването експлоатационния живот на съществуващи вече сгради бележат началото на създаването на модерния високотехнологичен завод KOSTAL в Пазарджик. Той използва сградния фонд на бившия вече Завод за металорежещи машини „Металик“. Морално остарелите постройки са премахнати или частично запазени, а на тяхно място е построена новата производствена сграда. Запазените части са изцяло реконструирани, укрепени и приведени към днешните технически изисквания.

Бившият завод за автомобилни компоненти „Металик“. Снимки: pa-media.net

Ролята на проектантския екип за конкретната задача е била да анализира, преустрои, развие и допълни съществуващия сграден фонд и инфраструктура в имота, съобразявайки се с изискуемите технологични процеси и функции, както и необходимата специфична техническа инфраструктура.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА В ПРОЕКТА

Що се отнася до ОВК инсталациите, изискването за малък товар на покрива и кратък срок на завършване на обекта е изпълнено благодарение на децентрализирана климатична и вентилационна система, базирана на покривни апарати и разпределение на въздуха без въздуховоди. Спестени са 35 тона на покрива, тъй като натоварването с големите централни вентилационни климатични камери и въздуховоди би било 52 тона, докато монтираните покривни апарати имат общ товар от 7 тона. Освен спестения товар, те имат и предимството, че се монтират много по-бързо.

Тъй като апаратите са разположени пропорционално в цялото хале, те могат да бъдат използвани за обособяване на отделни зони с различни параметри на микроклимат.

Както в повечето случаи, така и тук, строежът на производствената сграда се изпълнява на един етап, но запълването на производствените мощности се извършва на два, три, а понякога и на повече етапи. От тази гледна точка, е била необходима гъвкава система, която да позволи само в запълнените зони да бъдат монтирани покривни апарати, които осигуряват максимален комфорт. Останалите незапълнени производствени и складови зони ще бъдат монтирани на следващ етап. Това позволява и едно облекчение на бюджета, тъй като инвестицията може също да бъде изпълнена на няколко етапа, според нуждите.

Системата без въздуховоди гарантира голямо предимство от гледна точка на изискванията за пространство, хигиена и ефективност. Така няма големи въздуховодни канали, които да пречат на вътрешното разположение на машини, съоръжения, подемна техника или стелажи, а при липса на въздуховоди няма и напрупване на прах по тях и необходимост от почистване. Прецизният микроклимат е осигурен от контролната система TopTronic®C, която благодарение на 16 сензора предоставя равномерно разпределение на топлината в целия обем.

Температурата  е разпространена равномерно в целия обем и се променя с едва 1° на всеки 10 м височина.

Друго предизвикателство в големите обеми е как те да бъдат равномерно затоплени, тъй като топлият въздух е по-лек и той винаги по естествен път отива нагоре. В производствената сграда на KOSTAL това се постига чрез патентованата система за разпределение на въздуха AirInjector ®, с която са оборудвани всички покривни апарати Topvent и RoofVent. Благодарение на правилното разпределение на въздуха, топлият въздух (загрят в покривния апарат) се сваля успешно в работната зона, дори и при монтаж на апарата на 20-25 метра височина, но това е струя въздух, която не се усеща като течение. За да бъде свалена тя на такова разстояние, при първоначално излизане от покривния апарат тя е с голяма скорост, но благодарение на специфичната система от направляващи лопатки, струята, достигайки работната зона (2 метра от пода) се успокоява и скоростта й става пренебрежимо малка. Така системата гарантира, че тя няма причини дискомфорт на служителите.

Децентрализираните климатични решения на Hoval са с модулна структура, в която една система съдържа повече и евентуално различни вътрешни климатични апарати. Това гарантира максимална адаптивност и гъвкавост във всички фази: проектиране, монтаж, експлоатация и поддръжка.

Комфортът на работното място е приоритет, който влияе пряко върху производствените резултати.

Благодарение на ОВК инсталациите на HOVAL работниците в предприятието се радват на отлични условия на труд. Така производителността на работещите нараства, а с това всички, включени в процеса, печелят.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu