Skip to main content
search

Преди броени дни организационният екип на наградите Прицкер (Pritzker Architecture Awards) официално обяви председателят на журито за предстоящото издание на конкурса. През идната 2021г. ще се проведе 43-тото издание на наградите, определяни като “архитектурните Оскари”, а начело на журито ще бъде чилийският архитект Алехандро Аравена. Самият Аравена е лауреат и носител на престижната награда за 2016г.

Архитектът от чилийски произход Алехандро Аравена по време на награждаването си с престижната награда Pritzker през 2016г. | Източник: ArchDaily

Кой е Алехандро Аравена?

Алехандро Аравена е един от най-известните чилийски съвременни архитекти. Роден през 1967г. в Сантяго, той следва архитектура в Папския католически университет на Чили. Докато преподава в Харвардския университет като гостуващ професор между 2000 и 2005г., той се запознава с Андрес Якобели – строителен инженер, заедно с когото основава ELEMENTAL. От 2010 до 2015 г. той е член на журито на наградата Pritzker.

Кадър на Алехандро Аравена, заснет по време на интервю в офиса на студиото му ELEMNTAL

Аравена е носител на редица местни и международни награди, сред които Прицкер, а зад гърба си има спечелени многобройни архитектурни конкурси. Най-големият принос на Аравена за съвременната архитектура е работата му в посока на развитието на нейния социален аспект.

Социалната архитектура и ролята на архитекта

За себе си Аравена казва, че е любител на функционалната и социалната архитектура, отвъд естетичния подход в дизайна.

Именно върху тази идеология се базират и неговите концептуални разработки във всеки проект. Според него „Архитектите обичат да строят неща, които са уникални. Но ако нещо е уникално, то не може да се повтори, така че по отношение на това, че обслужва много хора на много места, стойността е близка до нулата.”

Проектът Quinta Monroy на ELEMENTAL за социални жилища, които дават възможност за голяма степен на персонификация; кадър преди намесите на жителите | Източник: ArchDaily

За сградите на Аравена можем да кажем, че те удовлетворяват няколко основни цели на архитектурата. Основната сред тях е да подобри начина на живот на хората и средата, в която те живеят, работят, общуват, живеят. Чрез оценка както на социалните нужди, така и на човешките желания, политическите, икономическите и екологичните проблеми и фактори, Алехандро успява да създаде практични и функционални сгради, които са лесни за поддръжка и добре възприети от техните обитатели. Именно поради работата му в тази посока той бива избран за носител на наградата Прицкер през 2016г., като журито го определя като “най-социално ангажираният носител на наградата до момента”.

Проектът Quinta Monroy на ELEMENTAL за социални жилища, които дават възможност за голяма степен на персонификация; кадър след намесите на жителите | Източник: ArchDaily

Един от най-известните проекти на Аравена е Quinta Monroy  – социално жилище, чрез което се реализира концепцията за непрестанно нарастващо жилище. В основата на разработката е заложен икономическият фактор за малък бюджет и ниски разходи. Предложението на ELEMENTAL – проектантското студио на Аравена, е вместо да изгради едно цяло жилище с по-ниско качество, да се постои “половин къща”, която да бъде достроена съобразно персоналните необходимости и потребности на нейните обитатели.

В практиката си Аравена разработва няколко големи проекта за социални жилища, в които голяма степен на участие имат и обитателите им след момента на нанасянето си там | Източник: ArchDaily

Така екипът на бюрото предлага технологично решение, включващо санитарно и две спални помещения, оборудвани с всичко необходимо за нормален живот на площ 40 квадратни метра. Стъпвайки върху тази “основа”, всяко семейство, което е ползвател на едно от тези социални жилища, има възможността да дострои останалата част от дома си съобразно собствените си желания.

Casa OchoQuebradas – един от най-известните и същевременно контроверсни проекти на Аравена за еднофамилна жилищна сграда на брега на океана

Силата на архитектурата да променя средата и новите тенденции в архитектурните награди

През последните години се забелязва ясна тенденция за изразено акцентиране върху социалната страна на архитектурата и силата й да променя към по-добро средата, в която живеем. Това несъмнено се отразява и върху провежданите архитектурни конкурси и награди в цял свят. Пример за това са част от победителите на последните издания на наградите Mies van der Rohe – проекти, предвиждащи реновации на сгради, част от културно-историческото наследство от края на XX в.

Преди и след – проектът за реновация на многофамилната жилищна сграда Grand Parc в Бордо, Франция, е носител на приза EUMiesAward за 2019г. | Източник: Detail Magazine Online

Чрез избора на Алехандро Аравена за председател на журито на най-престижните награди за архитектура в света това се заявява още по-силно. Неслучайно редица експерти са на мнение, че архитектурата и градския дизайн са от голямо знамение за преодоляването на икономически, политически и социални проблеми в световен мащаб. В сегашния контекст, нормално е да се запитаме – каква ще бъде ролята на архитектите в борбата с коронавирус пандемията?

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu