На 8-ми ноември ще излети последният самолет от берлинското летище „Тегел“, за да даде възможност на германската столица да се разрасне. На негово място се предвижда нов високотехнологичен център за проучвания и експерименти в областта на новите технологии. За да поеме функцията на старото летище, отваря врати летище „Бранденбург“, което се намира в диаметрална посока на картата на града.

Минало и настояще

След Втората световна война, когато Западен Берлин все още принадлежи на съюзническите сили, плановете за тази територия били да се създадат огромни овощни и зеленчукови градини. Оказва се обаче, че Сталин има друга идея.

Инициираната от него блокада през 1948 г. довежда до нуждата от допълнително летище за доставки. Затова френските власти, отговорни за квартал „Тегел“, разпореждат изграждането на писта с дължина 2500 метра – най-дългата в Европа по това време. Първият самолет, USAF Douglas C-54, каца през ноември 1948 година, а след приключването на блокадата „Тегел“ се превръща в местната база на френските военновъздушни сили.

През 1974 година към летището е добавен нов терминал – сграда във формата на хексагон с леко бруталистичен облик. Впечатляващият дизайн свел разстоянията до изхода на терминала до скромните 30 метра. За берлинчани летището въплъщава чара на пътуването със самолет през 70-те години на миналия век заедно с магазинчетата, които продавали всякакви чудати неща, неприличащи на стоките в града.

След падането на Берлинската стена през 1990 година правителството се мести от Бон в Берлин, а „Тегел“ се превръща в официалното правителствено летище на Германия. Това обаче означавало рязко покачване на броя на пътниците и полетите, тъй като всякакви рестрикции върху въздушния транспорт били отменени.

Летището било проектирано за 2 милиона и половина пътници годишно и въпреки добавянето на трети терминал през 2007 година, функционирането му било затруднено, а освен това – сградния фонд сравнително остарял и негоден. Освен това достъпът с градски транспорт бил силно затруднен поради отдалечената от центъра локация.

Проблемите в дизайна

През последното десетилетие пътниците все повече усещат недостатъците на летището, тъй като поради малката му площ, пространството е изключително претъпкано и хаотично. Опашките за чекиране са толкова близо една до друга, че често се случва пътниците да объркват мястото, на което трябва да чакат. Берлинчани често се шегуват, че няма друго главно летище в света, където да можеш да видиш check-in гишето от борда на самолета.

Въпреки това според жителите на града летище „Тегел“ винаги е изглеждало като най-подходящия вход към Берлин. Неговият дизайн е скромен, без каквито и да било модерни екрани и столове за масаж. Вместо това има поизтъркан чар и добро сърце – като самия град, на когото служи.

„Уникалната му архитектура те кара да се чувстваш като в машина на времето, застинала през 70-те години на миналия век.“

Бъдещето на „Тегел“

Тъй като градът не спира да се променя, нуждата от разрастване излиза на преден план и с това и планът за индустриален и научен парк под името : Berlin TXL – the Urban Tech Republic. Основната насока на научните разработки ще бъдат градовете на бъдещето. Идеята е да се развиват идеи и технологии, които да предложат решения на проблемите на съвременния градски пейзаж. По този начин ще бъдат създадени работни места за близо 18 000 души. Предвижда се терминалите А и Б да бъдат за the University of Applied Sciences, като дадат възможност за обучение на около 2 500 студенти.

Градовете се променят, както и нуждите на обитателите му. Затварянето на емблематичното летище Берлин Тегел  е един от интересните намерения за преобразуване на градския пейзаж. Превръщането му в изследователски център и нова притегателна публична зона отваря нови възможности за берлинчани и цялостното развитие на града. Освен това, по този начин историческата му стойност ще бъде съхранена,  а пространството ще бъде облагородено макар и през призмата на съвременена интерпретация и функционалност.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…