Skip to main content
search

Мостът преди тунела „Железница“ на автомагистрала „Струма“ бе финално разположен на мястото си миналата седмица. Съоръжението с дължина над 500 метра се изпълнява и монтира по способ, известен като „потактово избутване“. С какво е специална тази система и защо решението се прилага у нас?

Да преместиш маса от 15 000 тона

На пръв поглед звучи като невъзможна задача, но това решение е крайно наложително, за да не се прекъсва движението по преминаващите под моста железопътни линии и второстепенния път, който в момента служи и за международен. Подпорите на съоръжението са вече изпълнени, а работата по връхната конструкция на моста върви неспирно от началото на годината насам. На 28-ми октомври тази година бе избутан и последният сегмент.

Схема на работа на метода | Bruce Paulmac – CC BY-SA 3.0

Как работи потактовото избутване?

Технологията се използва за пръв път у нас. Това строително решение позволява изграждане на връхната конструкция на части, които поетапно се избутват по цялата дължина на моста. На световно ниво тя е позната като Incremental Launch Method. Връхната конструкция на моста се изгражда последователно на отделни стоманобетонни елементи в единия край на трасето на съоръжението.

Характерно за метода е, че първата секция на веригата е усилена плочогреда | Störfix – CC BY-SA 3.0

След като бетонът добие необходимата якост, сегментът се свързва с предварително напрегнатите армировъчни снопове на предишните. Така елементите заедно се избутват по оста на моста с помощта на специални хидравлични механизми. По този начин се образува своебразна верига, която се приплъзва върху предварително изградените опори, докато се достигне пълната дължина. Скоростта на движение е 1 см в секунда.

Методът нарежда моста над река Струма до множество световни примери

За първи път технологията е използвана през 19-ти век за строителството на железни мостове. Първият подобен стоманобетонен мост е изграден през 1964 г. във Венецуела, а вторият година по късно – в Австрия. Характерно за метода е, че първата секция на веригата е усилена плочогреда, която намалява момента на конзолата.

Виадуктът в Мийо, Франция, е изграден по същия метод | Stefan Krause – CC BY-SA 3.0

Проектант на моста преди тунела „Железница“ е инж. Борис Харалампиев, който почина внезапно миналата година. Той е проектант и на много други мостове и пътища у нас като кръстовището на две нива при столичната Семинария, за което получава наградата „Инженер на годината“ за 2014 г., кръстовището при Телевизионната кула в София и други.

Вижте последното преместване на моста на този таймлапс от Димо Димчев. Цялата процедура е отнела близо 5 часа.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu